Fastelavnsboller med remonce og creme

Gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce…

Skønne fastelavnsboller fyldt med lækker creme og remonce – så er vi klar til glade børn, der synger: “Fastelavn er mit navn, boller vil vi have, hvis vi ingen boller for, så laver vi ballade”….

Vi vil ikke have ballade, så der bliver lavet en stor portion gammeldags fastelavnsboller, som bliver pyntet med chokoladeglasur og finthakkede pistacienødder.

Har du stadig hjemmeboende børn, vil de garanteret elske at komme med i køkkenet og bage de her fastelavnsboller, der er lette at lave i forhold til den noget mere komplicerede wienerdej.

Lad evt børnene selv vælge farve på glasuren og lad dem pynte bollerne med nødder eller farvede sukkerkugler eller tivolidrys.

Fastelavn er blevet børnenes fest….

Fastelavn er i dag i høj grad børnenes fest med udklædning, slik og godter der skal slåes ud af tønden. Men sådan har det ikke altid været og tidligere var det faktisk en fest for de voksne….

Her blev der indtil langt op i 1800-tallet holdt fastelavn med rigelige mængder alkohol, fest, dans og en rigtig levende kat i tønden. Katten symboliserede alt det onde, som man gerne ville beskytte sig imod.

I dag fyldes tønderne med slik og andre godter og den levende kat, er heldigvis afløst af en klippet ud af papir og de vilde fester er afløst af børnenes sang: “Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”

Har du lyst til at prøve min andre fastelavnsboller, kan du evt prøve min opskrift på fastelavnsboller af vandbakkelser eller den noget mere krævende opskrift på fastelavnsboller med wienerbrødsdej med creme, remonce og hindbærskum.

Rigtig god fornøjelse!

Fastelavnsboller med creme og remonce

Skønne gammeldags fastelavnsboller fyldt med creme og remonce
Ret Brød og kager, småt og godt
Keyword fastelavnsboller, gammeldags, kagecreme, remonce
Antal 12 stk alt efter størrelse
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge til dejen:

  • 50 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • 1.5 dl sødmælk
  • 100 gram blødt smør
  • 1 nip salt
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
  • 350-400 gram hvedemel

Det skal du bruge til kagecremen:

  • 2.5 dl sødmælk
  • 4 stk. æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • 1 spsk maizena

Det skal du bruge til remonce:

  • 100 gram blødt smør
  • 100 gram marcipan revet på den grove side af rivejern
  • 100 gram sukker

Det skal du bruge til glasuren:

  • 2 spsk flormelis
  • Lidt æggehvide (meget lidt)
  • 1 spsk cacaopulver eller nogle dråber rød frugtfarve
  • Pynt Hakkede usaltede pistacienødder eller hasselnøddeflager. Alternativt: Tivolidrys eller sukkerkugler med forskellige farver

Sådan gør du

Start med at lave dejen klar:

  • Varm mælken op til den bliver lillefingervarm, opløs gæren heri og tilsæt sukker, æg og det bløde smør. Rør grundigt sammen hvorefter melet tilsættes lidt ad gangen.
    Det er meget vigtigt, at du kun tilsætter lige netop den mængde mel, som dejen har brug for, da bollerne bliver for kompakte, hvis der tilsættes for megen mel.
    Sæt dejen til hævning under et rent klæde 1 time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
    Lav imens remonce og cremen, der skal nå at køle af inden den kommes i bollerne.

Sådan laver du remonce:

  • Riv marcipanen på den grove side af rivejernet.
    Den revne marcipan, sukkeret og bløde smør (ikke smeltet) røres sammen. Jeg bruger bare rene hænder, det er det letteste.

Sådan laver du kagecreme:

  • Brug gerne en tykbundet kasserolle og et piskeris
  • Pisk i en skål æg, sukker, vanillesukker og Maizena sammen
  • Bring mælken i kog i den tykbundede gryde
  • Når mælken koger hælder du den under konstant piskning lige så stille over i æggeblandingen. Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og lad massen få et lille opkog under konstant piskning. Så snart cremen koger tager du den af varmen, hælder den over på en tallerken (det sikrer hurtigere afkøling). Dæk cremen med husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke trækker skind og stil den på køl.
    Skal du køle cremen hurtigt ned, kan du sætte den i fryseren.
    Lige inden du skal bruge cremen, røres den lind og lækker.

Sådan samler du fastelavnsbollerne:

  • Når dejen er færdighævet deler du den i 10-12 lige store stykker, trykker hver bolle ud så den bliver flad, lægger en lille klat remonce og kagecreme på midten og folder enderne sammen og derefter laver du et lille drej, så remonce og creme er helt lukket inde.
    Det er vigtigt, at bollen er helt lukket. Blot den mindste lille revne, vil gøre at creme og remonce løber ud under bagning - det ville være ærgerligt. Så brug lidt tid på at samle bollerne.
    Der er forskellige former på de gammeldags fastelavnsboller. Nogle foretrækker dem runde mens andre foretrækker dem mere firkantede. Det vil jeg lade være helt op til dig. Mine bliver runde.
    Lad dem hæve 30 minutter imens du varmer oven op til 200 grader (almindelig ovn).
    Pensel dem med et sammenpisket æg tilsat et nip salt.
    Bag bollerne i 12-15 minutter til de får en fin gyldenbrun overflade.
    Tag dem ud og sæt dem over på en bagerist til afkøling.
    Lav imens glasuren klar.

Sådan laver du glasur:

  • Glasuren laves ved at røre flotmelis sammen med ganske lidt æggehvide eller kogende vand. Tilsæt frugtfarve eller cacao efter smag og behag.
  • Når bollerne er helt afkølede sættes en lille tsk glasur på toppen af hver bolle og de drysses med hakkede pistacienødder eller hasselnøddeflager.
    Skal det være ekstra festligt kan de drysses med tivolidrys eller farvede sukkerkugler.
  • Rigtig god fornøjelse!