Brød og kager,  Desserter,  Forside,  Opskrifter

Gammeldags æblekage

Gammeldags æblekage hører efteråret til!

Ild i pejsen, en god kop kaffe og så en hjemmelavet gammeldags æblekage – det er for os indbegrebet af efterårshygge.

Kræs lidt ekstra for æblekagen med en hjemmelavet æblemos og hjemmelavet nøddegranola og lidt grofthakket mørk chokolade.

Valg af æbler til æblemos…

Jeg foretrækker den gamle æblesort Filippa, der har en let syrlig og frisk smag. Den gør sig rigtig godt i en dessert sammen med den fede fløde og crunchy granola og den mørke chokolade.

Brug gerne dine nedfaldsæbler eller naboens, venindens eller kollegaens, hvis du ikke selv har æbletræer i haven. Der går hvert år mange tusinde gode æbler til spilde, fordi de får lov at blive liggende eller bliver smidt på komposten. Det er synd og skam og spild af mad.

At lave din egen æblemos er virkelig nemt og den holder sig fint på køl et par uger, hvis du er omhyggelig med at rengøre og skolde din glas. Laver du en stor portion, kan du også putte æblemosen i fryseren. På den måde, kan du være selvforsynende med æblemos helt indtil næste æblehøst (hvis din fryser ellers er stor nok).

Du kan finde min opskrift på æblemos lige her.

Crumble eller granola…

Traditionelt skal en gammeldags æblekage indeholde en crumble eller æblekagerasp og makroner.

Vil du gerne nedsætte sukker/kulhydratindholdet i din æblekage, kan du sagtens undlade både makroner og crumblen, der egentlig blot er sukker, hvedemel og havregryn blandet sammen og bagt i ovnen ved 180 grader til den er gylden.

Jeg elsker gammeldags æblekekage – bare uden makroner og den traditionelle crumble. I stedet foretrækker jeg min egen hjemmelavede granola, der er fuldstændig fri for gluten og stivelse og i stedet fyldt med skønne nødder, kerner og tørrede frugter. Du kan finde opskriften på min hjemmelavede granola her.

Mindre fedt

Vil du gerne sænke indholdet af animalsk fedt i den gammeldags æblekage kan du enten vælge en fedtreduceret fløde eller blande flødeskum med en fraiche med lavt fedtindhold.

Så nemt er det!

Jeg synes det er så fint med små portionsanretninger og serverer gerne min gammeldags æblekage i fine gamle dessertglas eller som vist på fotoet i Weck-glas.

I bunden af hvert glas lægger du et lag æblemos, herefter et lag flødeskum og derefter endnu et lag æblemos. Slut af med flødeskum og top med hjemmelavet granola og grofthakket mørk chokolade.

Vil du lave din gammeldags æblekage mere traditionelt, kan du lave en crumble som beskrevet ovenfor.

Start med et lag æblemos, herefter flødeskum dernæst crumble og et drys makroner, herefter et nyt lag æblemos og flødeskum. Slut af med et lag crumble og evt lidt grofthakket mørk chokolade.

Rigtig god fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *