Focaccia – perfekt brød uden æltning

Jeg er vild med at bage brød – og især de luftige focaccia!

Normalt lader jeg min uundværlige røremaskine klare det hårde arbejde med at ælte, men jeg ved godt, at mange ikke har en røremaskine og derfor elsker de her æltefrie opskrifter. Det får i her og det er ikke den første og heller ikke den sidste opskrift, hvor røremaskinen får lov til at holde fri.

Focaccia – luftigt brød uden æltning

Vær den første til at vurdere!
Antal: 1 brød

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Dag 1:

  • 420 gram vand ved stuetemperatur
  • 1 tsk tørgær (4 gram) (Alternativt: 25 gram alm gær)
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk flydende honning eller sukker
  • 2 tsk fint salt (10 gram)
  • 500 gram hvedemel med højt proteinindhold som f.eks manitobamel eller pizzamel

Dag 2:

  • 3-4 spsk olivenolie
  • Lidt flagesalt som drys
  • Lidt frisk rosmarin som drys

Instruktioner

Dag 1 – klargøring af dejen:

  • Hæld vand, tørgær, olivenolie, flydende honning og salt i en skål og pisk det godt sammen til gæren er helt opløst. Tilføj herefter melet der røres i indtil der ikke er melklumper tilbage.
  • Sæt låg på og lad dejen hvile 10 minutter på køkkenbordet.
  • Herefter laver du første omgang stretch and fold sådan her:
    Fugt dine fingre og løft op i den ene side af dejen og stræk den.
    Læg den ned over dejklumpen og drej skålen
    Gentag indtil du har været hele vejen rundt – det passer med 4 gange.
    Læg låget på igen og lad dejen hvile 10 minutter igen.
  • Herefter gentager du stretch and fold, lader dejen hvile 10 minutter og gentager en sidste gang. Du skal ialt lave 4 gange stretch and fold.
  • Efter sidste gang folder du dejen sammen til en kugle, dryppe en smule olivenolie henover, dækker den godt til med plasticpose eller tætsluttende låg og stiller den i køleskabet til næste dag.
    Alt efter hvilken meltype du bruger, kan du lade dejen stå på køl i op til 24 timer.

Dag 2: Nu skal der bages:

  • Dryp et par dråber i bunden af en lille bradepande eller lignende og for den med bagepapir. Den lille smule olie gør, at bagepapiret ligger fast, når du arbejder med dejen.
  • Dryp lidt olivenolie ned i bunden af bagepapiret og fordel det med et par fingre.
    Tag herefter dejen ud fra køleskabet og hæld den nænsomt ned i bradepanden.
    Dejen strammes op ved at folde enderne ind over hinanden som et aflangt brød. Vend det, så samlingerne vender nedad og det ligger på langs i bradepanden.
  • Dæk dejen med plasticpose eller lignende og lad dejen hæve 2 timer et lunt sted.
  • Tænd ovnen på 220 grader alm ovn
  • Har dejen ikke fordelt sig helt ud i bradepanden, fugter du hænderne og løfter nedefra op i dejen imens du trækker lidt i den. Pas på du ikke ødelægger de fine bobler i dejen.
  • Dryp lidt olivenolie henover dejen, fugt fingrene og ryk dem ned i dejen.
  • Drys lidt flagesalt henover og smør den friske rosmarin med lidt af olivenolien (så blir den ikke brændt i ovnen) og fordel også den over dejen.
  • Bages på nederste ovnribbe i ca 20 minutter til brødet er lækkert gyldent og det lyder hult, når du banker det under bunden.
  • Køl brødet lidt af inden det nydes som det er evt med lidt smør eller god olivenolie.
    Du kan også bruge focaccia som sandwichbrød, til bruschettas og lækkert tilbehør til gryderetter, supper og salater.
  • Husk du kan følge mig på Instagram. På den måde kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen. Klik blot på linket her: https://www.instagram.com/majspassion

Videoopskrift

YouTube video
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Stretch and fold er en genial teknik

Jeg har tidligere delt opslag med teknikken “Stretch and fold”. Den teknik, hvor du blot rører ingredienserne let sammen og så strækker og folder dejen med hviletid imellem. Det er en helt fantastisk teknik – nem og enkel og bedst af alt: Den gir dig det eftertragtede luftige brød.

Når du vil lave et rigtig godt brød med masser af smag og skønne luftbobler, så kommer vi ikke uden om TID. Tid er i forvejen en mangelvare og alt skal helst være her og nu. Sådan fungerer det ikke med et godt brød. Bevares, du kan komme det dobbelte gær i og bage samme dag og ja, der kommer et fint brød ud af det. Men altså, bedst blir det, hvis du lader brødet overnatte i køleskabet.

Vild med focaccia

Er du også vild med et godt brød og fik du lyst til at prøve nogle af mine andre opskrifter på focaccia…? Så kommer herunder nogle direkte links, som du kan afprøve. Nogle af opskrifterne er mine allerførste, hvor jeg bruger æltning på røremaskine og hvor du kan bage brød på samme dag.

Men når man blir glad for at bage, så udvikler man sig og derfor vil du se, at mine teknikker ændrer sig undervejs. Jeg kunne jo skrive opskrifterne om, men da jeg godt ved, at nogle foretrækker den gammelkendte metode, så har jeg valgt at lade dem blive, sådan som de var tænkt.

Focaccia med ost, tomater og grøn pesto

Focaccia med kartoffel, timian og parmesan

Focaccia med ramsløg og pynt

Focaccia | Blomsterfocaccia

Focaccia juletræ – focaccia med julepynt

Focaccia – Luftigt og lækkert surdejsfocaccia

Du finder naturligvis også andre dejlige opskrifter på brød herinde. Du finder mine andre brødopskrifter under OPSKRIFTER og herefter fanen BRØD.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments