Falafler med sød kartoffel

Falafler med sød kartoffel

Falafler laves normalt på kikærter, der friteres. Men man kan sagtens variere opskrifterne ved enten at tilsætte andre krydderier eller som jeg har gjort i dag, tilsætte kartofler.

Da jeg helst ikke spiser varme kartofler pga stivelsen, jeg ikke tåler så godt, har jeg brugt søde kartofler. Det er lidt mere besværligt da de skal bages først. Anvender du alm kartofler kan de rives fint på et rivejern og så presser du alt overskyende vand ud af dem iden de anvendes.

Normalt friterer jeg mine falafler i olie, men har i dag lavet en sundere udgave, hvor de er bagt i ovnen. Ingen tvivl om, at falafler bare blir allerbedst i en gang olie, men når man gerne vil leve sundt, er frituren bare ikke ens bedste ven. Jeg synes ovnen er et godt alternativ og du kan lynhurtigt lave en stor portion, så der er falafler til hele familien og til madpakkerne dagen efter.

Vil du hellere stege dem, er en æbleskivepande perfekt til formålet. Så får du de fineste runde falafler.

Husk at falafelfarsen er fryseegnet. Så lav gerne en dobbelt portion, tril til kugler og læg dem i bakker og put dem i fryseren. Så er der nem aftensmad. Lad dig ikke friste af at fryse kikærtefarsen uden først at forme dem. Farsen er efter frysning svær at få til at hænge sammen. Så brug de ekstra par minutter på at forme dem inden nedfrysning. Det lønner sig bagefter.

Kikærtefarsen er fryseegnet

Jeg har brugt følgende:

  • 250 gram tørrede kikærter (iblødsat natten over)
  • 300 gram sød kartoffel (eller 1 alm fintrevet kartoffel)
  • 1 håndfuld bredbladet persille (fri for de groveste stængler)
  • 2-3 fed hvidløg
  • 2 skalotteløg – grofthakkede
  • 2 æg str M
  • Citronsaft
  • Evt 2 spsk rasp eller blendet havregryn
  • Krydderier: Salt, friskkværnet peber, spidskommen, chiliflager eller finthakket frisk chili

Du kan også variere smagen ved at tilsætte: Korianderfrø og kommenfrø

Sådan har jeg gjort:

  1. Anvender du sød kartoffel, skal den lige bages først. Tænd ovnen på 200 grader, halver kartoflen og bag den ved 200 grader i ca 30 minutter. Skrab kødet ud og put det over i din foodprocessor eller blender.
  2. Anvender du alm kartoffel, behøver du ikke bage den først, men river den på den fine side af rivejernet og presser alt overskyende vand ud.
  3. Skyld de iblødsatte kikærter. De skal IKKE koges, blot blendes sammen med de øvrige ingredienser
  4. Blend Kikærter, kartofler, løg, hvidløg, persille, æg, krydderier, persille og citronsaft.
  5. Bliver farsen for våd kan du tilsætte lidt rasp eller blendet havregryn og synes du den er for tør, kan du justere med lidt ekstra citronsaft. Vigtigt er det at farsen kan hænge sammen.
  6. Form runde falafler og overvej hvad du skal bruge dem til. Skal de bruges i en wrap eller pitabrød så lav dem gerne meget små.
  7. Imens du former falaflerne varmer du ovnen op til 200 grader. Læg falaflerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca 15 minutter alt efter deres størrelse.

Server dem med en lækker dip lavet på græsk yoghurt, knust hvidløg, citronsaft, salt og friskkværnet peber.

Falafler med sød kartoffel

Eller lav en lækker falaffelhapser med fladbrød, guacamole og krydderurter

Velbekomme!