Blomkålsrösti – low carb

Blomkålsrösti – low carb

Vild med rösti……

Rösti laves normalt på kartofler og løg. De smager skønt og de er lette at lave…. Men, hvis du også gerne vil skære ned på de stivelsesholdige fødevarer, som kartoflen hører under, må der findes et alternativ, når lysten til rösti melder sig.

Et rigtig godt bud på en alternativ rösti, er efter min mening disse lækre blomkålsrösti – low carb.

Jeg har lavet dem helt enkelt med blomkålsris og fintrevet løg, men du kan sagtens putte andre rodfrugter i. Gulerødder, pastinak eller knoldselleri ville være oplagte, så der er god mulighed for variation.

Ost hvis du har lyst….

Jeg har for lækkerhedens skyld revet lidt rød cheddarost i blandingen, men foretrækker du at spare på fedtet, kan du sagtens undlade osten. Det smager bare enormt godt og spiser du LCHF er det en god ide, at tilføje osten for at opnå mæthed.

Min foretrukne “mad-ost” er en helt almindelig rød cheddar. Køb endelig osten hel og riv den selv. Ofte er der nemlig tilsat antiklumpmidler, mel osv til de færdigrevne oste. Det er en dårlig ide, hvis du gerne vil undgåstivelsen – og hvorfor betale ekstra for det? Vil du ikke rive osten selv, så vil jeg i hvertfald anbefale dig at tjekke varedeklarationen inden du køber.

De uundværlige krydderier….

Velkrydret mad smager bare meget bedre, så husk krydderierne!

Friske krydderurter er altid at foretrække, så hvis du stadig har friske krydderurter i haven eller potterne, så brug dem endelig inden frosten tar dem.

Alternativt er de tørrede krydderier, som jeg altid anbefaler at finde en god leverandør på. Det koster ganske vist lidt ekstra, at købe krydderier af god kvalitet, men sikke en forskel på smagen du så også får.

I dagens blomkålsrösti har jeg valgt at bruge friske og fintsnittede oregano og timian – og så en gavmild portion gurkemeje. Gurkemejen smager ikke af ret meget, men den er stærkt antiinflammatorisk og gir den smukkeste dybe gule farve til dine retter. Så der er al mulig grund til at putte gurkemeje i alle de steder, hvor det giver mening.

Du kan også fint tilføje knust hvidløg og chili, hvis du ønsker dine blomkålsrösti ekstra hotte.

Lette at lave….

De her blomkålsrösti er meget lette at lave, for de laves nemlig i ovnen.

Vil du gerne have dem lidt høje og ensartede i størrelsen, kan du bruge en udstiksring – det gør jeg.

Jeg stiller den på en bageplade beklædt med bagepapir og så fylder jeg den i den højde jeg nu ønsker, presser massen lidt sammen og løfter forsigtigt ringen af – og så er den klar til at forme den næste rösti.

Er højde og form ligegyldig for dig, kan du også bare sætte klatter af på bagepapiret med en ske og så sætte dem ind i ovnen. På den måde opnår du en dejlig sprød kant på dine blomkålsrösti – det er også lækkert!

Vild med blomkål, så se her….

Blomkålsbearnaise – et fantastisk alternativ til den klassiske bearnaise

Bagt blomkålssalat med spidskål – en vildt lækker salat

Mørbradgryde med blomkålsris – lækker aftensmad

Blomkålspizza med pære og parmaskinke – skøn low carb pizza uden mel

Kylling med tomater og blomkålsris i spicy salsa-sauce – lækker low carb gryderet

Stegte blomkålsris – en opgradering af blomkålsris

Opskriften kommer her nedenfor – rigtig god fornøjelse!

Blomkålsrösti

Lækre low carb rösti lavet på blomkål i stedet for den stivelsesholdige kartoffel.
Ret Aftensmad, frokost, gæstemad, LCHF, madpakke, Tilbehør
Keyword blomkål, blomkålsris, rösti, røsti
Antal 10 stk alt efter størrelse
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 600 gram blomkålsris (groftrevet blomkål)
  • 1 stort gult løg - groftrevet
  • Ca 150 gram groftrevet rød cheddar Kan udelades, hvis du ønsker en mere fedtfattig rösti
  • 1 spsk fintsnittet frisk oregano (1/2 tsk tørret)
  • 1 spsk fintsnittet frisk timian (1/2 tsk tørret)
  • 1 tsk gurkemeje
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber
  • 3 stk æg

Sådan gør du

  • Alle ingredienser blandes grundigt rundt - jeg bruger bare rene hænder.
  • Varm ovnen op på 200 grader (varmluft)
  • Beklæd en bageplade med bagepapir
  • Hvis du ønsker høje og ret ens rösti, kan du lige som jeg, bruge en udstiksform, som du fyder en stor spsk rösti ned i og presser lidt sammen. Løft forsigtigt metalringen af og fortsæt indtil hele röstiblandingen er brugt.
  • Stil dem ind i den varme ovn i 25-30 minutter indtil de får en fin gylden overflade og er gennembagte.
    Ovntiden afhænger naturligvis både af din ovn, men også af størrelsen på dine rösti
  • Spis dem lige fra ovnen som tilbehør til dine kødretter eller kolde i f.eks. madpakken med lidt guacamole eller sød chilisauce som dip.
  • Rigtig god fornøjelse