Focaccia – hurtigt og nemt madbrød

Focaccia - hurtigt og nemt madbrød
Focaccia – hurtigt og nemt madbrød

Focaccia – madbrød

Hvem kan sige nej til et luftigt og lækkert focaccia? Altså ingen hjemme hos mig! Og jeg håber det gælder det samme hos dig. Ellers MÅ du bare prøve at bage et af de lækre madbrød.

Jeg bager dem rigtig tit, ja hver uge faktisk. Så der ligger efterhånden en del opskrifter på focaccia i alle mulige versioner herinde. Men ofte skal de koldhæves, eller der skal bruges aktiv surdej, og det ved jeg godt, at mange ikke rigtig orker i en ellers travl hverdag.

Derfor har jeg også løbende udviklet på mine opskrifter, så du i dag kan bage et virkelig lækkert, velsmagende og luftigt focaccia samme dag, som dejen er lavet. Du springer så at sige koldhævningen over.

Focaccia - hurtigt og nemt madbrød
Focaccia – hurtigt og nemt madbrød

Koldhævning og tørgær

MEN, har du nu alligevel god tid, så får brødet altså bare ekstra dejlig smag, hvis det får en overnatning eller minimum 8 timer på køl. Så jeg anbefaler ALTID koldhævning!

Vælger du at koldhæve dit focaccia, er det vigtigt at tilsætte mindre gær, da dejen har længere tid til at hæve. Det kan du læse mere om lidt længere nede.

Og så lige lidt omkring tørgær. Det får jeg nemlig rigtig mange spørgsmål på.

Og et af spørgsmålene går på, hvor jeg er skiftet fra at bruge friskt gær til tørgær. For er det ikke kun noget man gør i udlandet, hvor man faktisk slet ikke kender til friskt gær?

Først engang: Du kan altid selv vælge, om du bager med friskt gær eller tørgær!

Når jeg har skiftet til tørgær, skyldes det i første omgang, at jeg simpelthen blev så træt af gær, der havde ligget for længe i køleskabet og var indtørret og lige til skraldespanden. Ikke fordi en pakke gær koster særligt meget. Det var mere irritationen over, at jeg stod med ubrugeligt gær, når jeg efter butikkernes lukketid, fik lyst til at bage.

Derfor købte jeg en dåse tørgær og SÅ fandt jeg hurtigt ud af, hvor dejligt nemt det er at bruge tørgær fremfor friskt gær. Der er altid gær lige når lysten til at bage melder sig, og så er den meget nemmere at dosere alt efter, hvor længe man ønsker, at dejen skal hæve.

Jeg bruger ALTID tørgær fra Caputo og på dåsen er der ovenikøbet en doseringsvejledning, så man aldrig går fejl af mængden. De anbefaler følgende dosering ifht 500 gram mel:

  • Hævetid 4 timer – 3 tsk tørgær = 9 gram tørgær
  • Hævetid 8 timer – 2 tsk tørgær = 6 gram tørgær
  • Hævetid 12 timer – 1 tsk tørgær = 3 gram tørgær

Når du vælger en hævetid på 4 timer, er det vigtigt, at dejen står et lunt sted og gerne med en plasticpose (tip køb en plastic engang-badehætte) over.

Jeg vælger som hovedregel kun holdhævning ved en hævetid på 12 timer. Så lader jeg dejen overnatte på køl, tager den ud og lader den efterhæve et par timer, inden jeg bager med den. Det gir efter min vurdering det bedste resultat, når man gerne vil have både lækker smag og et luftigt brød.

Vild med lækkert brød?

Er du også vild med lækkert brød? Så er du havnet det helt rigtige sted!

