Frikadeller – mor’s opskrift

Der kan ligge megen kærlighed i en frikadelle…..

Jeg ved godt, at nogle vil mene at alle kan lave frikadeller. Men hey, vi har alle været unge og lige fløjet fra reden og stået der med lysten til mors frikadeller, men ikke lige fået en opskrift med i farten.

Mine tre drenge er alle ret ferme i et køkken, men lige den der frikadelleopskrift var alligevel smuttet i svinget. Opskriften måtte laves specielt til formålet, for jeg har altid lavet dem på “slump” og det gjorde min mor og min mormor også.

Det kom der en rigtig hyggelig eftermiddag i køkkenet med frikadellestegning og mange prøvesmagninger ud af.

Og opskriften, den kommer her – med masser af mor’s kærlighed.

Rigtig god fornøjelse!

Frikadeller

Saftige og virkelig lækre frikadeller - opskriften du bare må prøve!
Ret Aftensmad, Børnevenlig, Familiemad, Hovedret
Keyword frikadeller
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 1200 gram hakket kalv og svinekød
  • 4 stk æg
  • 2 store fintrevne almindelige gule løg
  • Ca 1.5 dl rasp (måske lidt mere afhængig af hvilken rasp du bruger)
  • 1 dk minimælk (evt lidt mere alt efter farsens konsistens)
  • 2 måleske flagesalt (12 gram)
  • Godt med friskkværnet peber
  • 1/2 tsk friskrevet muskatnød

Sådan gør du

  • Alle ingredienser æltes godt sammen evt i en røremaskine
  • Konsistensen skal være fast uden at være tør. Måske der skal tilføjes lidt ekstra rasp og mælk for husk, at en frikadelle IKKE er en kødbolle.
  • Form en lille bitte prøve-frikadelle, som du steger i olie eller smør (hvad du foretrækker). Smag om du synes at struktur og smag passer - ellers juster inden du steger resten.
  • Varm en stor pande op og smeltet smør/olie og form herefter frikadeller (jeg laver dem med en skefuld fast, der formes som en bolle). Læg dem ned i den varme olie en ad gangen og steg dem ved middel varme indtil de får en fin stegeskorpe.
  • Sænk varmen og lad dem stege videre - mine får 15 minutter ialt.
    Læg de færdige frikadeller over på et fad og tag med en ske stegerester op af panden. Tilføj ekstra smør/olie - så er du klar til næste portion.
  • Frikadeller er fryseegnede. Derfor laver vi gerne en stor portion, som pakkes i mindre portioner. Så er der altid nem og hurtig aftensmad - eller frokost - på en travl dag.
  • Rigtig god fornøjelse!