Butter chicken

Butter chicken, smørkylling eller murgh makhani…….

Alt sammen dækker over en skøn indisk ret, der ganske vist kræver en smule forberedelse, men som er det hele værd.

I de fleste opskrifter skal kyllingen marineres i flere timer og gerne natten over. Den metode bruger jeg også, for det gir altså langt den bedste smag. MEN på en travl hverdag fik du måske ikke lige marineret kyllingen aftenen forinden og om morgenen fik du pludselig for travlt…..sådan kan det gå. Men skidt nu med det, for bare en times marinering er bedre end ingenting.

Foruden marineringen er krydderiblandingen vigtig, når du laver butter chicken og her kommer krydderiet Garam Masala på banen. Et skønt krydderiblend du enten kan købe færdiglavet eller lave selv, hvis du foretrækker det.

Der findes et hav af opskrifter på butter chicken og du kan også nemt tilpasse krydderierne efter, hvad du og familien kan lide. Hos os er vi f.eks. ikke vilde med frisk koriander, så derfor anvender vi bredbladet persille i stedet for. Mange er bange for indisk mad, når børn skal spise med, men også her kan du selv justere styrken, så hele familien kan være med.

Tilbehør…

Som med alt andet, er tilbehøret en vigtig del af måltidet.

I vores familie spiser vi ret forskelligt. Min mand og drengene har ingen problemer med at spise stivelse, så de spiser basmati- eller jasminris til og så har jeg stort set altid nogle naanbrød i fryseren, der efter en kort opvarmniing i ovnen, smager lige så godt, som var de friskbagte.

Jeg spiser helst så lidt stivelse som muligt, så jeg laver gerne en portion ristede blomkålsris med masser af friske krydderurter.

Blomkålsris fåes i dag fra frost, så du slipper for at rive blomkålen. Den skal blot hældes direkte i gryderetter eller gives to minutter i kogende vand. Så er de klar til servering eller en tur på panden.

Opskriften kommer her nedenfor – rigtig god fornøjelse!

Butter chicken

Skøn indisk gryderet med masser af smag og saftig kylling.
Spis den traditionelt med ris og naanbrød eller med stegte blomkålsris.
Ret Gryderet, Hovedret, lchf/keto
Køkken Indisk
Keyword garam masala, kylling, smørkylling
Antal 4 personer
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 600 gram kyllingebryst skåret i mundrette stykker Du kan også anvende inderfilet

Marinaden:

  • 4-5 spsk yoghurt naturel
  • 3 fed hvidløg - knust
  • 2 tsk frisk ingefær - fintrevet
  • 2 tsk garam masala krydderi
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk gurkemeje
  • Evt 1/2 tsk chipotle chili
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med

Saucen:

  • 4 spsk olivenolie
  • 1 stk stort gult løg - fintsnittet
  • 2-3 fed hvidløg - fintsnittet
  • 2 tsk frisk ingefær - fintrevet
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • Lidt chipotle chili - pas på den ikke bliver for stærk
  • 1 dåse flåede tomater - 400 ml Vil du undgå tomatstykkerne kan du bruge tomat passata
  • 2 dl Piskefløde eller madlavningsfløde
  • 1 håndfuld bredbladet persille eller koriander - pynt ved servering
  • 1 håndfuld cashewnødder - pynt ved servering

Sådan gør du

Marinering af kyllingen:

  • I en skål røres marinaden sammen. Smag den til og vend kyllingestykkerne rundt i blandingen, så alle sider bliver godt dækket.
    Dæk skålen til og stil på køl min. 30 minutter men meget gerne natten over. Jo længere tid du lader kyllingen marinere jo mere mør bliver den.
  • Varm 2 spsk olivenolie olie op i en pande med høje kanter og steg de marinerede kyllingestykker lidt ad gangen. De må gerne tage lidt farve, men behøver ikke gennemsteges, da de kommer ned i saucen senere.
    Tag dem op og stil dem til side imens du laver saucen i samme pande.

Saucen:

  • Varm 2 spsk olivenolie op og sauter først løgene indtil de er klare og tilsæt dernæst hvidløg og ingefær som gerne lige må sautere lidt med. Skrab bunden af panden ren for stegerester - de giver god smag til saucen.
  • Tilføj nu krydderierne og lad dem stege et kort øjeblik, så smagsstofferne frigives før du tilføjer de flåede tomater. Lad det småsimre 10 minutter indtil saucen er kogt lidt ind.
    Ønsker du en helt ensartet konsistens, kan du give saucen en tur med stavblenderen.
  • Rør piskefløden eller madlavningsfløden i saucen og smag den til. Juster med ekstra krydderier efter smag og behag.
  • Tilføj kyllingestykkerne samt kødsaften i saucen, vend det rundt så kyllingen fordeles og lad det koge igennem indtil kyllingen er gennemstegt.
  • Pynt med bredbladet persille eller frisk koriander og en håndfuld cashewnødder
  • Server med ris, blomkålsris, lune naanbrød eller en dejlig salat.