Boller – luftige og bløde hvedeboller

Boller – luftige og bløde..

Store luftige og bløde boller….Uhmmm!!!

Ok, indrømmet – De er ikke de sundeste boller i verden. Men altså, hvis du spiser brød, så får du ikke en bolle, der er mere luftig og lækker end de her.

Så måske du har det lige som jeg, at du engang imellem siger: “Hellere lidt, men godt” og så laver en portion skønne boller og bare nyder dem uden nogen form for dårlig samvittighed.

Spiser du ikke selv brød og boller, så glæd din familie og venner med en portion friskbagte boller. Og lav i samme omgang nogle dejlige boller uden mel, sukker osv til dig selv. F.eks. er de her Boller bagt uden mel – lchf  meget populære.

Bollen der kan bruges til det hele…..

De store luftige boller, kan du servere både som morgenbrød, sandwich og gir du dem et drys sesamfrø inden de kommer i ovnen, har du den perfekte burgerbolle.

Bollerne er fryseegnede, så når du nu alligevel er igang, så bag en dobbelt portion. Læg dem i fryseposer imens de stadig er lune og put dem i fryseren. Så er bollerne klar, når lysten melder sig til lune boller eller når ingen orker at cykle til bageren efter morgenbrød.

For at opnå den mest luftige dej, anbefaler jeg æltning på maskine. Det er beskrevet i opskriften her nedenfor. 

Lyst til flere lækre opskrifter på brød..? Så kig med her:

Hvedeknopper | Varme hveder

Grydebrød med surdej

Grydebrød | det lette uden æltning

Valnøddebrød med maltmel

Palæobrød – stenalderbrød

Stenalderbrød med valnødder

Naanbrød | Fladbrød

….og meget mere, hvis du kigger ind under fanen med “Brød”

Men tilbage til opskriften på de store luftige boller med kardemomme. Den kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse

Boller - luftige og bløde

Skønne hvedeboller - luftige og bløde. Spis dem til morgenmad, som hyggemad med koldt smør eller som burgerboller.
Ret boller, Brød og kager, småt og godt, Morgenmad
Keyword boller, burgerboller, hvedeboller
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Dejen her laves på røremaskine.

Ingredienser

  • 4 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • 50 gram sukker
  • 50 gram smeltet smør - afkølet
  • 2 tsk flagesalt eller fint salt
  • 1 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • Ca 850 gram Hvedemel fx Manitobamel
  • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
  • Evt 1 håndfuld hvide sesamfrø (isæt hvis de skal bruges til burgerboller)

Sådan gør du

  • Gær og vand røres sammen i røremaskinens skål
  • Tilsæt sukker, æg og evt. kardemomme og rør det sammen
  • Tilsæt det meste af melet og rør ved lav hastighed til en ensartet masse. Tilsæt det smeltede smør og rør igen. Tilsæt evt mere mel men kun hvis det er nødvendigt. Tilsæt først saltet nu.
  • Kør ved højeste hastighed indtil dejen slipper skålens kanter.
    Vær god ved din maskine og læg en hånd på den, mens den kører på den høje hastighed.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm.
    Lad dejen hæve 1 times tid et lunt sted
  • Drys dejen ud på en meldrysset bord.
    Det er vigtigt at du IKKE ælter dejen. Rul den bare ud til en aflang pølse og skær ud til ca 14 boller.
    Tril bollerne uden af mase for meget med dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
    TIP: Skal de bruges til burgers, trykkes de let flade.
  • Pensel boller med et sammenpisket æg og lad dem efterhæve i 30 minutter.
  • Bag dem ved 200 grader til de er gyldne og lyder hult, når du banker dem under bunden.
    I min ovn tager det ca 10 minutter, men ovne er så forskellige, så hold øje med dem, så de ikke får for meget.
  • Nyd dem med koldt smør eller brug dem som burgerboller.

 

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.