Falafler med gulerod og halloumi

Falafler med gulerod og halloumi – gammel opskrift i nye klæder…

En lignende opskrift er tidligere delt herinde som Gulerodsfalafler med halloumi. Den indeholdt hvedemel, men i forbindelse med min kostomlægning, prøver jeg at undgå stivelsesholdige fødevarer mest muligt. Jeg har derfor lavet visse ændringer i opskriften, således at den nu er fri for melprodukter.

I den oprindelige opskrift, er der forslag til hvordan de kan serveres i friskbagte naanbrød. Det smager virkelig dejligt, men igen indeholder naanbrød jo desværre hvedemel.

Vil du lige som jeg gerne undgå stivelsesholdige fødevarer, kan du udskifte naanbrød med enten rodfrugt tortillas eller low carb wraps.

Er du også en snacker…?

Haps, haps og så er de væk! Du kan godt forberede dig på, at de her falafler med gulerod og halloumi forsvinder som dug for solen. Så lav hellere en dobbelt portion – eller mere – når du nu alligevel er igang.

Vi bruger falafler både som lækre varme snacks med dip og måske et godt glas øl til.

Men vi bruger dem også som fyld i f.eks. low carb wraps, rodfrugt tortillas eller friskbagte naanbrød, hvor de udgår et egentligt måltid.

Prøv dem sammen med rødbede spread, avocado og en god chili mayo – uhhh det er bare lækkert!

De smager også dejligt sammen med salater, især som lune, når osten inden i er smeltende varm.

Friture eller ovn….

Du KAN bruge begge dele, men den varme olie gir altså bare det bedste resultat!

Jeg har ikke en friture, men bruger en egnet olie jeg hælder i en lille gryde – bare 2 cm olie er nok. Den varmes op og når jeg lægger 4-5 falafler ned i gryden, når olien lige netop at dække dem. Mere olie behøves ikke.

Jeg vender dem lidt under friteringen med en lang pincet, så de ikke bliver for mørke på undersiden. De færdige falafler lægges over på lidt køkkenpapir, så ovenskydende fedt suges væk.

Ingen tvivl om, at tilberedning i ovnen er sundere end tilberedning i olie. Derfor har jeg afprøvet ovntilberedningen – og det kan godt lade sig gøre.

Desværre kan de ikke få den samme lækre sprøde overflade, som de får ved fritering og de falder en smule sammen. Men kan du leve med den manglende sprødhed og at formen ikke er helt rund – så prøv ovnen, hvis du går efter den sundeste tilberedningsform.

Min anbefaling vil derfor være, at skal falaflerne bruges som snack bør de friterres, da man her tydeligt får gavn af den sprødhed som friteringen giver. 

Skal falaflerne indgå som fyld i wrap med andet tilbehør, kan de fint tilberedes i ovnen, da man ikke på samme måde vil savne den sprøde overflade.

Jeg formede dem til små kugler, der blev lagt på en bageplade beklædt med bagepapir og bagt i ovnen i ca 15 minutter ved 200 grader (bagetid er afhængig af størrelsen og måden din ovn varmer på).

Valg af ost…

I langt de fleste af mine opskrifter, hvor der indgår ost – altså ost der skal smelte, bruger jeg Gouda, Rød Cheddar, Vesterhavs- eller Ravost – nåjh ja, eller den altidsnærværende Mozzarella (den må vi ikke glemme).

Men i dag vil jeg anbefale dig, at prøve Halloumi, som bare giver den perfekte smag og konsistens i falaflerne.

Halloumi er en cypriotisk madlavningsost, lavet på en kombination af ko-, gede- og fåremælk. Den har en mild og let saltet smag og vi kender den nok mest som en grillost.

Grill er nu kun én måde at anvende den skønne ost på – og i dag får du så en anden mulighed. Det er i hvertfald MIN foretrukne måde, at anvende Halloumi på – og jeg håber du vil tage godt imod den.

Opskriften kommer her nedenfor – rigtig god fornøjelse!

Falafler med gulerod og halloumi

Sprøde gulerodsfalafler med halloumi - uden mel
Ret Aftensmad, LCHF, low carb, Snack
Keyword falaffel, falafler, gulerod, gulerodsfalafel, halloumi, ost
Antal 15 stk alt efter størrelse
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 250 gram gulerødder - skrællet og groftrevet
  • 200 gram Halloumi
  • 2 stk æg
  • 2 spsk HUSK (den alm grønne)
  • 2 spsk Pofiber
  • 1/4 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 nip chipotle chili
  • 1/2 håndfuld bredbladet persille - fintsnittet
  • et nip flagesalt og friskkværnet peber (Pas på med at tilføje for meget salt, da Halloumi er ret saltet i sig selv)
  • Olie til fritering

Sådan gør du

  • Riv gulerødder på den grove side af rivejernet
  • Riv Halloumi osten på den grove side af rivejernet
  • Blandet gulerødder, ost, fintsnittet persille, HUSK, Pofiber, æg og krydderier i en skål, så det bliver til en nogenlunden ensartet masse.Jeg bruger hænderne, det er nemt og tager bare et kort øjeblik.
  • Lad massen stå et par minutter til HUSK og Pofiber suger væden. Det gør det lettere at forme falaflerne.
  • Hæld lidt olie i en tykbundet gryde. Den skal ikke være stor og olien behøver kun gå et par cm op. Varm olien op indtil den kan syde omkring en tændstik.
  • Tag en lille skefuld af blandingen og rul den til en kugle i hånden. Pres den lidt sammen i hænderne, så den holder formen.
    Læg kuglen forsigtigt ned i den varme olie med skeen og form derefter den næste der også lægges derned.
    Under friteringen vendes falaflerne, så de ikke brænder på bunden. Dette er ikke nødvendigt, hvis du anvender en friture.
  • Når de er fint gyldentbrune på overfladen tages de op med en hulske. Mine får ca 3 minutter alt efter hvor varm olien er. De første skal ofte have lidt mere end de sidste, hvor olien er blevet mere varm.
  • Læg dem over på køkkenrulle, hvor det overskydende fedt suges op.
  • Rigtig god fornøjelse!
  • Tips til servering: Hotdog med et twist i rodfrugt tortilla
  • Tips til servering: Som lækker topping på low carb wraps
  • Tips til servering: Som lækker varm snack med dip eller guacamole