Hakkebøf i svampesauce

Saftige hakkebøffer med sprød bacon i lækker svampesauce…..

Hakket kød er ikke det, jeg spiser mest af, men engang imellem kommer nostalgien alligevel over mig, og så bliver een af de gode gamle retter hevet frem fra gemmerne.

Denne skønne ret kunne egentlig fint gå under betegnelsen one-pot, for jeg laver det hele i min elskede stegegryde fra Le Creuset – og den skal ikke vaskes af imellem de forskellige stegninger, så du får max glæde af stegeresterne, der bare bidrager med mere smag.

Da jeg i dagens version har valgt at servere kogte babykartofler til, måtte der lige en ekstra gryde til, men næsten one-pot så da.

Kødet er i dag hakkebøffer, men kunne lige så godt have været kyllingebryst eller svinemørbradsbøffer. Fremgangsmåden er den samme, så der er fin mulighed for at variere.

I opskriften indgår gastrik, der er en karamelliseret eddike, som bruges som smagsgiver i sauce, sammenkogte retter og dressinger. Den er super nem at lave og du finder opskriften liger her: Opskrift på GASTRIK

Har du ikke mod på eller tid til at lave gastrik, så prøv at tilsætte lidt ribsgele eller tyttebærsylt i saucen – men du skulle prøve med gastrik, den blir du afhængig af.

Tørrede svampe er geniale til at give den eftertragtede umami-smag, så hav altid lidt på lager også til de dage, hvor du laver vegetariske retter.

Ingredienser til 4 personer:
  • 700 gram hakket oksekød – formet til hakkebøffer
  • 1 pakke god bacon
  • Smør eller god olivenolie til stegning
  • Evt tørrede kantareller (kan udelades)
  • 3 dl madlavningsfløde
  • 1 bakke brune champignoner – rensede og skåret i tykke skiver
  • 1 stort løg – finthakkede
  • 2 fed hvidløg – delt i halve
  • 2.5 dl. grøntsagsbouillon
  • lidt gastrik (kan udelades ellers find opskriften her)
  • Frisk timian
  • Salt og friskkværnet peber
  • Evt. lidt madkulør

Sådan gør jeg:

  1. Start med at iblødsætte de tørrede svampe ca 1/2 time. Jeg bruger bare madlavningsfløden, men ellers i grøntsagsbouillonen.
  2. I en stegegryde steger jeg baconskiverne sprøde – tag dem af og læg dem på køkkenrulle
  3. Tilsæt efter behov lidt ekstra smør eller olie og steg bøfferne sammen med hvidløgsfeddene ved god varme, så bøfferne får en fin stegeskorpe.
  4. Bøfferne skal ikke steges helt færdige, da de senere skal tilbage i saucen, hvor de lige får det sidste
  5. Tag bøfferne af og stil dem til side
  6. Hæld nu champignoner og løg på panden og sauter til de løgene bliver klare og champignonerne får farve.
  7. Når de begynder at smide vandet, tilsætter du madlavningsfløde med de iblødsatte tørrede svampe, grøntsagsbouillonen og 1-2 spsk gastrik.
  8. Lad det hele koge godt igennem og smag til om retten mangler salt, peber eller evt. lidt mere gastrik
  9. Synes du saucen er for lys, så tilsæt lidt madlavningskulør.
  10. Læg bøfferne tilbage i stegegryden og hæld kødsaften, som bøfferne har smidt med i saucen – smid aldrig kødsaften væk, den gir bare ekstra smag.
  11. Lad det hele småsimre et par minutterne til bøfferne er nok uden at være tørre.
  12. Server bøfferne med den sprødstegte bacon oven på og lidt frisk timian
  13. Tilbehør: Kogte babykartofler, pasta, ris…..der er mange valgmuligheder.

Velbekomme