Focaccia

Et skønt italiensk madbrød, der kan varieres i det uendelige og som passer perfekt som tilbehør til en salat eller på et buffetbord.

Dejen kan fint laves dagen i forvejen og stilles på køl. Har du en travl dag, hvor det hele gerne må være lidt nemt og hurtigt, skal du bare tage dejen ud af køleskabet, fordele det på en bageplade med bagepapir og lade det stå og hvile alt imens ovnen varmer op.

Lige inden du putter brødet i ovnen laver du huller med fingrene, drypper en god olivenolie hen over og drysser med flagesalt og friske rosmarinkviste. Så er der hurtigt et lækkert friskbagt brød, der smager skønt med lidt tapaspølse, ost og gnavegrønt til. Bliver der noget til overs kan det bruges som sandwich til madpakkerne.

Opskrift er på en grundopskrift. Nedenfor får du eksempler på hvordan du kan variere brødet.

Du skal du bruge:

  • 5 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • Ca 650 gram Tipo 00 mel
  • 1/2 spsk Flagesalt
  • Olivenolie
  • Frisk rosmarin eller frisk timian

Sådan her gør du:

  1. Opløs gæren i vandet, tilsæt melet og rør.
  2. Tilsæt lidt salt og rør dejen færdig.
  3. Dæk skålen med film og lad dejen hæve 1 times tid.
  4. Når dejen er hævet færdig, skrabes den ud af skålen og fordeles i en bradepande beklædt med bagepapir.
  5. Lav små fordybninger i dejen med fingrene, dryp olie ud over brødet, friske rosmarinkviste eller frisk timian og flagesalt.
  6. Dæk dejen med et viskestykke, der gerne må være let fugtigt. Lade det hæve endnu 1 time.
  7. Bag brødet ved 220 grader i 20-25 minutter. Dryp lidt mere olie over lige når brødet kommer ud af ovnen. Afkøl på en rist.

De friske krydderurter tørrer meget ud under bagningen, så drys evt lidt friske nye kviste ud over det færdigbagte brød.

Alternativer:

Skær et stort rødløg i fine skiver og steg dem let på panden i lidt olivenolie. De skal endelig ikke blive brune, men bare bløde. Fordel dem over dejen iden bagningen, drys med rosmarinkviste, flagesalt og dryp med olivenolie.

Tryk hele små tomater (gerne i forskellige farver) og oliven uden sten ned i dejen, drys med rosmarinkviste, flagesalt og olivenolie.

Velbekomme!