Fyldt butternut med spicy kidneybønner
Fyldte butternuts – det er bare comfortfood…..
Jeg er simpelthen bare så vild med butternut og bruger dem vinteren igennem i gryderetter, supper og som i dag, fyldte med en skøn, spicy vegetarisk bønnegryde, gratineret med ost og toppet med avocado, salsa og hvidløgscreme.
Hokkiado kan sagtens anvendes i stedet for, så kan du ikke finde en stor butternut, så bruger du bare en hokkiado i stedet.
Fyldet jeg har brugt i dag smager skønt til mexicanske retter som tortillas, i tacos med revet cheddar og salsa, i wraps eller som fyld i f.eks. peberfrugter.
Jeg laver gerne en dobbelt portion, pakker det i portionsstørrelser og lægger det i fryseren, så der er nem mad på en travl dag. Tryk fryseposen flad, så tager det ingen tid at tø maden op.
Anvender du tørrede bønner skal de iblødsættes 10-12 timer og skylles grundigt inden brug. Du kan sagtens anvende bønner fra dåse, hvilket jeg har gjort i denne ret. Kasser lagervandet og skyl bønnerne. Vær obs på, at tilberedningstiden for bønner på dåse er betydeligt kortere end, hvis du anvender tørrede bønner.
Ovnbagte butternut – sådan gør du:
- Alt efter størrelse, beregner du 1/2 butternut pr. person.
- Varm ovnen op til 200 grader
- Vask butternutten og halver den
- Dryp snitfladen med olivenolie og læg den med snitfladerne opad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag dem til de er helt møre – tiden afhænger af størrelsen, men 30-50 minutter. Prik med en gaffel for at tjekke.
- Lav imens fyldet.
Det har jeg brugt til den spicy bønnegryde:
- 2 dåser kidneybønner, drænede og skyllede (det kunne også være sorte bønner)
- 1 stort finthakket løg
- 2 knuste hvidløg
- 1 stor rød peber – finthakket
- 1 lille dåse majs
- Krydderier: Chiliflager, chilisauce, salsa, røget paprika, stødt spidskommen, salt og friskkværnet peber
- Bredbladet persille – finthakket
- Ca 1/2 ltr grøntsagsbouillon (jeg anvender altid Herbamare)
- Kødet fra de færdige butternut
Sådan laver jeg bønnegryden:
- Sauter løg og hvidløg til de er klare
- Tilsæt den finthakkede røde peber og lad den sautere med et par minutter
- Tilsæt krydderierne, bønner og grøntsagsbouillonen
- Sæt låg på eller dæk med staniol og lad retten simre til bønnerne er helt møre. Bruger du bønner fra dåse tager det ca 1/2 time.
- Skal retten anvendes som fyld i butternut eller hokkiado, så kan du med fordel tilsætte kødet du har skrabet ud af de færdigbagte græskar.
- Når bønnerne er møre bruger du din stavblender til at mose ca halvdelen, men endelig ikke alle.
- Når du kan trække en grydeske igennem retten, skal der være en tydelig “sti”. Så har retten den rette konsistent – fast, men ikke alt for fast. Løber der væde ud på “stien”, så lad retten koge lidt mere ind.
- Tilsæt lidt majs evt fra dåse
- Smag til og tilsæt evt flere krydderier, hvis den skal være mere hot
- Drys den færdige ret med finthakket bredbladet persille.
Sådan laver jeg de fyldte butternut:
- Har jeg en rest grov bulgur, fuldkorns ris eller andet fuldkornsprodukt blander jeg ofte en smule i fyldet. Alternativt serverer jeg en skål ved siden af, så alle bliver mætte. Alternativt kan der serveres en blandet salat.
- Når butternutten er helt mør tages den ud af ovnen og køles lidt af, så den er til at arbejde med
- Udhul den med en ske, men bevar en god kant hele vejen rundt
- Butternutkødet tilsætter du bønnegryden, så intet går tabt
- Fyld butternutten med bønnegryden, top med revet cheddar og sæt den tilbage i ovnen indtil osten er fin gylden
- Anret dem med avocado i skiver, hvidløgscreme eller guacamole og et drys finthakket bredbladet persille eller koriander.
Tip: Hvidløgscreme laves nemt af græsk yoghurt eller andet surmælksprodukt rørt op med knust hvidløg, citronsaft, salt og friskkværnet peber.
En hurtig guacamole laves nemt ved at mose en 1/2 avocado og blande en skefuld af hvidløgscremen i – rør rundt og smag til med lidt ekstra citronsaft om nødvendigt.
Velbekomme