Græskinspirerede auberginer med lam

Med et strejf af Grækenland…..

Auberginer med fyld og derefter gratineret i ovnen og serveret med en stor grønt salat – det er simpelthen så lækkert!

Tilmed er det både sundt og så en super nem og hurtig aftensmad, der både fungerer som en lækker hverdagsret eller med et ekstra lækkert tilbehør nemt kan opgraderes til gæstemad.

Tilbehør…

Tilbehør sætter altid lige prikken over i’et og en ret som denne med lammekød, auberginer og masser af hvidløg hører efter min mening den velkendte tzatziki, som er virkelig let at lave og som fint kan holde sig et par dage på køl, så du kan bruge eventuelle rester i sandwich, dip eller som topping til et stykke grillet kylling.

  • 5 dl græsk yoghurt
  • 2 agurker
  • 4 fed hvidløg – knust
  • Evt lidt god olivenolie
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber
  • Evt lidt revet citronskal og saft

Halver agurkerne på langs og skrab kernerne ud med en ske. Riv agurkerne groft og læg dem i en skål – drys med lidt salt og lad dem trække i ca 10 minutter. Pres vandet ud af agurkerne og vend dem med den græske yoghurt. Smag til med flagesalt, friskkværnet peber og de knuste hvidløg og eventuelt lidt revet citronskal. Slut af med at lave en lille cirkel med en god olivenolie, riv lidt ekstra citronskal henover – og så er den klar.

Gå vegetarisk

Fyldet kan du variere i det uendelige både ved at udskifte kødet med f.eks. bulgur eller couscous eller ris og du kan også veksle imellem forskellige kødtyper og krydderier, der passer til.

I dag har jeg valgt at lave dem med hakket lammekød fra en dansk fåreavler, der leverer et virkelig godt produkt.

Mange går en lang bue uden om lammekød fordi de synes det smager trannet eller af uld og det er simpelthen så synd. Lammekød behøver ikke smage trannet eller af uld, hvilket flere danske fåreavler nærmest er en garanti for. Vigtigst er at lammene ikke bliver for store og så er de danske lam, der har græsset på vestkystens salte områder en virkelig delikatesse.

Vores sommerferie gik i år til det smukke Wales, hvor der også produceres – og spises rigtig meget lammekød af høj kvalitet og ikke en enste gang har vi oplevet lammekød, der smagte af hverken tran eller uld.

Så gik lammekødet en chance og prøv evt at spørge din slagter, om han eller hun kan skaffe dig lidt lammekød fra danske lam, der har græsset ved Vadehavet – så får du en ganske anden oplevelse!

Rigtig god fornøjelse!

Auberginer med fyld af lammekød og ostegratinering

Auberginer - bagte med lammekød, grøntsager og derefter gratineret i ovnen med masser af ost og friske krydderurter.
Nem og lækker hverdags aftensmad, der let kan spices op til gæstemad ved at tilføje lidt ekstra i tilbehøret.
Ret Hovedret, hurtig aftensmad, lchf/keto
Keyword aubergine, auberginer med fyld, lammekød, gratinering
Antal 4
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 2 stk mellemstore auberginer - skåret i halve og udhulede en smule. Lad så meget af kanterne som muligt forblive.
  • 400-500 gram hakket lammekød af en rigtig god kvalitet TIP: SuperBrugsen har i deres frysedisk hakket lammekød fra New Zealand, der fungerer fint i denne ret.
  • Lidt olivenolie til stegning
  • 1 stk mellemstor bananskalotte - fintsnittet
  • 1 stk solohvidløg - finthakket
  • Evt 1 håndfuld lidt bacontern
  • En sjat hvidvin eller bouillon
  • 1 håndfuld friske cherrytomater - halverede
  • 1 lille håndfuld bredbladet persille - fintsnittet
  • Lidt flagesalt, friskkværnet peber, timian, rosmarin - smag til og juster efter dine smagsløg
  • 1-2 dl piskefløde
  • 1-2 håndfulde revet ost - vesterhavsost, mozarelle, parmesan - det du har i køleskabet eller holder af blot det kan bruges til gratinering.

Sådan gør du

Sådan gør du:

  • Varm en pande op steg bacontern, skalotteløg og hvidløg til de bliver klarede.
    (Er baconen meget fedtfattig kan du tilsætte lidt olivenolie)
  • Tilsæt det hakkede lammekød og sauter det godt igennem
  • Tilsæt en lille sjat hvidvin eller bouillon og herefter de halverede tomater og krydderierne
  • Lad retten koge godt igennem til væden er næsten fordampet
  • Hæld en smule piskefløde ved og lad saucen koge lidt ind - drys med finthakket bredbladet persille og smag til en sidste gang og juster evt. med lidt ekstra krydderi.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft
  • Stil de halverede auberginer i en ildfast fad og fordel fyldet i dem, top med friskrevet ost, lidt ekstra halverede tomater og gratiner dem i ca 25-30 minutter. Prik med en pind eller gaffel i auberginen for at tjekke om den er mør.
  • Lav imens tilbehøret - f.eks. tzatziki som er beskrevet i selve teksten og en dejlig grøn salat med fetaost.
  • Tag auberginerne ud af ovnen og giv dem et sidste drys bredbladet persille og server dem rygende varme imens osten er helt smeltet og lækker.
  • Velbekomme!