Forspiring af sommerblomster og stauder – haven i marts

Haven i marts…

Åhhh hvor har jeg bare GLÆDET mig til, at de første forårstegn skulle vise sig. Og nu er vi i hvertfald iflg kalenderen endelig kommet til det længe savnede forår.

Det har godt nok også været en lang og mørk vinter – og meget våd og blæsende. Ikke ret mange dage med blå himmel og klingende frost.

Men nu er det her, FORÅRET! Og så snart de første forårstegn melder sig, får jeg i den grad lyst til at komme igang i haven. Men ja, nu ved jeg ikke, hvordan din have har det. Min er nærmest under vand. Ikke så der ligger søer på plænen, men den er så vandmættet, at der vil gå lang tid før vi kan gå på den uden at ødelægge den. Bare hunden løber en tur rundt derude, sprøjter der op med vand og mudder. Så jeg må styre mig lidt endnu – øv!

Ud over den vandmættede plæne, kan der også komme både sne og frost flere uger endnu, så alt taler for at besinde sig lidt mht til haveprojekter som at beskære roser, fjerne visne stængler fra stauderne osv. Helt udelukket er det at begynde at plante sommerblomster uanset hvor fint vejret måtte være de kommende uger. Blot en enkelt omgang nattefrost vil slå dem ihjel – det ville være enormt ærgerligt.

Så haven må lige vente lidt endnu, men heldigvis er der så andre hyggelige ting, vi kan gå igang med. Forspiring af sommerblomster, stauder og grøntsager f.eks. – og har du drivhus (suk, det har jeg ikke), så er du bare rigtig heldig. Så starter din sæson jo flere uger før os uden drivhus.

Forspiring af sommerblomster og stauder…

En sjov, nem og billig vej til en have fuld af skønne sommerblomster og stauder…

De fleste sommerblomster kan såes direkte i dine bede, når jorden er blevet varm nok, men ved at forspire dem i vindueskarmen her i marts måned, giver du dine sommerblomster et forspring der giver dig tidligere blomster i haven – og hvem ønsker ikke det…?

Der er også andre fordele ved at så/forspire egne sommerblomster, nemlig prisen og udvalget. Vælger du at så dine egne sommerblomster er udvalget helt enormt og du kan for næsten ingen penge, fylde din have op med et væld af spændende sommerblomster og stauder.

Armchairgardening til de kolde vinteraftener:

For mig, starter fornøjelsen faktisk længe før selve blomstringen. Den starter allerede i januars vinterkulde, når jeg hygger med en kop varm te og mine frøkataloger…lyder det bare for nørdet? Du skulle prøve det, for det er altså virkelig hyggeligt og englænderne har sådan et godt udtryk for det – de kalder det armchairgardening. Smukt ord synes jeg!

Frø – købe eller egen avl..?

Jeg har indkøbt nogle frø til sommerblomster, jeg ikke har i forvejen og så er det jo i år, at jeg for første gang sådan rigtig skal prøve at så i større stil med egne frø – det glæder jeg mig vildt meget til. Det bliver virkelig spændende for jeg har normalt en ret stram linie ifht farver og med egne frø, ved man aldrig helt hvilken farve blomsten får – det er jo lidt op til hvilke blomster fru bi har været omkring.

Jeg høstede virkelig mange frø sidste efterår, så jeg har rigeligt til næste år også. Nogle af dem har jeg valgt at forspire som jeg plejer, men vil så også strø nogle ud i bedene, når vi kommer til slut april eller først i maj, alt efter hvordan vejret arter sig.

Ud over frø til nye slags sommerblomster, har jeg også indkøbt nogle frø til stauder, jeg har i forvejen, men som jeg gerne vil have flere af i haven. Det er bl.a. den meget smukke Akeleje “Nora Barlow”, Fingerbøl “Apricot”, den helt vidunderlige cremefarvede Lupin “Russels Noble Maiden”, men som noget nyt har jeg købt frø af småblomstrende salvie “Salvia Nemorosa”, jeg vil bruge omkring mine roser i stedet for de lavendler, der bare ikke rigtig vil gro hos mig.

Husker du da jeg indsamlede frøstande i efteråret..? Jeg lavede dengang to indlæg, som du måske har lyst til at læse, Blomsterfrø fra haven og Haven i oktober – indsamling af blomsterfrø

Hvorfor skal vi forspire…?

Indrømmet, der ligger selvfølgelig lidt arbejde i at forspire og for nogle, er det måske ikke lige så sjovt og hyggeligt, som det er for mig. Heldigvis kan de fleste sommerblomster såes direkte i bedene, men så vent endelig til slut april og helst begyndelsen af maj måned, hvor jorden (forhåbentlig) er blevet mere varm, så dine frø kan spire og vokse sig til store frodige planter, der sommeren igennem vil give dig en masse smukke blomster. Jeg forspirer disse: Enkeblomst, Frøkenhat og Stolt kavaler, men de kan sagtens såes direkte i bedene.

Andre sommerblomster stammer fra andre og mere varme himmelstrøg og de kan simpelthen ikke nå at komme i blomst, hvis de ikke får et lille forspring. Læs altid bagsiden af frøposen, hvor det vil fremgå, hvis blomsten kræver forspiring.

Men inden du tænker, at det bliver alt for kompliceret og besværligt, så læs videre – det er meget lettere end du måske tror og herunder får du en udførlig vejledning til, hvordan du lynhurtigt kommer igang.

Trin for trin guide til forspiring af sommerblomster

  1. Brug altid så- og priklejord og ALDRIG jord der er tilsat gødning, da det vil brænde de små sarte rødder af. Du kan købe så- og priklejord i stort set alle butikker på denne tid af året.
  2. Du kan bruge gamle rengjorte plasticpotter, lerpotter, avispotter, rengjorte plastbakker der har været kød i – alt, bare der er huller i bunden, så overskyende vand kan løbe fra. Er der ikke huller, så er de lette af lave enten med en spids skruetrækker eller et lille bor.
  3. Din så- og priklejord skal være lidt fugtig men ikke drivende våd.
  4. Fyld dine beholdere op med jord og bank dem lidt ned i bordet for at undgå luftlommer i jorden
  5. Så er du klar til at så – er det store frø, så læg max 2 frø i hver potte. De små frø drysses ud over og skal ikke dækkes til.
  6. Gylden regel er at frøet kun skal dækkes med jord i frøets egen højde. Så de helt små frø trykker du bare ganske let mod den fugtige jord mens de store frø enten dækkes med lidt ekstra jord eller stikkes ned i den dybde frøet er eller som der er anvist på frøposen.
  7. Jeg synes det er lettest at give dem lidt vand med en forstøver lige i starten, men ellers vander jeg udelukkende nedefra – altså i den bakke jeg stiller mine potter på. Det kan være hvad som helst der er vandfast eller også lægger jeg et stykke plastic bunden, som jeg klipper til, så det er til at holde ud at kigge på. Når du vander nedefra, er der mindre risiko for at der udvikler sig svamp i dine kimplanter.
  8. Dæk dine potter med lidt husholdningsfilm, hvis du ikke har et minidrivhus til vindueskarmen. Når du vander dine frø/kimplanter, så luft ved samme lejlighed ud i minidrivhuset, så det ikke bliver alt for fugtigt.
  9. Placer potterne køligt og lyst, men ikke i direkte sol
  10. Når de små kimplanter har udviklet et eller to blade foruden kimbladene, er det tid til at fjerne plasticoverdækningen eller minidrivhuset

TIP: Skulle uheldet være ude og du har vandet for meget så dine kimplanter får svampevækst kan du lave en tynd blanding vand og atamon som du sprayer dem med – det virker super godt.

I et senere indlæg viser jeg dig, hvordan du potter om – men først skal vi have de små frø til at spire.

I marts er der som regel mange fine dage, hvor solen rigtig kommer frem og lokker os uden for. Har du tid og lyst, så er der masser af opgaver du allerede nu kan lave i haven. Læs f.eks. min lille guide: 10 ting du kan lave i haven i marts måned.

Rigtig god fornøjelse

Kh Maj

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.