Boller – luftige og bløde

Luftige og bløde hvedeboller

De er ikke de sundeste boller i verden, men spiser du brød, så får du ikke noget der er mere luftigt og lækkert end disse. Så skal det endelig være, så skal de også virkelig gode – og det er de her!

Spiser du ikke selv brød, så glæd din familie en gang imellem eller bag dem bare til helt særlige lejligheder.

Når du nu alligevel er igang, så bag en dobbelt portion og put dem i fryseren. Så er bollerne klar, når lysten melder sig eller når ingen orker at cykle til bageren.

Dejen kræver æltning på maskine, så frem med den – og spar på armkræfterne.

Måske du har lyst til at prøve opskriften på en lækker burger med pulled chicken.

Boller - luftige og bløde

Skønne hvedeboller - luftige og bløde. Spis dem til morgenmad, som hyggemad med koldt smør eller som burgerboller.
Ret boller, Brød og kager, småt og godt, Morgenmad
Keyword boller, burgerboller, hvedeboller
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Dejen her laves på røremaskine.

Ingredienser

  • 4 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • 50 gram sukker
  • 50 gram smeltet smør - afkølet
  • 2 tsk flagesalt
  • 1 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • Ca 850 gram Hvedemel fx Manitobamel
  • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
  • 1 håndfuld hvide sesamfrø (kan udelades)

Sådan gør du

  • Gær og vand røres sammen i røremaskinens skål
  • Tilsæt sukker og evt. kardemomme og rør det sammen
  • Tilsæt det meste af melet og rør ved lav hastighed til en ensartet masse. Tilsæt det smeltede smør og rør igen. Tilsæt evt mere mel men kun hvis det er nødvendigt. Tilsæt først saltet nu.
  • Kør ved højeste hastighed indtil dejen slipper skålens kanter.
    Vær god ved din maskine og læg en hånd på den, mens den kører på den høje hastighed.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm.
    Lad dejen hæve 1 times tid et lunt sted
  • Drys dejen ud på en meldrysset bord.
    Det er vigtigt at du IKKE ælter dejen. Rul den bare ud til en aflang pølse og skær ud til ca 14 boller.
    Tril bollerne uden af mase for meget med dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
    TIP: Skal de bruges til burgers, trykkes de let flade.
  • Enten med hånden eller en vandspray fugtes bollerne.
    Lad dem efterhæves 30 minutter
  • Bag dem ved 200 grader til de er gyldne og lyder hult, når du banker dem under bunden.
    I min ovn tager det ca 10 minutter, men ovne er så forskellige, så hold øje med dem, så de ikke får for meget.
  • Nyd dem med koldt smør eller brug dem som burgerboller.