Artiskokker | med esdragonsmør

Kogte artiskokker med rørt esdragonsmør…

En smuk, enkel og meget lækker ret, der egner sig både som et hyggeligt måltid, som forret eller som en del af en tapasanretning.

Mange fravælger artiskokken fordi de tror den er vanskelig at tilberede og spise, men det er den slet ikke. Faktisk er den meget nem at tilberede og så er det en virkelig hyggelig ret, fordi den tager tid at spise.

Den mest almindelige måde, er at dryppe artiskokken med masser af olivenolie, citronsaft, salt og peber. Gerne med et gavmildt drys friskrevet parmesan henover.

Du kan også røre en portion esdragonsmør, som du lægger ned i den lune artiskok,  så den smelter ud imellem bladene. Det er min foretrukne måde, at spise artiskokker på.

Er du ikke vild med esdragon, kan du i stedet røre smør, creme fraiche, salt, peber og en smule fintrevet citronskal (altid øko).

Sådan spiser du artiskokker…

Det hører til sjældenhederne, at jeg laver en anvisning på, hvordan maden kan spises, men i dag vil jeg gøre en undtagelse for at overbevise flest mulige om, at artiskokker er helt ukomplicerede.

At spise artiskokker, er en hyggelig måde at spise på, simpelthen fordi det tar tid og du spiser med fingrene.

Når artiskokkerne er færdigkogte, stiller jeg dem med hovederne nedad til vandet er dryppet ud af blomsten. Herefter fjerner jeg de aller inderste hjeteblade og fjerner med en lille ske forsigtigt de små fimrehår. Pas på du ikke får skrabet det bedste af artiskokken med op – det er artiskokhjertet. Dem du også kan købe som marinerede artiskokhjerter på glas.

Dryp med en rigtig god olivenolie, drys med salt, evt lidt citronsaft og parmesan og server dem mens de stadig er lune.

Du kan også dryppe dem med smeltet smør, rørt med friske krydderurter som i dagens opskrift.

De kogte artiskokker spises ved at man brækker de skønne bladene af enkeltvis og enten dypper dem i smør eller lader smøret smelte ned igennem hele artiskokken. Helt inde ved stilken, sidder det lækre artiskokkød, som du river af med tænderne. Nedenunder dem er artiskokhjertet, som smager helt fantastisk.

De små artiskokker, som jeg foretrækker har stort set ingen “fimrehår”, så de er lidt lettere at spise –  og mere delikate, efter min mening.

Lyst til at prøve flere opskrifter med artiskokker…? Så prøv denne opskrift på gratinerede artiskokker. Dem kan du spise både som tilbehør til fisk og kød eller bruge som topping på pizza.

Rigtig god fornøjelse!

Artiskokker

Kogte artiskokker serveret med rørt esdragonsmør
Ret Forret, gæstemad, småt og godt
Keyword artiskok
Antal 4
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 4 stk artiskokker - gerne de små og delikate
  • 4-6 tsk smør
  • 4 kviste frisk esdragon
  • Lidt salt
  • 1 stk økologisk citron

Sådan gør du

Sådan gør du:

  • Sæt en gryde vand over med 3-4 skiver citron og lad vandet komme i kog
  • Imens klargøres artiskokkerne ved at du fjerner stilken helt oppe under blomsten.
    Fjern også de aller yderste (nederste) grove blade.
  • Put herefter artiskokkerne over i det kogende vand og lad dem koge i ca 30 minutter alt efter størrelse. De er færdige, når du nemt kan løsne et blad.
  • Imens røres smøret med esdragon og evt lidt revet citronskal.
    Er du eller dine gæster ikke vild med esdragon, kan du undlade den og kun tilsætte revet citronskal eller også vælge den traditionelle måde ved at overhælde de færdige artiskokker med olie, citronsaft, et nip salt og evt rive lidt parmesan henover lige før servering.
  • Tag artiskokkerne op af vandet og stil dem med hovederne nedad til afdrypning på lidt køkkenpapir.
  • Anret de varme artiskokker i små portionsskåle, læge en klat kryddersmør oven på så smøret smelter ned igennem bladene.
    Smøret kan også serveres ved siden af.
    Alternativt dryppes de varme artiskokker med olivenolie, citronsaft, revet citronskal, lidt salt og et drys parmesan.
  • Rigtig god fornøjelse!