Herinde på bloggen finder du nemlig mange opskrifter, lige fra palæo til focaccia med spændende toppings. Ingen tvivl om, at mine focacciabrød er dem, der hitter mest og derfor får du herunder nogle direkte links, som du måske vil have lyst til at kigge nærmere på:

Mini focaccia med hvidløgssmør og ost

Focaccia – luftigt brød med flagesalt og rosmarin

Focaccia – minifocaccia med pynt

Blomsterfocaccia – focaccia brød med pynt

Focaccia med ost, karamelliserede løg og kartofler

Focaccia – perfekt brød uden æltning

Du finder alle mine brødopskrifter under opskrifter og herefter fanen BRØD.

Vil du ha mere mad i dit feed…?

Er du også vild med lækker mad fyldt med smag, og som ikke kræver flere timer i køkkenet? Jamen, så er du havnet det helt rigtige sted!

Min passion er nemlig lige netop at lave dejlig mad til alle. Mad, der er fyldt med farverige grøntsager, skønne krydderier og som ikke kræver en hel dag i køkkenet.

Du kan følge mig på både InstagramPinterest og på Facebook, hvor jeg også deler min madpassion. På den måde, kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen.

Hvis du vælger at lave nogle af mine opskrifter, er du velkommen til at tagge mig på Instagram under #majspassion eller @majspassion. Har du lyst til det, så deler jeg gerne dit madfoto på min Storyline.

Håber du vil blive glad for opskriften – den kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Focaccia - hurtigt og nemt madbrød

Nemt og lækkert focacciabrød, som du kan bage samme dag som du laver dejen.
Ret Aftensmad, brød, madbrød, Tilbehør
Køkken Italiensk
Keyword focaccia, focacciabrød, madbrød
Antal 1 brød
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Bedste resultat med røremaskine

Ingredienser

  • Ca 350 gram lunkent vand Hav altid ekstra vand ved siden af, da du muligvis skal tilføje ekstra væde
  • 400 gram pizzamel
  • 50 gram fuldkorns durummel
  • 3 tsk tørgær = 9 gram tørgær Bruger du friskt gær skal du bruge 1/3 mere altså 27 gram
  • 1 spsk flydende honning Eller sukker
  • 2 spsk olivenolie (til dejen)
  • 10 gram fint salt

Topping:

  • Lidt flagesalt
  • Lidt pizza seasonning fra EpicSpice
  • Lidt frisk rosmarin
  • Lidt olivenolie

Sådan gør du

  • Vej det lunkne vand af og tilføj tørgær og den flydende honning - rør det ud i vandet.
  • Tilføj pizzamel og fuldkorns durummel og lad røremaskinen køre det sammen indtil alle melklumper er rørt ud. Dæk med en plasticpose og lad dejen hvile i 30 minutter (autolyse).
  • Tilføj nu saltet og olivenolien og lad maskinen arbejde det grundigt ind i dejen inden du sætter hastigheden op (læg gerne en hånd på maskinen, hvis den vibrerer) indtil dejen slipper skålens kanter.
  • Dæk skålen til med plasticpose eller lignende og stil dejen et lunt sted, hvor den skal hæve 2 timer eller til den opnår dobbelt størrelse.
  • Hæld dejen ud i en jernpande eller bradepande, der er beklædt med bagepapir der smøres lidt med olivenolie (ikke meget, bare så dejen kan flyde bedre ud)
  • Træk forsigtigt dejen ud til kanterne uden at ødelægge boblerne i dejen og lad den stå en times tid mere et lunt sted.
  • Tryk med fugtige fingre små fordybninger i dejen, dryp med olivenolie, tryk lidt oliindsmurte* rosmarinkviste ned i dejen og slut af med et drys flagesalt eller pizza seasonning.
    *Dryp et par dråber olivenolie på fingrene og masser den friske rosmarin med olien inden du trykker den ned i dejen. På den måde undgår du at den brænder på og kommer ud af ovnen brun og kedelig.
  • Bag brødet ved 250 grader alm ovn 20-25 minutter til overfladen er smuk gylden og sprød.
  • Stil brødet til afkøling på en bagerist og ny det imens det stadig er lunt og friskbagt!
    Tip: Focaccia er fryseegnet og husk altid at lune dit focaccia inden servering.
  • Rigtig god fornøjelse!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.