Focaccia | Blomsterfocaccia

Klassiker i nye klæder…..

Du kender sikkert det klassiske italienske focaccia, som jeg allerede har delt en opskrift på. Du ved, det med olivenolie, salt og rosmarin – et vildt lækkert brød.

Her får du så en ny version, der kan pyntes op alt efter årstid og anledning, så du ikke blot får et brød, der smager fantastisk, men også et brød der pynter på bordet – det er næsten synd at skære i det…..

Slip kreativiteten løs…..

Det viste focacciabrød skulle bruges til årets påskebord og det er derfor pyntet “forårs-agtigt” med forårsløg, gule tomater og tynde skiver rødløg, rosmarinkviste og sorte oliven, der bare måtte på også selvom de ikke var helt påskeagtige.

Der skal stadig laves små huller i dejen, der fyldes med den olivenolie, der med gavmild hånd dryppes henover dejen, inden den kommer i ovnen.

Du kan også bruge halverede grønne asparges, flerfarvede snackpebre, flerfarvede cherrytomater, salatløg (de hvide), sukkerærter, broccoli og andre friske krydderurter.

Mangler du inspiration, er der masser af guld at hente inde på både instagram og pinterest (søg f.eks. focaccia flower bread). Jeg er i hvertfald ikke færdig med at lege med at pynte alt efter årstid og anledning – fun, fun, fun!

Rigtig god fornøjelse!

Focaccia med pynt I Blomsterfocaccia

Ret Brød og kager, småt og godt
Keyword focaccia, foccacia, madbrød
Antal 2 stk
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge til dejen

  • 5 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • Ca 650 gram Tipo 0
  • 1/2 spsk flagesalt
  • 1 dl olivenolie (halvdelen til dejen og resten dryppes over brødet inden det kommer i ovnen)

Det skal du bruge til pynt

  • 2-3 stk forårsløg - halverede på langs
  • 2-3 stk mellemstore rødløg (helst ikke alt for store, da de så fylder for meget) skåret i tynde skiver
  • 6-8 stk cherrytomater (her valgt i gul/orange som påsketema)
  • 1 håndfuld sorte oliven af god kvalitet (helst uden sten, så du undgår tandskader)
  • 2-3 kviste frisk rosmarin
  • Lidt flagesalt som drys

Sådan gør du

Sådan laver du det fine focacciabrød

  • Smuldr og opløs gæren i det lunkne vand.
    Start røremaskinen på lav hastighed og rør ca halvdelen af melet i.
    Først herefter tilsættes saltet og olien.
    Kør med høj hastighed et par minutter, hvorefter hastigheden igen sænkes og du tilsætter den mel som dejen kan klare.
    Dejen må gerne være ret fugtig, men skal ikke være direkte våd. Den skal ikke æltes i hånden efterfølgende, så lad den gerne være godt klistret.
    Dejen er færdigæltet, når der dannes lange glutentråde langs skålens kant og den derefter slipper imens maskinen arbejder.
    Dæk skålen til med et rent klæde eller en stor plasticpose og stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
    Når dejen er hævet hældes den ud på en bageplade beklædt med bagepapir (hvis du vil lave to mindre brød hælder du dejen ud på et meldrysset bord og delen dejen).
    Med fugtige fingre fordeler du dejen til den har en tykkelse på ca 1.5 - 2 cm
    Brødet er fryseegnet, så eventuelle rester kan fint fryses ned til en anden god dag.
    Dæk dejen til igen og lad dejen hæve i 30 minutter.
    Klargør imens pynten og varm ovnen op til 220 grader alm ovn (ikke varmluft)
    Jeg har brugt forårsløg, der er skåret igennem på langs og den yderste grønne del, har jeg forsigtigt skåret i flere strimler, så de ligner blomstergrene.
    Pil rødløget og del det i to, skær kun den alleryderste rodspids af, så løget kan hænge sammen, når du skærer det i skiver. Jeg foretrækker ret tynde skiver, men det er lidt en smagssag.
    Da temaet i dag skulle være påske, valgte jeg atr bruge gule cherrytomater der blev halverede.
    Derudover kom der sorte oliven uden sten og friske rosmarinkviste på.
    Til sidst trykkes som hulninger i dejen med fingerspidserne og der dryppes den sidste rest olivenolie henover - og et drys flagesalt.
    Bag brødet i midten af ovnen i ca 30 minutter (husk at ovne varmer forskelligt).
    Hos os foretrækker vi at spise brødet helt friskbagt og lunt, så jeg prøver at passe det ind efter hvornår vi går til bords.
    Brødet kan også laves i god tid i forvejen og kan fint holde sig et par dage på køl og så varme det op lige inden servering. Og så er brødet også fryseegnet, hvis der skulle blive en rest tilovers.
    Lad brødet afkøle og server det helt, så man selv kan skære stykker af det smukke blomsterfocaccia.