Biga (tynd surdej)

Det er SÅ nemt….

Alt for mange har den opfattelse, at det er både svært og meget besværligt at holde liv i og bage med surdej – og det er faktisk synd, for det passer ikke.

Lad være med at lade dig skræmme af fanatikere, der passer og plejer deres surdeje som var de børn. Går det galt og blir den sur, ja så laver du bare en ny. Det tar max 5 dage og så er du godt kørende igen. Så gi surdejen en chance – det vil du ikke fortryde. Surdejen gør bare så meget godt for både krummen og smagen.

Min surdej er egentlig det, der hedder en biga. En biga  er bare en tynd surdej, men effekten er den samme og jeg synes den er lettere at arbejde med. Men det er et spørgsmål om smag og behag.

Prøv at erstatte lidt at væden med biga, næste gang du laver pizzadej, flutes eller ciabattaboller.

Rigtig god fornøjelse! Opskriften kommer her nedenfor

Biga - tynd surdej der gir dig det perfekte brød

En tynd surdej, der er let at lave og arbejde med - og som gir dig det perfekte brød. Brug den i ciabattaboller, pizzadejen, til flutes og fladbrød.
Ret Brød og kager, småt og godt
Keyword biga, surdej
Antal 1 portion
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 1 glas med tætsluttende låg (helst skruelåg)
  • 2 dl vand
  • 2 dl økologisk hvedemel

Sådan gør du

Sådan gør du:

  • Pisk vand og mel sammen til en ensartet masse.
  • Hæld det over på rengjorte (og skoldede) glas
  • Skru låget godt på og lad det blive stående på køkkenbordet i 4-5 dage, hvor du lige pisker det godt igennem - husk helt ned i bunden af glasset - en gang om dagen.
  • Jeg "fodrer" min biga de første dage med en slat vand og 1 spsk hvedemel som jeg pisker ned i blandingen.
    Gør det når du alligevel pisker den.
  • Efter 4-5 dage vil din biga begynde at lugte svagt af øl eller kærnemælk - og så er den faktisk klar til brug.
  • Herefter opbevares den på køl, hvor den nemt kan holde sig 14 dage uden anden opmærksomhed end at jeg med jævne mellemrum lige ryster glasset, så også bundaflejringerne frigøres.

Sådan bruger du din biga i bagning:

  • Hæld din biga over i en skål og tilsæt 1 dl vand og 2 dl hvedemel - rør eller pisk det godt sammen.
  • Lad massen stå på køkkenbordet 1 times tid
  • Hæld halvdelen af bigaen tilbage i glasset, låg på og tilbage på køl, hvor den er klar til næste gang.
  • Den anden halvdel bruger du i din bagning, hvor du erstatter lidt af væden og enten slet ikke tilsætter gær eller halverer mængden.
  • Prøv evt. min ultimative pizzadej med biga - den er go eller opskriften på luftige ciabattaboller, hvor der er brugt biga