Fastelavnsboller |vandbakkelser med hindbærskum

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have……

Fastelavnstiden er over os og i dag laver jeg små fine fastelavnsboller til familien.

De laves på en super nem vandbakkelsesdej, der lykkes hver gang og som er en meget lettere måde at lave luftige fastelavnsboller på end den traditionelle wienerbrødsdej.

Fastelavn er blevet børnenes fest….

Fastelavn er i dag i høj grad børnenes fest med udklædning, slik og godter der skal slåes ud af tønden. Men sådan har det ikke altid været, og tidligere var det faktisk en fest for de voksne….

Her blev der indtil langt op i 1800-tallet holdt fastelavn med rigelige mængder alkohol, fest, dans og en rigtig levende kat i tønden. Katten symboliserede alt det onde, som man gerne ville beskytte sig imod.

I dag fyldes tønderne med slik og andre godter og den levende kat, er heldigvis afløst af en klippet ud af papir og de vilde fester er afløst af børnenes sang: “Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”

Gammeldaws eller med flødeskum…?

Og boller skal de selvfølgelig få – men hvilke boller skal der laves…..Gammeldags eller dem med flødeskum?

Hånden på hjertet, jeg er ikke vildt begejstret for de traditionelle fastelavnsboller, vi køber hos bageren her til fastelavn. De er efter min mening alt for store og fyldt med alt for meget flødeskum, der ikke smager af ret meget andet end…. ja, flødeskum.

Derfor laver jeg gerne mine egne og jeg laver dem som små vandbakkelser jeg fylder med lidt syltetøj eller remonce og f.eks. hindbærskum og så pynter jeg med friske bær, der giver den fede fløde et fint modspil.

Passer fastelavnsboller ind i en sund livsstil….?

Er du på en skrap kur, så er svaret helt klart NEJ! Fastelavnsboller er uanset hvad, rige på fedt og i nogle tilfælde også sukker.

Når jeg alligevel holder fast på lave dem, er det fordi jeg mener, at det handler om balance. Ved at du laver dine fastelavnsboller meget små og på vandbakkelsesdej i stedet for wienerbrødsdej har du allerede sparet meget.

Du kan skifte piskefløden uden med light-versionen, erstatte sukkeret med sukrin gold og putte sukkerfrit syltetøj i fremfor den med sukker.

Jeg har lavet opskriften herunder traditionel, men stadigt med meget små fastelavnsboller i forhold til de kæmpe store du køber hos bageren og det er ud fra devisen: Hellere lidt, men godt. Jeg foretrækker een lille fastelavnsbolle, der er lavet på rigtigt smør og rigtigt fløde, fordi det giver en langt bedre smagsoplevelse – og så spiser jeg kun en enkelt og nyder den i fylde drag.

Det er faktisk meget nemt….

Mange afholder sig fra at bage vandbakkelser fordi de har ry for at falde sammen, men hvis bare du holder dig til opskriften herunder OG lader være med at åbne ovnlågen under bagningen, så er der ingen grund til bekymring.

Men altså, det er meget vigtigt, at du holder fingrene væk fra ovnlågen. Åbner du den inden de er færdigbagte, så har vi balladen. Kig i stedet ind igennem glaslågen og når du kan se, at de er fint gyldenbrune kan du forsigtigt tage en enkelt ud for lige at tjekke om den er færdigbagt. Falder den sammen, så lader du de andre få nogle minutter ekstra.

TIP: Fastelavnsboller skal spises samme dag, som de er bagt/samlet. Men dejen her kan fint laves dagen i forvejen, puttes i en plasticsprøjtepose med den tyl du ønsker. Sæt lidt plastfolie omkring tyllen og luk posen til og læg den i køleskabet indtil du skal lave dine fastelavnsboller.

Rigtig god fornøjelse!

