Bygotto med varmrøget laks

 

Er du også vild med risotto…?

Hvis ja, så skulle du prøve bygotto, der er lavet på perlebyg i stedet for risottoris.

Der findes et væld af perlebyg og Skærtoft Mølle har en særlig smuk version i sort, der er en gammel bygsort, der nu har fået en renæssance. På posen står der ganske vist, at den kan anvendes til risotto, men efter to mislykkedes forsøg, vil jeg ikke anbefale den til risotto, men i stedet som et smukt tilbehør i salater. Det er nemlig sådan, at ikke alle perlebyg er lige velegnede til risotto – i hvert fald ikke, hvis de skal være lige så cremede og lækre som var de lavet at risottoris – og det skal en rigtig bygotto efter min mening.

Jeg har fundet en rigtig velegnet en i min lokale SuperBrugsen, der er ikke er helt så grov, men mere fin og lys – og den er virkelig lækker, når den lige får lov at koge lidt længere end anvist på posen.

Hvis du ikke kan finde byg, kan du bare skifte det ud mod risottoris i den her opskrift og ellers bruge samme fremgangsmåde.

Har du lyst til en rigtig lækker vegetarisk bygotto med kantareller, så prøv denne opskrift

Denne version er lavet med varmrøget laks og masser af friske grønne asparges og kan både serveres som en selvstændig hovedret, som en let frokostret sammen med en blandet salat eller i små skåle til en tapas-anretning.

TIP: Det kan være fristende at lave grøntsagsbouillonen lidt ekstra stærk for at give byggen mere smag. Lad endelig være med det, idet retten meget hurtig bliver alt for salt. Tilføj hellere ekstra krydderier efterfølgende.

Der findes flere forskellige former for varmrøget fisk, så er du ikke glad for laks eller trænger du til at variere retten, kan du sagtens anvende andre fisk.

I opskriften anvender jeg græsk yoghurt, men hvis du vil, kan du fint erstatte den med f.eks. creme fraiche eller måske en krydret Philadelphia

Du skal bruge følgende til 2 pers:

  • 1 finthakket skalotteløg
  • lidt god olivenolie
  • 2 dl perlebyg
  • 5-6 grøntsagsbouillon (jeg anvender altid Herbamare)
  • 4 grønne asparges
  • 1 spsk græsk yoghurt
  • Lidt saft og fintrevet skal af en 1/2 økologisk citron
  • Frisk dild
  • 1 stykke varmrøget laks
  • Friskrevet parmesan

Sådan gør du:

  1. Skyl perlebyggen og tjek for eventuelle småsten
  2. Sauter løg i lidt olie til de er klare
  3. Tilsæt perlebyg og rist dem med et par minutter
  4. Tilsæt lidt efter lidt grøntsagsbouillonen alt imens retten langsomt koger ind
  5. Rør ofte og grundigt
  6. Knæk enderne af de grønne asparges og snit dem fint
  7. Fjern skindet fra laksen og findel den
  8. Når bygottoen har opnået den rette konsistens tilsættes asparges, laks, lidt fintrevet citronskal, fintskåret dild og græsk yoghurt. Vend det hele sammen og smag til. Mangler retten lidt syre tilsæt lidt citronsaft
  9. Vend lidt friskrevet parmesan i og server med lidt ekstra parmesan og pyntet med friske aspargeshoveder og en kvist dild.

Velbekomme