Croque Madame | Nem og lækkert!

Croque Madame…..

Parisertoast på den frække måde!

Vi kender nok alle den gode gamle parisertoast. Den med toastbrød og ost og skinke imellem, der så grilles eller ristes på panden til osten er smeltende varm. I Frankrig kaldes den for Croque-monsieur og serveres med rigeligt smeltet ost på toppen.

Croque madame er så den kvindelige udgave af toasten. Den har et spejlæg på toppen og det skulle efter sigende symbolisere en damehat. Ja, ja hvorfor ikke – Now you know – og den smager virkelig fantastisk!

Den lette løsning…

Normalt laves croque madame med en opbagt bechamelsauce og så bruges der skiveskåret brød. Begge dele har jeg fravalgt.

Hånden på hjertet….jeg gider ikke stå og lave bechamelsauce om morgenen! Og så synes jeg de smager vildt godt, når de laves med butterdej i stedet for de tykke skiver brød.

Croque madame bygges traditionelt op med to skiver brød, bechamelsauce, skinke, æg og ekstra ost…..pyha det er en ordentlig omgang og alt, alt for meget brød efter min mening.

Jeg foretrækker den luftige og lette butterdej, hvor man har den dejlige krumme sammen smagen fra osten, skinken og ægget. 

Færdige løsning….

Nu hvor vi alligevel er omkring det her med dovenskab og lette løsninger, så har jeg også brugt en færdig butterdej.

Sådan en har jeg næsten altid liggende i enten fryseren eller på køl – du ved, just in case…..

Foretrækker du at lave din egen butterdej, gør du bare det. Husk blot at rulle den meget tyndt ud. Ellers blir dine toast alt for høje.

Jeg har som sagt brugt en færdig butterdej, som jeg har taget ud fra køl og omgående skåret ud i 4 nogenlunde lige store stykker. Foretrækker du dem mindre, skærer du bare mindre stykker.

Du kan også trykke dejen ud med en metalring, hvis du foretrækker dine toast runde i stedet for firkantet.

Det er bare enormt vigtigt, at du skærer og flytter butterdejen mens den stadig er meget kold. Ellers er den næsten umulig at arbejde med uden at den klistrer fast og går i stykker

Ost, ost, ost….

Gruyére er nok den ost langt de fleste vælger, når der skal laves ost, der skal smelte. Den er også virkelig lækker, men også i den dyre ende.

Foruden at være ret dyr, kan den også være svær at få fat i, med mindre du bor i nærheden af en velassorteret ostebutik/osteafdeling.

Derfor bruger jeg stort set altid den røde cheddar. Den er rimelig i prisen, smelter rigtig godt, smager mildt og dejligt – og så kan du næsten købe den alle steder. Jeg river altid min ost selv. Det synes jeg gir den bedste kvalitet.

Du kan naturligvis også bruge de dejlige Unika oste og er du til skimmeloste, kan du også bruge dem. Det er helt op til dig og hvad du foretrækker.

Vild med butterdej…? Så er de her måske noget for dig:

Butterdej med rejer

Galette med kartoffel og to slags ost

Galette med squash og tomater

Opskriften på de lækre croque madame kommer her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Croque madame

Parisertoast på den frække måde! Lækre butterdejspakker med ost, skinke og æg.
Ret brunch, frokost, Morgenmad
Keyword croque madame, ost, parisertoast, skinke, spejlæg, toast
Antal 4 personer
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

 • 1 pakke butterdej
 • 1 stk æg plus lidt vand
 • 8 skiver seranoskinke af god kvalitet Du kan sagtens vælge en anden skinke
 • 4 stk æg
 • 2 håndfulde friskrevet rød cheddar Du kan sagtens skifte osten ud med din foretrukne. Guyére er den bedste du kan vælge!
 • 2 spsk fintsnittede krydderurter
 • Lidt flagesalt og friskkværnet peber

Sådan gør du

 • Start ovnen op på 200 grader (alm ovn)
 • Tag dejen ud af køleskabet og skær den i fire nogenlunde lige stykker med en skarp kniv.
 • Læg stykkerne ud på et stykke bagepapir med lidt afstand imellem, så de ikke flyder sammen under bagning.
 • Prik med en gaffel og pensl med æg pisket med et par dråber vand.
 • Fordel skinken på de 4 butterdejsstykker
 • Fordel osten i en cirkel, så der ligesom dannes en lille rede, hvor ægget senere skal slåes ud.
 • Stil dem ind i den varme ovn i ca 12 minutter til butterdejen hæver op. De skal IKKE bages helt færdige før æggene kommes i.
 • Slå æggene ud i 4 små skåle (med mindre du er meget sikker på hånden og de ikke går i stykker)
 • Tag bagepladen ud af ovnen og hæld forsigtigt 1 æg ned i hver "rede". Er butterdejen puffet for meget op, kan du trykke den lidt ned med en ske, så der er plads til ægget.
  Har du store æg, kan lidt af hviderne godt flyde ud over kanterne, det betyder ingenting. Det vigtigste er at blommen forbliver hel.
 • Pas på med saltet, da skinken og osten er salt i sig selv. Jeg nøjes med at krydre med lidt friskkværnet peber og et forsigtigt drys flagesalt.
 • Stil bagepladen tilbage i den varme ovn og bag videre i ca 10 minutter til æggehviderne er stivnet og butterdejen gylden og sprød.
 • Tag dem ud og drys med lidt fintsnittede krydderurter. Jeg bruger bredbladet persille og lidt citrontimian.

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.