Biga (tynd surdej)

Det er SÅ nemt….

Alt for mange har den opfattelse, at det er både svært og meget besværligt at holde liv i og bage med surdej – og det er faktisk synd, for det passer ikke.

Lad være med at lade dig skræmme af fanatikere, der passer og plejer deres surdeje som var de børn. Går det galt og blir den sur, ja så laver du bare en ny. Det tar max 5 dage og så er du godt kørende igen. Så gi surdejen en chance – det vil du ikke fortryde. Surdejen gør bare så meget godt for både krummen og smagen.

Min surdej er egentlig det, der hedder en biga. En biga  er bare en tynd surdej, men effekten er den samme og jeg synes den er lettere at arbejde med. Men det er et spørgsmål om smag og behag.

Prøv at erstatte lidt at væden med biga, næste gang du laver pizzadej, flutes eller ciabattaboller.

Rigtig god fornøjelse! Opskriften kommer her nedenfor

Biga – tynd surdej der gir dig det perfekte brød

Vær den første til at vurdere!
En tynd surdej, der er let at lave og arbejde med – og som gir dig det perfekte brød. Brug den i ciabattaboller, pizzadejen, til flutes og fladbrød.
Antal: 1 portion

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 1 glas med tætsluttende låg (helst skruelåg)
  • 2 dl vand
  • 2 dl økologisk hvedemel

Instruktioner

Sådan gør du:

  • Pisk vand og mel sammen til en ensartet masse.
  • Hæld det over på rengjorte (og skoldede) glas
  • Skru låget godt på og lad det blive stående på køkkenbordet i 4-5 dage, hvor du lige pisker det godt igennem – husk helt ned i bunden af glasset – en gang om dagen.
  • Jeg "fodrer" min biga de første dage med en slat vand og 1 spsk hvedemel som jeg pisker ned i blandingen.
    Gør det når du alligevel pisker den.
  • Efter 4-5 dage vil din biga begynde at lugte svagt af øl eller kærnemælk – og så er den faktisk klar til brug.
  • Herefter opbevares den på køl, hvor den nemt kan holde sig 14 dage uden anden opmærksomhed end at jeg med jævne mellemrum lige ryster glasset, så også bundaflejringerne frigøres.

Sådan bruger du din biga i bagning:

  • Hæld din biga over i en skål og tilsæt 1 dl vand og 2 dl hvedemel – rør eller pisk det godt sammen.
  • Lad massen stå på køkkenbordet 1 times tid
  • Hæld halvdelen af bigaen tilbage i glasset, låg på og tilbage på køl, hvor den er klar til næste gang.
  • Den anden halvdel bruger du i din bagning, hvor du erstatter lidt af væden og enten slet ikke tilsætter gær eller halverer mængden.
  • Prøv evt. min ultimative pizzadej med biga – den er go eller opskriften på luftige ciabattaboller, hvor der er brugt biga
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments