Forårsrengøring

Med foråret kommer lyset……

og med lyset, der vælter ind ad vinduerne blir man, ja jeg skriver “man”, for jeg tænker det gælder for de fleste af os, pludseligt bevidste om, at huset eller lejligheden trænger til en grundigere omgang. Eller er det mon bare mig…?

Min mor kaldte det for forårsrengøring og det var en fast del af årets cyklus på lige fod med julepynt og påskepynt. I mit barndomshjem blev der gået grundigt til værks og alle skabe og skuffer blev gennemgået og vasket ud. Pyha dengang flygtede jeg nærmest hjemmefra de dage, for jeg syntes det var alt for omfattende og uoverskueligt.

Nu her midt i livet, må jeg indrømme, at jeg har taget forårsrengøringen med mig, da jeg flyttede hjemmefra – dog ikke i samme omfang som min mor, for det orker jeg simpelthen ikke.

Men ikke desto mindre får huset en ekstra grundig omgang, så de nullermænd og spindelvæv der har kunnet skjule sig i mørket, bliver fjernet og måske blir der malet en væg eller to.

Når du nu er igang, så husk dine stueplanter. Giv dem en velfortjent tur under bruseren, så alt støv fjernes fra deres blade. Det både pynter og gir planterne de bedste gro-betingelser.

Hvor jeg som barn og ung hadede den her del af foråret, ser jeg det nu helt anderledes og jeg nyder virkelig at gøre huset fint og rent og jeg gør det her i marts, hvor lyset falder ind og gør det synligt, hvor der skal sættes ekstra ind, men hvor det stadig er for koldt til længere tids ophold i haven eller på golfbanen.

Beløn dig selv med en buket friske blomster et par nye puder til sofaen eller måske trænger håndklæderne til en update – og så er dit hjem også forårsklar.

I denne uge fik køkkenet en ekstra tur og i den forbindelse fik jeg ideen til at slå et slag for god køkkenhygiejne.

Måske du allerede kender og anvender rådene om god køkkenhygiejne, men mange glemmer dem i farten – og det kan blive en usund affære, for især karklude kan udvikle sig til de rene bakteriebomber.

Her kommer lige lidt tips til god køkkenhygiejne:

Vask hænder:

Vask hænder med vand og sæbe ofte og hver gang du har rørt ved råt kød og æg!

Det letteste er at have en dispenser med flydende sæbe stående ved køkkenvasken, så det blir nemt at vaske hænder uden at du skal røre ved en masse for at finde sæben frem. På den måde undgår du at sprede bakterier rundt i køkkenet. Undlad også at tørre fingre med kødsaft, rå æg osv af i karklud og viskestykke og skulle det smutte, så smid den til vask omgående, så du ikke kommer til at bruge den senere og på den måde får overført bakterier til hele køkkenet.

Karklud & Viskestykke:

Grundlæggende skal karklud og viskestykke skiftes hver dag!

Bruger du køkkenrullen til at tørre æg og kødsaft af fingre og borde og karkluden kun bliver brugt til at tørre krummer o.lign væk fra bordpladen, så kan du nøjes med at skifte karkluden dagligt, bruger du karkluden til at tørre kødsaft af fingre eller borde, skal den skiftes omgående.

Bruger du udelukkende dit viskestykke til at tørre ren opvask af med, kan du godt nøjes med at skifte det med et par dages mellemrum. Men bruger du viskestykket til at tørre fingre i og andre ting, så bør du skifte det hver dag. Husk at hænge dit viskestykke op efter brug, så det tørrer hurtigst muligt.

Når karkluden er brugt, skylles den i meget varmt vand og hænges til tørre f.eks. hen over vandhanen. Det bør du gøre fordi bakterier formerer sig hurtigere i fugt. Så jo hurtigere din karklud tørrer, desto færre bakterier.

Vask af karklud & Viskestykke:

Begge dele skal vaskes ved mindst 60 grader – og helst en regulær kogevask, hvis den har været brugt til at tørre kødsaft op med.

Brug opvaskemaskinen rigtigt:

Opvaskemaskinen vasker mere hygiejnisk end når du tager opvasken i hånden, så det er en rigtig god ide at bruge din opvaskemaskine. Dog er der fortsat ting du skal undgå at putte i:

  • Bestik med benskaft
  • Bestik der ikke er rustfrit
  • Glas du holder meget af – så undgår du at de får glaspest
  • Krystalglas
  • Glas, tallerkner og skåle der er dekoreret med f.eks. sølv- eller guldkanter
  • Køkkenting af aluminium (hvidløgspresser, gryder osv)
  • Dine skarpe knive, der bliver sløve
  • Dine skærebrætter, fine grydeskeer og andet af træ
  • Kattens og hundens vand- og foderskåle*

*Hunde og kattes spyt kan indeholde bakterier og parasitter, som opvaskemaskinen ikke kan slå ihjel – og som du heller ikke kan slå ihjel selv ved grundig opvask i hånden. Det er derfor vigtigt, at deres skåle som de har spist af skoldes inden de evt. kommer i opvaskemaskinen, der så skal køre på det absolut varmeste program.

Du kan også bruge din opvaskemaskine til andet og mere end den almindelige opvask:

  • Børnenes legetøj der er lavet af plastic og som tåler vask
  • Hundens legetøj – husk at skolde dem først så bakterier og evt parasitter slåes ihjel
  • Gummustøvler, badesandaler og crocks – husk at køre skylleprogram efterfølgende
  • Hårbørster, opvaskebørster har godt af at blive skolet og så komme en tur i opvaskemaskinen
  • Tøjklemmer (put dem i den pose du bruger når du vasker din bh)
  • Tandbørster….ja, jeg ved ikke med dig, men jeg skifter nu bare min med jævne mellemrum, men hermed er tippet givet videre.

 

Rengøring af køleskab:

Det kan ikke undgåes at der spildes mad- og drikkevarer i køleskabet og det skal derfor gøres rent, så du undgår bakterier, der kan gøre dig syg. Sørg også for løbende at rydde op i – og ud i de madvarer, der er blevet for gamle.

Du behøver ikke anvende klorholdige rengøringsmidler for at rengøre dit køleskab. Tvært imod bliver dit køleskab ikke mere rent af den behandling og du belaster miljøet med de skrappe rengøringsmidler. Brug i stedet varmt vand tilsat et miljøvenligst rengøringsmiddel eller blot lidt opvaskemiddel.

Vask dit køleskab både indvendigt og udvendigt – husk gummilisterne, hvor bakterier rigtig kan gemme sig.

Rens afløbshullet bagest i køleskabet. Jeg bruger en gammel strikkepind eller en vatpind.

Gentag rengøringen mindst hver 2. måned

TIP: Dæk altid dine madvarer til og undlad at overfylde køleskabet. Om vinteren kan sodavand osv fint opbevares i et udhus, på terrassen el.lign Det samme gælder mange rodfrugter – bare de ikke får frost.

Med kærlig hilsen

 

 

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.