Focaccia – madbrød med cheddar og cherrytomater

Focaccia med cheddar og cherrytomater

Uhhh et lækkert madbrød – nærmest en fusion mellem et focaccia og en pizza.

Focaccia er altid lækkert, men det her har lige fået en opgradering med terninger af rød cheddar, små krydrede cherrytomater og pizzakrydderi.

Brødet er perfekt som snack eller appetizer med et godt glas vin, men det fungerer også som lækkert tilbehør til salater, supper og gryderetter.

Med eller uden surdej

Brødet her er bagt med surdej – og det vil jeg også anbefale dig at gøre!

Surdej bidrager med så meget dejlig smag og har du din egen aktive surdej, får du også en rigtig god hæveevne, så du ikke behøver bruge gær.

Men ok, jeg ved godt, at alle ikke har samme glæde ved at bage med surdej som jeg har. Derfor har jeg naturligvis lavet opskriften, så du også kan lave det dejlige brød uden surdej. Så kan alle være med.

Vil du gerne have surdejssmagen, kan du i de fleste dagligvarebutikker købe en færdiglavet surdej (den står sammen med mel og sukker). Her skal du være opmærksom på, at den IKKE har nogen hæveevne. Du er derfor nødt til at tilsætte en smule gær.

AUTOLYSE: Alt du skal gøre, er at blande vand, mel og surdej/gær og lade blandingen stå og hvile 30-60 minutter. Så vil glutenproteinterne i melet få glutennetværket til at udvikles. Og se, det sparer dig for en masse æltning og gir dig en lækker glat og elastisk dej at arbejde med. Smart, ikke?

Efterfølgende tilsætter du saltet og ælter dejen færdig – dvs til dejen slipper skålens kanter. Det tager ingen tid, det lover jeg! Herefter anbefaler jeg dig at lave stretch and fold teknikken.

STRÆK OG FOLD: Super enkel teknik alle burde lære sig, da den sammen med autolyse nærmest gør æltning overflødig.

Dejen skal blot røres sammen, lad den stå og hvile 30-60 minutter (autolyse). Rør først herefter saltet ind i dejen og lad den igen stå ved stuetemperatur i ca 3 timer. Hver time, laver du en omgang Stretch and fold som teknikken hedder. Det er virkelig nemt og du kan se hvordan det skal gøres i den lille video jeg har lagt ind nedenfor.

KOLDHÆVNING: Jeg bruger stort set altid koldhævning. Det vil sige, at når jeg er færdig med at lave stretch and fold, lader jeg dejen hæve endnu en time på køkkenbordet inden jeg lader den overnatte på køl – eller mindst 12 timer. På den måde udvikler dejen sig allerbedst – og det kan vi jo godt li, ikk?

Vil du se mere….?

Vi er som sagt er vilde med madbrød og focaccia især. Derfor finder du også flere opskrifter på de lækre brød herinde på bloggen.

Her får du nogle direkte links på FOCACCIA og ellers kan du finde flere opskrifter på brød, boller, surdej osv inde under fanen med BRØD.

Focaccia – det ultimative focaccia med koldhævning

Focaccia med kartoffel, timian og parmesan

Focaccia – Luftigt og lækkert surdejsfocaccia

Focaccia-juletræ | opskrift på lækkert focacciabrød med pynt

Focaccia – nem opskrift på lækkert æltefrit madbrød

Focaccia med ramsløg og pynt

Focaccia | Blomsterfocaccia

Vil du ha mere mad i dit feed…?

Er du også vild med lækker mad fyldt med smag, og som ikke kræver flere timer i køkkenet? Jamen, så er du havnet det helt rigtige sted!

Min passion er nemlig lige netop at lave dejlig mad til alle. Mad, der er fyldt med farverige grøntsager, skønne krydderier og som ikke kræver en hel dag i køkkenet.

Du kan følge mig på både InstagramPinterest og på Facebook, hvor jeg også deler min madpassion. På den måde, kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen.

Hvis du vælger at lave nogle af mine opskrifter, er du velkommen til at tagge mig på Instagram under #majspassion eller @majspassion. Har du lyst til det, så deler jeg gerne dit madfoto på min Storyline.

Håber du vil blive glad for opskriften – den kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Focaccia med cheddar og cherrytomater

Lækkert madbrød med smeltende cheddarost og små krydrede tomater
Ret Bagværk, brød, focaccia, Tilbehør
Køkken Italiensk
Keyword brød, focaccia, focacciabrød, madbrød
Antal 1 brød
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge til dejen:

 • 225 gram lunkent vand
 • 325 gram økologisk hvedemel med højt proteinindhold Jeg bruger mel fra Kornby Mølle
 • 75 gram aktiv surdej (se hvordan du laver din egen surdej i et tidligere opslag) Bruger du en færdigkøbt surdej uden hæveevne skal du tilsætte 25 gram gær
 • 5 gram flagesalt eller fint salt

Til topping:

 • Lidt god olivenolie Jeg bruger altid Evoo fra @Rosario
 • Lidt flagesalt og/eller Pizza Seasoning
 • Lidt Rød cheddar skåret i tern
 • 1 håndfuld cherrytomater skåret i halve
 • Lidt friske basilikumsblade som pynt på det færdige brød

Sådan gør du

Dag 1:

 • Start med at fodre din surdej og lad den hæve til dobbelt størrelse. Herefter vejer du 75 gram af den aktive surdej af.
  Du kan se her, hvordan du laver din egen surdej og bager med den.
  Tip: Er du i tvivl om din surdej er aktiv og dermed klar til at hæve din dej - så lav en test, hvor du tager en lille smule surdej og lægger det ned i et glas med vand ved stuetemperatur. Flyder surdejen ovenpå, så er den klar. Synker den til bunds, er den endnu ikke klar.
 • Bland vand og hvedemel og rør det sammen, så der ikke længere er klumper.
  Dæk dejen til og lad den stå 1 time (autolyse).
 • Herefter røres surdejen og flagesaltet i. Rør det grundigt sammen til en dej, der er skinnende blank.
  Jeg bruger en røremaskine og lader den arbejde indtil dejen slipper skålens kanter. Med en forudgående autolyse, går det meget hurtigt.
  Tip: Bruger du gær, så røres den ud i ganske lidt vand og tilsættes i stedet for surdejen.
 • Dæk dejen til igen og lad den hæve 2 timer, hvor du med 30 minutters mellemrum laver stretch and fold teknikken som jeg har vist på videoklippet.
 • Lad herefter dejen hvile 1 times tid, hvorefter du sætter den i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.

Dag 2:

 • Læg et stykke bagepapir i din bradepande, jernpande eller hvad du ønsker at bage i og hæld med nænsom hånd dejen ud - pas på du ikke slår de fine luftbobler i stykker.
 • Lad dejen hæve indtil dobbelt størrelse og tænd ovnen på 250 grader (alm ovn) i god tid inden bagningen, så du er sikker på, at ovnen er godt varm.
 • Fylder dejen ikke bradepanden helt ud, så kan du forsigtigt trække lidt i den.
  Dryp med olivenolie og lav med fingrene små fordybninger i dejen.
 • Fordel cheddartern og de halverede cherrytomater i dejen (tryk dem en smule ned) og drys lidt flagesalt henover og/eller lidt pizzakrydderi, hvis du foretrækker det.
 • Sæt brødet ind i den varme ovn og sænk temperaturen til 230 grader - bag det til det er gyldent og helt gennembagt.
  Jeg gav mit brød 25-30 minutter. Bagetiden kan variere alt efter, hvilken ovn du har og hvor højt dit brød er.
 • Lad brødet køle af på en bagerist og drys det med friske basilikumsblade.
  Nyd brødet som det er eller brug det som lækkert tilbehør til salater, supper og gryderetter.
  Brødet er også velegnet til bruschettas og som sandwichbrød.
 • Rigtig god fornøjelse!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.