Gastrik – lav den selv
Gastrik – kokkens hemmelige ingrediens
Med hjemmelavet gastrik i din sauce opnår du den perfekte balance mellem syre og sødme. Og så er den nem at lave!
Gastrik er egentlig en karamelliseret eddike, der bruges som smagsgiver i saucer og sammenkogte retter, men som du også kan bruge i dine dressinger.
Du kan til jul, f.eks. krydre den med julekrydderier allehånde og nelliker så den gir et ekstra julet pift til andesaucen.
Få opskriften på min skønne svampesauce, der er tilsat gastrik og som passer perfekt til hakkebøffer, kylling og svinemørbrad her: Opskrift på hakkebøffer i svampesauce
.
Det bruger jeg:
- 2,5 dl æblecidereddike eller min egen hyldeblomsteddike
- 125 gram almindeligt hvidt sukker
Sådan gør jeg:
- Hæld sukkeret i en tykbundet gryde og sæt den over middel varme
- Lad sukkeret smelte UDEN at røre i det
- Når sukkeret blir til en mørkebrun karamel (må ikke brænde på) tilsætter du æblecidereddiken
- PAS PÅ! Når du hælder væske ned i karamellen bruser den voldsomt op, men det går hurtigt væk igen, så skru lidt ned men lad gryden stå og stadig IKKE røre, men roter gryden forsigtigt rundt, så al sukker bliver opløst
- Lad nu gastrikken koge godt igennem ca-8-10 minutter til den bliver en tynd sirup
- Det kan være fristende at lade den koge mere ind for at gøre siruppen tykkere, men pas på med det. Siruppen stivner yderligere under nedkøling og kan derfor blive svær at arbejde med.
- Lad den køle lidt af i gryden og hæld den på en flaske du forinden har skoldet i kogende vand
- Sæt låg på og du har nu en lækker gastrik der sagtens kan holde sig flere måneder.
Rigtig god fornøjelse!