Focaccia – nem opskrift på lækkert æltefrit madbrød

Æltefrit focaccia

Er du vild med focacciabrødet med de store lufthuller og den dejlige smag, så vil du også være vild med det her æltefrie madbrød.

Vi spiser ofte focaccia herhjemme og egentlig er jeg ret glad for at ælte dejen….eller ja jeg får røremaskinen til at gøre det hårde arbejde, og tager så selv over i slutfasen. Du ved, ingen grund til at gøre det mere besværligt end nødvendigt, vel?

Nå, men altså normalt skal en dej jo æltes godt og længe, men det springer vi let og elegant over med det her madbrød. Det lyder måske som om det vil blive tungt og uden de store lufthuller vi så gerne vil have. Men nej, du får dine lufthuller og du får den skønne smag, som et godt madbrød skal have.

I stedet for at ælte dejen, skal den nærmest piskes, for den er ret tynd. Så selv om du ville, kan du ikke ælte den. Jeg bruger stadig min trofaste røremaskine, hvor jeg monterer den flade dejkrog og så får den fuld kraft indtil dejen slipper kanterne på røreskålen.

Har du tid, så lad gerne dejen hæve tildækket natten over i køleskabet. Det gir bare den bedste smag til dit brød. Tag herefter dejen ud og lad den stå på køkkenbordet en halv times tide, så den opnår nogenlunde stuetemperatur.

Traditionelt laves huller i dejen, der dryppes rigelige mængder olivenolie henover og så drysses med flagesalt og evt frisk rosmarin eller basilikum.

Her har jeg sparet lidt på olivenolien og drysset en smule flagesalt henover inden bagningen. Lige når brødet kommer ud af ovnen, drysser jeg friske rosmarinkviste eller friske basilikumsblade henover – og lader det køle lidt af inden det serveres.

Vi spiser det her focaccia som tilbehør til vores salater, supper og gryderetter. Dagen efter er det super lækkert som sandwich i madpakken eller på tur.

Vild med focaccia…?

Er du også vild med det lækre italienske madbrød FOCACCIA – så skulle du prøve mine andre opskrifter med den lækre brød. Herunder kommer nogle direkte links – og så finder du naturligvis en lang række andre opskrifter inde under fanen med BRØD:

Focaccia med kartoffel, timian og parmesan

Focaccia – Luftigt og lækkert surdejsfocaccia

Focaccia-juletræ | opskrift på lækkert focacciabrød med pynt

Focaccia | Blomsterfocaccia

Focaccia med ramsløg og pynt

Focaccia

Vil du ha mere mad i dit feed…?

Er du også vild med lækker mad fyldt med smag, og som ikke kræver flere timer i køkkenet? Jamen, så er du havnet det helt rigtige sted!

Min passion er nemlig lige netop at lave dejlig mad til alle. Mad, der er fyldt med farverige grøntsager, skønne krydderier og som ikke kræver en hel dag i køkkenet.

Du kan følge mig på både InstagramPinterest og på Facebook, hvor jeg også deler min madpassion. På den måde, kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen.

Hvis du vælger at lave nogle af mine opskrifter, er du velkommen til at tagge mig på Instagram under #majspassion eller @majspassion. Har du lyst til det, så deler jeg gerne dit madfoto på min Storyline.

Håber du vil blive glad for opskriften – den kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Focaccia - æltefrit madbrød

Luftigt og lækkert madbrød - nem opskrift der ikke kræver æltning.
Ret Aftensmad, brød, frokost, Tilbehør
Keyword æltefrit, brød, madbrød
Antal 1 brød
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

 • 6 dl koldt vand (hvis brødet skal bages samme dag, så anvend lunkent vand)
 • 10 gram gær (hvis brødet skal bages samme dag, så anvend 25 gram gær)
 • 1 spsk honning
 • 1/2 spsk flagesalt eller fint salt
 • 275 gram fuldkornsdurum eller alm durummel
 • 475 gram hvedemel af god kvalitet
 • 1 spsk olivenolie

Til topping

 • 1/2 dl olivenolie af rigtig god kvalitet
 • 2 kviste rosmarin
 • Lidt flagesalt som drys Her kan du hverken bruge fint salt eller groft salt. Har du ikke flagesalt, så underlader du det.

Sådan gør du

 • Hæld gær, vand, mel og honning ned i røreskålen og monter den flade dejkrog
  Start langsomt op, så melet ikke sprøjter ud over det hele, men sæt gradvist hastigheden op.
  Efter et par minutter tilsættes olivenolien og saltet og så sættes hastigheden op på max, hvor dejen nærmest piskes grundigt igennem. Så er den klar til hævning.
 • Hvis du vælger at koldvæve dejen, så gør du sådan her:
  Dæk skålen til og sæt den i køleskabet natten over.
  Tag skålen ud og stil den på køkkenbordet mindst 1/2 time, så dejen nogenlunde opnår stuetemperatur.
  Koldhævning gir det bedste resultat, men i en travl hverdag, er det bare ikke altid muligt. Du kan derfor sagtens bage brødet samme dag, når blot gærmængden er sat op.
 • Vælger du at bage brødet samme dag, så dækker du skålen til og stiller den til hævning et lunt sted en times tid.
 • Tag en bradepande, jernpande eller ildfast fad og for den med et stykke bagepapir.
 • Hæld dejen ned i formen og tryk med fingerne en masse huller.
 • Dryp med olivenolie og giv et drys flagesalt inden du bager brødet ved 225 grader i 25-30 minutter.
  OBS: Bagetiden afhænger meget af hvilken form du bager dir brød i og hvilken højde du har på brødet. Så prik i brødet med en strikkepind eller kødnål for at tjekke, at brødet er bagt helt inde i midten.
 • Tag det færdigbagte brød ud og drys med friske rosmarinkviste eller friske basilikumsbalde og lad det køle lidt af inden det serveres.
 • Passer perfekt som tilbehør til salater, supper og gryderetter.
  Dagen efter er det lækkert i madpakken eller som sandwichbrød på turen.
 • Husk du kan følge mig på Instagram. På den måde kan du altid holde dig opdateret på de nye opskrifter herinde på Majspassion.

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.