Uhmmm….Ærter Francaise!
Et klassisk tilbehør, jeg har tilladt mig at ændre lidt på, så den passer til min families smag. Og ja, jeg ved godt, at jeg risikerer ballade, for hvem vover at pille ved en ægte klassiker?
Men ja, jeg har ændret lidt på den oprindelige opskrift, der bl.a.indeholder perleløg, der ikke falder i min smag og som derfor er erstattet af skalotteløg – og så er der tilsat ristet bacontern. Så en ægte ærter francaise, er det ikke længere, men helt ærligt – denne smager meget bedre.
Jeg bruger den ofte som bund til en langtidsstegt oksesteg, der får lov at simre i ovnen ved lav temperatur i mange timer, så kødet falder fra hinanden eller som lækkert tilbehør til f.eks. helstegt kylling.
Måske tænker du, at det lyder lidt for underligt at hjertesalaten vendes i de varme ærter, men lad dig ikke afskrække, for det smager altså fantastisk.
Det siger sig selv, at retten smager allerbedst i den tid, hvor vi kan få fingrene i de fine nye ærter, men sæsonen er desværre kort og du kan sagtens lave ærter francaise på fine ærter fra frost, bare du køber en rigtig god kvalitet.
Ærter Francaise
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 2 små hjertesalat
- 250 gram bananskalotteløg
- 1 pakke bacon i tern (Kan udelades)
- Lidt grøntsagsbouillon
- 350 gram friske ærter (Alternativt fine ærter fra frost)
- 1 stk økologisk citron
- Lidt olivenolie til stegning
- 50 gram smør
- Lidt salt og friskkværnet peber
- Lidt bredbladet persille
Instruktioner
- Pil løgene og skær dem i halve eller kvarte alt efter deres størrelse.
- Fjern stilken fra hjertesalaten og bræk bladene af. Skyl dem grundigt og dup dem tørre i et rent klæde.
- Bruger du friske ærter, så skal de bælges.Bruges frosne ærter behøver du ikke tø dem op inden de skal bruges.
- Steg bacontern i en pande. Er baconen meget mager, tilsættes en smule olivenolie. Når de er ved at være færdigstegte, lægger du løgene ned, så de steger med et par minutter.
- Hæld bouillon ved og lad det simre et par minutter til løgene er helt møre.
- Tilsæt ærterne og lad dem blive varmet godt igennem, men endelig ikke for længe, da de så blir misfarvede og kedelige i konsistensen.
- Sluk for varmen og tilføj smør. Når det er smeltet vender du hjertesalatbladene rundt i blandingen.
- Smag til med revet citronskal og evt lidt af citronsaften, salt og friskkværnet peber.
- Anret på et stort serveringsfad, pynt med bredbladet persille og server mens salaten stadig er lun.
Noter til opskriften
Ærter er hjertet i denne ret og tilføjer en frisk og sød smag, der er helt uimodståelig. De bløde og møre ærter er tilberedt på nænsom vis, så de forbliver friske og smukke i farven. Friske ærter er altid at foretrække, men vil du lave ærter Francaise uden for sæson, kan du sagtens bruge fine frosne ærter. De skal ikke tøes op inden du bruger dem.
Skalotteløg tilføjer en krydret og lækker smag til retten, som jeg foretrækker frem for de perleløg, der ofte anbefales til salaten. Jeg bruger de lidt større og aflange skalotteløg, der kaldes bananskalotte og de skal blot pilles og herefter skæres i halve eller kvarte alt efter hvor store de er.
Smør er en vigtig ingrediens i denne ret og tilføjer en rig og fyldig smag til ærterne. Det smeltede smør binder alle ingredienserne sammen og tilføjer en lækker og cremet konsistens til retten, der gør den uimodståelig.
Jeg har valgt at tilføje sprøde bacontern i salaten og jeg synes slet ikke at den kan undværes. Så selvom bacon ikke er en del af den klassiske opskrift, så synes jeg du skal gi den et prøv. Vil du holde retten vegetarisk, så undlader du naturligvis bare baconen.
Ærter Française er ikke kun en lækker og velsmagende ret, men også en sund og næringsrig en af slagsen. Ærter er rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er vigtige for en sund kost. Hvis du undlader de sprøde bacontern, er salaten også vegetarisk, hvilket gør den velegnet til dem, der ønsker en mere plantebaserede kost.
Hos os serverer vi Ærter Francaise som et uundværligt tilbehør til påskens lammeretter, de saftige lammeskanker med rosmarin og bacon og den langtidsstegte lammekølle med hvidløg, men også til f.eks. langtidsstegt oksesteg er den helt perfekt.