Ærter Francaise

En klassisk garniture, jeg har tilladt mig at ændre lidt på, så den passer til min families smag. Og ja, jeg ved godt, at jeg risikerer ballade, for hvem vover at pille ved en ægte klassiker…….

Men ja, jeg har ændret lidt på den oprindelige opskrift, der bl.a.indeholder perleløg, der ikke falder i min smag og som derfor er erstattet af skalotteløg – og så er der tilsat ristet bacontern. Så en ægte ærter francaise, er det ikke længere, men helt ærligt – denne smager meget bedre.

Jeg bruger den ofte som bund til en langtidsstegt oksesteg, der får lov at simre i ovnen ved lav temperatur i mange timer, så kødet falder fra hinanden eller som lækkert tilbehør til f.eks. helstegt kylling.

Måske tænker du, at det lyder lidt for underligt at hjertesalaten vendes i de varme ærter, men lad dig ikke afskrække, for det smager altså fantastisk.

Det siger sig selv, at retten smager aller bedst i den tid, hvor vi kan få fingrene i de fine nye ærter, men sæsonen er desværre kort og du kan sagtens lave ærter francaise på fine ærter fra frost, bare du køber en rigtig god kvalitet.

Det bruger jeg til salaten:

  • 1 – 2 hjertesalat alt efter størrelse – delt i blade, skyllet og duppet tørre i et rent viskestykke
  • 250 gram bananskalotteløg
  • 1 pakke bacon i tern
  • Lidt grøntsagsbouillon
  • 350 gram fine ærter
  • 1 økologisk citron
  • Frisk bredbladet persille – finthaket
  • Olivenolie til stegning
  • 50 gram smør
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør jeg:

  1. Klargør løgene og steg dem sammen med bacontern til det hele får farve (er din bacon meget mager, kan du evt. tilsætte lidt olivenolie)
  2. Tilsæt lidt bouillon og lad det simre i 4-5 minutter indtil løgene er møre
  3. Tilsæt ærterne og varm dem godt igennem
  4. Sluk for varmen og tilsæt smør
  5. Vend hjertesalatbladene i
  6. Smag til med salt, friskkværnet peber, revet citronskal og lidt af saften om nødvendigt
  7. Anret på et serveringsfad og top evt. med en lækker oksesteg – pynt med bredbladet persille

Velbekomme 🧡