Forside,  Hovedretter,  LCHF/Keto,  One-Pots og gryderetter,  Opskrifter,  Sund og nem hverdagsmad

Mørbradgryde med blomkålsris

Alt i en gryde – det er da nemt!

Følger du med herinde på Majspassion, vil du vide, at jeg er meget glad for det jeg kalder one-pots, altså gryderetter hvor alt er lavet i en og samme gryde.

For det første synes jeg det er meget lettere, fordi det sparer vildt meget opvask og så smager de her gryderetter på en eller anden måde bare ekstra lækkert fordi alt er sovset godt og grundigt ind i hinanden – LÆKKERT!

Tilmed sparer du tid for de er geniale til meal-prep, så du kan lave mad til flere dage, der så blot skal varmes i ovnen eller i mikroovnen.

Vegetarisk – intet problem!

Jeg er vild med grøntager og stod det til mine smagsløg alene, spiste jeg kun plantebaseret. Desværre har jeg problemer med at tåle mange af de plantebaserede proteinkilder ligesom mel og stivelse i hvert fald på daglig basis er no go (suk). Hvorfor er det altid det man allerbedst kan li, der så ikke passer ens krop…? Det er da uretfærdigt!

Nå, men hvis du er så heldig, at du tåler f.eks. bønner og linser vil du uden problemer kunne udskifte mine animalske proteinkilder med f.eks. sorte bønner, der forøvrigt er mine ynglings og som jeg virkelig savner.

Tilbehør….?

Ja, egentlig er retten lavet som en all-in-one pot, men vi har alle forskellig appetit og er du håndværker eller har andet hårdt fysisk arbejde, træner vild meget eller på anden måde bruger din krop meget, så kan jeg sagtens forstå, hvis du har behov for ekstra mæthed.

I retten er der tilsat blomkålsris – den mængde kan du altid justere på – det er den ene måde. Men ofte tænker man ekstra kulhydrater, når det drejer sig om mæthed og spiser du LCHF/keto, vil jeg anbefale dig at justere på den nævnte blomkålsris, spise en stor blandet salat som tilbehør eller hvis du har god tid, lave denne mos af stripetti (spaghetti squash)

Spiser du ikke LCHF er der flere muligheder, som fint fungerer som tilbehør: Fuldkornsris, sorte ris, fuldkorns bulgur, quinoa eller andet fuldkornsprodukt du og din familie holder af. Eller server små kogte kartofler ved siden af, som dem med ekstra sult kan supplere med. Giv dem et drys finthakket persille for ekstra vitaminer, smag – og så ser det ekstra dejligt ud.

Rigtig god fornøjelse!

Mørbradgryde med blomkålsris

En nem og sund gryderet med masser af grøntsager - velegnet som meal-prep /LCHF
Ret Gryderet, Hovedret, hurtig aftensmad, lchf/keto, One-pot
Keyword blomkålsris, gryderet, hverdagsmad, one-pot, sund aftensmad, svinemørbrad
Antal 6
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 400 gram svinemørbrad - afpudset og skåret grove stykker
  • 2-4 stk bananskalotteløg - fintsnittede
  • 2-3 fed hvidløg - fintsnittede
  • EVT 1/2 pakke bacon - gerne kalkunbacon
  • 2 stk rød peberfrugt - fintsnittede
  • 300 gram blomkålsris (lav den selv ved at køre blomkålsbuketterne i en foodprocessor eller riv på et rivejern) eller købt den færdiglavet, hvis det skal være nemt
  • 400 gram Flåede, hakkede tomater
  • 1 spsk Epic spice Chicken rub eller dine egne yngslingskrydderier f.eks. røget paprika, tørret timian, rosmarin, all-round krydderi
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber
  • 1 dl Piskefløde hvis du spiser lchf ellers kan du udskifte den med en madlavningsfløde
  • 1 kugle mozarella
  • 1 håndfuld friskrevet rød cheddar eller anden ost der egner sig til gratinering
  • Drys Fintsnittet bredbladet persille eller friske spirer
  • Lidt olie til stegning

Sådan gør du

Sådan gør du:

  • Hvis du anvender bacon starter du med at stege den sprød og gylden. Læg den over på fedtsugenede køkkenrulle. Den skal bruges som topping på den færdige ret.
  • Er din bacon meget mager, må du evt tilsætte lidt ekstra olie, hvorefter du steger svinemørbradklumperne, så de får en fin stegeskorpe.
    De behøver ikke være færdigstegte, da de senere koger med i saucen og der får den sidste tilberedning. Overstegt svinekød er aldrig godt!
    Læg dem over på en tallerken.
  • Sauter nu løg og hvidløg til de er klare, hvorefter du tilsætter risene og de ituskårne peberfrugter. Sauter det hele godt igennem.
  • Tilsæt kødet sammen med de *flåede tomater, evt fløde/madlavningsfløde og krydderierne. Lad saucen koge godt igennem indtil kødet er gennemstegt. Undlad låg, så saucen koger ind. Den skal være let fugtig men ikke svømme i væde
    *VIGTIGT: Saucen må endelig ikke blive for våd, så vurder hvor meget tomatsauce/fløde retten kan bære.
  • Smag til og juster evt. på krydderierne
  • Tænd ovnen på grill-funktionen
  • Når ovnen er varm fordeler du mozarella og den revne ost over og gratinerer retten et par minutter under grillen. Pas på den ikke brænder på!
  • Server med et drys fintsnittet bredbladet persille, friske spirer og den sprødstegte bacon
  • Forslag til ekstra tilbehør:
    Blomkålsris med et twist - find den på bloggen
    Spiretti-mos - find den på bloggen
    Salat - altid lækkert med ekstra grønt
    Små kogte kartofler med et gavmildt drys persille
    Fuldkornsris, sorte ris, bulgur, quinoa eller lignende
  • Rigtig god fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *