Friske spirer…
Er du også vild med de skønne friske spirer…?
Det er jeg – big time! Og for mig, er de blevet helt uundværlige både som smukt pynt, men også som smagsgivere i både kolde og varme retter.
Meget mere end bare bønnespirer…..
Bønnespirer blev aldrig et hit herhjemme. Det er den pæneste måde at sige det på. Så i mange år levede vi fint med friske krydderurter i vindueskarmen – og dem har vi forøvrigt stadig både sommer og vinter.
Karsefrø var det vi kendte til. De blev dyrket på vat og det fungerede egentlig fint, men ofte tænkte jeg på, at det ville være dejligt med lidt variation. Derfor blev jeg både glad og overrasket, da jeg for et par år siden fandt ud af, at der fandtes alternativer til karsen. Siden dengang har krydderurterne i vindueskarmen fået konkurrence om pladsen.

Sjovt for både børn og voksne…
De små frø spirer villigt og meget hurtigt. Faktisk så hurtigt, at du kan se deres udvikling fra dag til dag. Det er nemt og sjovt for både børn og de voksne at følge med og passe de små spirer med vand. I løbet af en uges tid (afhængig af hvilke frø du spirer) kan du begynde at høste de fineste små spirer eller mikrogrønt.
Flere måder at spire på….
Jeg har indtil for kort tid siden spiret mine frø på små hampemåtter, men ærligt talt synes jeg det var en ret dyr løsning. Det var flere af mine følgere på IG enige med mig i og en kvinde spurgte, om de da ikke bare kunne gro på vat lige som karse. Det måtte naturligvis afprøves – og det virker!
En anden metode og faktisk meget nem og mere økonomisk måde at spire dine frø på, er ved at anvende en @spireperle.
Klikker du på linket, kommer du ind på siden, hvor du kan læse meget mere om frø, metoder og du kan også købe frø og det udstyr, du måtte finde nødvendigt. Der er lagt fine guidede videoklip ind, så her kan alle være med og få succes med de friske spirer.

Mange gode grunde til at anvende friske spirer og mikrogrønt….
Foruden det oplagt, at de ser smukke og lækre ud på din mad og smager ganske fantastisk, har de friske spirer og mikrogrønt også andre helt klare fordele.
Da de spises rå og uforarbejdet, er de lettere at fordøje samtidig med at du bevarer de mange forskellige vitaminer, mineraler, antioxidanter osv, der findes i spirerne.
Nogle af spirerne fra f.eks. kikærter, ærter og linser er også meget proteinrige. Det er godt nyt for os, der gerne vil skære ned på de animalske proteiner.

Spirer eller mikrogrønt…?
Hos os foretrækker vi mikrogrønt fremfor spirerne, men den eneste forskel er i princippet, at jeg lader de små spirer vokse sig lidt kraftigere og at jeg klipper dem af lige over roden, når jeg høster dem. Vi spiser så kun selve stænglen og bladene.
Foretrækker du spirerne, hvor du spiser det hele, kan du høste dem lidt hurtigere og efter en skyldning, hvor de små skaldele fjernes, er de klar til at blive spist.
Vil du vide mere om de forskellige frø, dyrkningsmetoder, næringsindhold osv kan du finde det hele på Friskespirer.dk hvor der også er link til salgssiden med alverdens frø, spireperle osv.
Rigtig god fornøjelse!