Fastelavnsboller med hindbær

Små fine fastelavnsboller lavet på vandbakkelsesdej
Ret Brød og kager, småt og godt
Keyword fastelavn, fastelavnsboller, vandbakkelser
Antal 10 stk alt efter størrelse
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge til dejen:

  • 2 stk æg str. M
  • 70 gram smør
  • 100 gram hvedemel
  • 1.6 dl vand

Herunder finder du forslag til fyld i dine fastelavnsboller:

    FORSLAG TIL FYLD: Det skal du bruge til cremen:

    • 1 stang vanille (korn og stangen)
    • 100 gram sukker
    • 2 stk. æg
    • 3 dl sødmælk
    • 1 spsk majsstivelse

    FORSLAG TIL FYLD: Det skal du bruge til remonce:

    • 25 gram smør (blødt)
    • 25 gram sukker
    • 25 gram marcipan

    FORSLAG TIIL FYLD: Det skal du bruge til hindbærskum:

    • 250 gram hindbær eller lidt frysetørrede hindbær
    • 2 dl Piskefløde eller en light version
    • 2 spsk sukker eller sukrin gold
    • lidt vanillesukker

    FORSLAG TIL FYLD: Det skal du bruge til marcipanfyld:

    • 50 gram marcipan
    • 50 gram sukker eller sukrin gold
    • Lidt æggehvide

    FORSLAG TIL FYLD: Det skal du bruge til syltetøj

    • 10 tsk rigtig godt syltetøj fx hindbærsyltetøj

    Det skal du bruge til pynt:

    • 10 stk. friske hindbær
    • Lidt flormelis

    Sådan gør du

    Sådan laver du vandbakkelsesdejen:

    • Pisk æggene sammen
    • Vej melet af
    • Kog smør og vand op og tag gryden væk fra varmen
    • Hæld alt melet i på een gang og rør grundigt med en træ-ske indtil alt melet er samlet som en slags melbolle.
      Lad melblandingen køle lidt af.
    • Pisk nu æggemassen i lidt ad gangen.
      Stop med at tilsætte æg, når dejen er blød og glat, men endelig ikke flydende.
    • Lad dejen køle lidt af, hvorefter den hældes i en sprøjtepose med en stor tyl.
      Sæt dejen på bageplade beklædt med bagepapir eller gem den på køl til dagen efter.
    • Bag vandbakkelserne ved 190 grader i 20 minutter (ovne er forskellige, så hold øje med hvornår dine har fået en flot brun farve). Det er MEGET vigtigt, at du holder ovndøren lukket under den første del af bagningen, da de ellers falder sammen.
      TIP: Jeg bruger en tester: Tag en enkelt ud af ovnen, stil den på køkkenbordet og vent et par minutter. Falder den sammen, skal de øvrige boller bage lidt længere – ca 5 minutter.
    • Tag vandbakkelserne ud af ovnen og lad dem køle af inden du samler dem.

    Herunder finder du forslag til fyld i dine fastelavnsboller:

      Sådan laver du cremen:

      • Skrab vanillekornene ud og bland med sukker. Pisk vanilje, sukker og æg sammen i en gryde. Tilsæt mælk og majsstivelse, og pisk det hele grundigt sammen. Kom den tomme vaniljestang op i gryden. Bring blandingen i kog under piskning, og lad den tykne til en creme inden du passerer den gennem en sigte. Dæk overfladen med husholdningsfilm, og sæt cremen på køl til den er helt kold.

      Sådan laver du remonce:

      • Alle ingredienserne røres grundigt sammen.

      Sådan laver du hindbærskum:

      • Kog hindbærrene med lidt sukker i ca 5 minutter til de tykner en smule og lad dem køle helt af.  Kom en teske hindbær i hver bolle. Pisk fløden til skum og pisk den kolde vaniljecreme luftig igen. Vend flødeskum forsigtigt med vaniljecreme og hindbær, men pas på at den forbliver luftig. Kom hindbærcremen i en sprøjtepose med tyl og fyld bollerne.

      Sådan laver du marcipanfyldet:

      • Marcipanen plukkes i stykker og blandes med sukker. Massen røres jævn med lidt æggehvide.

      Sådan samler du dine fastelavnsboller:

      • Flæk de afkølede boller på langs.
        Læg f.eks. en tsk remonce, marmelade eller marcipanfyld på bunden.
        Top med hindbærskum eller flødeskum pisket med sukker eller flormelis.
        Pynt evt med friske bær – jeg er vild med hindbær.
        Læg låget på og drys med flormelis og sæt evt et bær på toppen
        Server straks – og NYD dem!
      • Rigtig god fornøjelse!