Brunkager

Sprøde brunkager, fulde af smagen af jul……

Jeg kan ikke stå for brunkager, der for mig hører julen til og da resten af familien også spiser dem med stor fornøjelse, laver jeg gerne en stor portion, for dejen kan fint holde sig på køl eller i fryseren.

Så er det nemt lige at skære en rulle i fine skiver og bage dem lige inden familien eller gæsterne kommer – så dufter hele huset af jul (og overskud).

Har du et familiemedlem eller en veninde, der ikke har tid og overskud til at bage selv, så bliver de fleste glade for en lille pose skønne småkager til kaffen.

Du skal bruge:

  • 200 gram smør
  • 150 gram sirup
  • 75 gram brun farin
  • 125 gram sukker
  • 1 tsk stødte nelliker
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 60 gram syltede appelsintern eller revet skal fra 1/2 øko appelsin
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 3 tsk stødt kanel
  • 2 tsk potaske udrørt i 1-2 spsk vand
  • 150 gram smuttede mandler
  • 400 gram hvedemel

Tip: Varier dine brunkager ved at tilsætte lidt usaltede pistaciekerner.

Sådan gør du:

  1. Smelt smør, sirup, brun farin og sukker forsigtigt i en gryde, indtil det bliver håndvarmt.
  2. Tag gryden af varmen.
  3. Kom krydderierne ned i smørmassen og rør dem godt ud.
  4. Rør melet i smørmassen sammen med potaskevandet, mandlerne og appelsinskal og ælt det hele sammen til en homogen dej.
  5. Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm.
  6. Pak dejen ind i plastikfolie, og læg den i køleskabet eller fryseren i 2-3 timer.
  7. Skær dejen ud i tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  8. Bag kagerne ved 200°, indtil de er pænt brune uden at være for mørke (ca. 6 min.).

VIGTIGT: Når du laver småkager, er det vigtigt at du ikke ælter dejen for meget, for så bliver småkagerne seje i stedet for sprøde. Derfor: Når dejen er samlet til en homogen masse, så stop æltningen.

Husk at dejen er fryseegnet! Så lav gerne en stor portion, nu du alligevel er igang eller del den færdige dej og læg dene en del i fryseren til senere brug.

Velbekomme?