Bønnegryde | Vegetarisk curry
Vegetarisk bønnegryde med masser af smag…
Like i HOT…?
Hjemme hos os, er vi vilde med godt krydret mad. Det behøver ikke være hot, hot, hot, men godt krydret. Sådan er den her bønnegryde – ikke vildt stærk, men fyldt med gode varme krydderier, der gir masser af smag.
Jeg bruger ofte gurkemeje i mine gryderetter og det gør jeg af to årsager. Gurkemeje er dels stærkt antiinflammatorisk og så gir den en smuk dyb gul farve til maden.
Tørrede bønner eller dåsebønner….
Tidligere brugte jeg ALTID tørrede bønner, som jeg satte i blød natten over, skiftede vandet og kogte i laaang tid. Jeg kogte gerne en hel pose ad gangen, som blev frosset ned i mindre portioner for at spare tid, når der skulle bruges bønner i maden.
Desværre kan jeg ikke tåle at spise bønner andet end i ganske små mængder, da de ikke er antiinflammatoriske. Men lidt engang imellem sker der heldigvis ikke noget ved.
Men i takt med, at jeg måtte skære betragteligt ned på bønneindtaget blev det mere og mere attraktivt at bruge bønner fra dåse, fordi de ofte fåes i små mængder så de lige passer til et enkelt måltid.
Coop sælger kikærter i små minidåser og forkellige bønner i brikker, så vi samtidig passer godt på miljøet.
Tilbehøret…..
Tilbehør er bare rigtig vigtigt og hos os bruger vi den vegetariske bønnegryde både som den er, hvor jeg bager en portion fladbrød, der så serveres lune sammen med avocado i skiver og limebåde.
Vi laver også ind imellem store fladbrød som bruges som en wrap, hvor fyldet lægges ovenpå et lag salat, friske spirer og måske tilsat lidt feta eller Gouda, hvorefter de rulles som en wrap
Buddha-bowls er altid sagen – især når man gerne vil spare på brødet. Jeg laver en bund af salat, tomat osv og lægger så en stor skefuld varm bønnegryden ovenpå evt tilsat lidt friskrevet ost.
Opskriften kommer her nedenfor – rigtig god fornøjelse!
Bønnegryde - vegetarisk curry
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 1 stk stort rødløg eller gult løg - fintsnittet
- 2-3 fed hvidløg - fintsnittet
- 1 spsk olivenolie
- 1 brik/dåse sorte bønner eller kidneybønner (drænet og skyllet grundigt)
- 1 stk squash/zucchini - groftrevet
- 2 stk. gulerødder - rensede og groftrevne
- 1 stk. rød snackpeber - fintsnittet
- 1 stk. avocado -skåret i skiver (til servering)
- 1 dåse flåede tomater
- 1 dåse vand
- 1 tsk grøntsagsbouillon (Herbamare f.eks.)
- 1 dåse majs
- 2 tsk gurkemeje
- 2 tsk karry (bruger du en meget stærk karry, kan du nøjes med 1 tsk)
- 2 tsk spidskommen
- 1 tsk paprika
- 1 tsk friskrevet ingefær
- Lidt salt og friskkværnet peber efter smag og behag
Tilbehør:
- 1 stk. avocado i skiver
- 1 håndfuld bredbladet persille -fintsnittet
- 1 stk rød snackpeber i skiver
- 4 stk. friskbagte fladbrød
- 1 stk. lime skåret i både
Sådan gør du
Sådan gør du:
- Varm olien op i en gryde med høje kanter
- sauter løg og hvidløg til de er bløde og klare
- Tilsæt krydderierne: gurkemeje, karry, spidskommen og paprika og lad det stege lidt med (pas på det ikke brænder på bunden)
- Tilsæt rød snackpeber, gulerødder, revet ingefær og squash - vend det godt rundt og lad det gerne tage lidt farve.Rør godt ned i bunden af gryden, så eventuelle stegerester løsner sig - der sidder rigtig meget god smag i det.
- Tilsæt nu de flåede tomater, grøntsagsbouillon og de sorte bønner og lad retten koge i ca 30 minutter, hvor låget er lagt skråt på så der kan slippe damp ud. På den måde koger retten langsomt ind.
- Med en stavblender moses 3/4 af retten direkte i gryden, men ikke det hele. På den måde får du en lækker cremet gryderet med lidt bid uden at det skal koge i timevis.
- Smag til og juster med ekstra krydderier om nødvendigt
- Tilsæt majskernerne og lad retten koge yderligere til du kan trække en grydeske igennem og der dannes en slags rende. Når du kan det, er retten kogt godt nok ind.
- Pynt med skiver af rød snackpeber og bredbladet persille
- Server sammen med avocado i skiver, limebåde og friskbagte fladbrød, wraps eller en stor salat (hvis du ikke spiser brød).