Flødekartofler med Pikantost – opskrift på flødekartofler

Flødekartofler med pikantost…

Flødekartofler…. ikke de sundeste kartofler i verden, men tæt på at være de bedste. I hvertfald hvis du spørger min familie.

Jeg laver normalt flødekartofler med fløde og fintsnittede rødløg – og de er altid et hit uanset om de laves til familien eller der er gæster omkring bordet. Så lægges de lagvis og opretstående i en jernpande, så lidt af toppen blir sprødstegte. Delikat og smukt, når jernpanden sættes direkte ind på bordet.

Nu har jeg så lavet en opgradering af den gode gamle opskrift og lavet en opbagt flødesauce tilsat Pikantost. Det minder lidt om at lave en hjemmelavet bechamelsauce – så det er ganske nemt.

Saucen hældes ned i bunden af et ildfast fad og de skiveskårede kartofler stilles side om side, så lidt af overfladen stikker op over saucen. På den måde får de den her delikate sprøde kant på kartoflerne, imens resten smovser i den lækre ostesauce. Det var lækkert – virkelig lækkert!

Er du også vild med flødekartofler, og vil du gerne variere smag og udtryk lidt, så finder du også en opskrift på flødekartofler med ricotta. Det er en lidt hurtigere opskrift, da alle kartoffelskiverne vendes i ricottamassen og herefter hældes i en springform, hvor de bages.

Det gir et rigtig flot resultat – nærmest en kartoffeltærte – og så smager den vild godt!

Opskriften på flødekartofler med Pikantost kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Flødekartofler med Pikantost

Luksusudgaven af flødekartofler
Ret Aftensmad, Tilbehør
Køkken dansk
Keyword fløde, flødekartofler, kartofler, pikantost
Antal 4 personer
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 1.5 kg kartofler - gerne bagekartofler skåret i 2 mm tynde skiver Det er hurtigst på mandolinjern eller i foodprocessor
  • 1 stor spsk smør (25 gram)
  • 1/2 ltr piskefløde
  • 2-3 dl mælk - gerne sødmælk
  • 2 bakker Pikantost (250 gram)
  • 1 stk stort rødløg - fintsnittet
  • 3-4 fed hvidløg - fintsnittede
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 stk bouillonterning - knuses men skal IKKE opløses i vand
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
  • Lidt olivenolie til at smøre fadet med
  • Lidt friske krydderurter som pynt på den færdige ret

Sådan gør du

  • Flødekartofler

Start med at lave den opbagte sauce sådan her:

  • Smelt smørret i en gryde og sauter først rødløg til de er klare og tilsæt hvidløgene.
    Herefter tilsættes hvedemelet, der røres ud i smørret. Lad det sautere et minuts tid inden du stille og roligt begynder at tilsætte piskefløden imens du rører eller pisker, så det ikke brænder på bunden.
    Når piskefløden er brugt op, fortsætter du på samme vis med mælken.
  • Knus bouillonterningen og tilføj den sammen med Pikantosten. Rør dem ud i saucen og lad det koge ganske kort igennem.
  • Smag til med flagesalt og friskkværnet peber.
    Hæld den over i et ildfast fad.

Sådan samler du flødekartoflerne:

  • Vask kartoflerne eller skræl dem (jeg bevarer så vidt muligt altid skrællen) og dup dem tørre.
  • Snit dem i 2 mm tynde skiver på mandolinjern eller i foodprocessor
  • Saml dem i små bunker og stil dem på højkant nede i ostesaucen.
  • Sæt fadet ind i en 180 grader varm osv (varmluft) i ca 60-70 minutter alt efter hvor tykke kartoffelskiverne er. Tjek med en gaffel om de er helt møre.
    Tip: Hvis du oplever at de øverste kartoffelskiver blir lidt for brune, kan du i den sidste bagetid lægge et stykke staniol henover.
  • Tag de færdige kartofler ud af ovnen og lad dem gerne hvile 10 minutter inden de serveres.
    Pynt gerne med friske krydderurter - jeg bruger altid timian, der passer rigtig godt til kartofler.
  • Rigtig god fornøjelse!
    Flødekartofler

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.