Fyldt butternut med spicy kidneybønner

Fyldte butternuts – det er bare comfortfood…..

Jeg er simpelthen bare så vild med butternut og bruger dem vinteren igennem i gryderetter, supper og som i dag, fyldte med en skøn, spicy vegetarisk bønnegryde, gratineret med ost og toppet med avocado, salsa og hvidløgscreme.

Hokkiado kan sagtens anvendes i stedet for, så kan du ikke finde en stor butternut, så bruger du bare en hokkiado i stedet.

Fyldet jeg har brugt i dag smager skønt til mexicanske retter som tortillas, i tacos med revet cheddar og salsa, i wraps eller som fyld i f.eks. peberfrugter.

Jeg laver gerne en dobbelt portion, pakker det i portionsstørrelser og lægger det i fryseren, så der er nem mad på en travl dag. Tryk fryseposen flad, så tager det ingen tid at tø maden op.

Anvender du tørrede bønner skal de iblødsættes 10-12 timer og skylles grundigt inden brug. Du kan sagtens anvende bønner fra dåse, hvilket jeg har gjort i denne ret. Kasser lagervandet og skyl bønnerne. Vær obs på, at tilberedningstiden for bønner på dåse er betydeligt kortere end, hvis du anvender tørrede bønner.

Ovnbagte butternut – sådan gør du:

  • Alt efter størrelse, beregner du 1/2 butternut pr. person.
  • Varm ovnen op til 200 grader
  • Vask butternutten og halver den
  • Dryp snitfladen med olivenolie og læg den med snitfladerne opad på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag dem til de er helt møre – tiden afhænger af størrelsen, men 30-50 minutter. Prik med en gaffel for at tjekke.
  • Lav imens fyldet.

Det har jeg brugt til den spicy bønnegryde:

  • 2 dåser kidneybønner, drænede og skyllede (det kunne også være sorte bønner)
  • 1 stort finthakket løg
  • 2 knuste hvidløg
  • 1 stor rød peber – finthakket
  • 1 lille dåse majs
  • Krydderier: Chiliflager, chilisauce, salsa, røget paprika, stødt spidskommen, salt og friskkværnet peber
  • Bredbladet persille – finthakket
  • Ca 1/2 ltr grøntsagsbouillon (jeg anvender altid Herbamare)
  • Kødet fra de færdige butternut

Sådan laver jeg bønnegryden:

  1. Sauter løg og hvidløg til de er klare
  2. Tilsæt den finthakkede røde peber og lad den sautere med et par minutter
  3. Tilsæt krydderierne, bønner og grøntsagsbouillonen
  4. Sæt låg på eller dæk med staniol og lad retten simre til bønnerne er helt møre. Bruger du bønner fra dåse tager det ca 1/2 time.
  5. Skal retten anvendes som fyld i butternut eller hokkiado, så kan du med fordel tilsætte kødet du har skrabet ud af de færdigbagte græskar.
  6. Når bønnerne er møre bruger du din stavblender til at mose ca halvdelen, men endelig ikke alle.
  7. Når du kan trække en grydeske igennem retten, skal der være en tydelig  “sti”. Så har retten den rette konsistent – fast, men ikke alt for fast. Løber der væde ud på “stien”, så lad retten koge lidt mere ind.
  8. Tilsæt lidt majs evt fra dåse
  9. Smag til og tilsæt evt flere krydderier, hvis den skal være mere hot
  10. Drys den færdige ret med finthakket bredbladet persille.

Sådan laver jeg de fyldte butternut:

  1. Har jeg en rest grov bulgur, fuldkorns ris eller andet fuldkornsprodukt blander jeg ofte en smule i fyldet. Alternativt serverer jeg en skål ved siden af, så alle bliver mætte. Alternativt kan der serveres en blandet salat.
  2. Når butternutten er helt mør tages den ud af ovnen og køles lidt af, så den er til at arbejde med
  3. Udhul den med en ske, men bevar en god kant hele vejen rundt
  4. Butternutkødet tilsætter du bønnegryden, så intet går tabt
  5. Fyld butternutten med bønnegryden, top med revet cheddar og sæt den tilbage i ovnen indtil osten er fin gylden
  6. Anret dem med avocado i skiver, hvidløgscreme eller guacamole og et drys finthakket bredbladet persille eller koriander.

Tip: Hvidløgscreme laves nemt af græsk yoghurt eller andet surmælksprodukt rørt op med knust hvidløg, citronsaft, salt og friskkværnet peber.

En hurtig guacamole laves nemt ved at mose en 1/2 avocado og blande en skefuld af hvidløgscremen i – rør rundt og smag til med lidt ekstra citronsaft om nødvendigt.

Velbekomme