Forside,  Grill og tilbehør,  Hovedretter,  Opskrifter,  Opskrifter med kartofler,  Snacks,  Tilbehør,  Vegetariske retter

Hasselback fries – accordion potatoes

Hasselback fries….

Følger du med på TikTok vil du sikkert nikke genkendende til de her lækre kartofler. På TikTok kaldes de så ikke hasselback fries, men derimod accordion potatoes (Harmonika kartofler).

Navnet er faktisk ret dækkende, for når du trækker i kartoflerne, gør snittet at du kan trække i dem lidt som var de en harmonika. Sjovt og anderledes – og ret besværligt!

For besværligt, det er det altså, hvis man sammenligner dem med kartoffelbåde eller helt almindelige fritter. Så hvorfor så give sig i kast med det her snitteprojekt….?

Jo altså, når de bliver snittet på den måde, bliver de sprøde på en helt anden måde end en almindelig ovnkartoffel. Er du også glad for dip og sauce, kan du sikkert godt forestille dig, hvor meget dip en sådan kartoffel kan trække – ikke så lidt, kan jeg godt afsløre.

Friture eller ovn…..

Når det kommer til tilberedning af friture, har jeg evig og altid et problem med at vælge metode.

Uden tvivl, opnår du det bedste resultat, hvis du laver pommes frites i friture. Især når de tilberedes ved den rette temperatur og gerne ad 4 omgange. Så får de den helt rigtige sprødhed – og det er nærmest umuligt at opnå i ovnen.

MEN, friture er bare ikke sundt. Som i overhovedet ikke sundt. Derfor har jeg et mål om, kun at benytte friture ved sjældne lejligheder. Så selvom de her hasselback fritter helt sikkert ville blive endnu sprødere, hvis de fik en dukkert i fritøsen, har jeg valgt at tilberede dem i ovnen. Det vil jeg også anbefale, at du gør. Vi skal passe godt på vores hjerter!

Sådan kan du skære dem…

Det er som sagt noget af en skæreproces, du skal igang med. Særligt, hvis du skal lave til en større familiemiddag. Der er dog heldigvis hjælp at hente med et par små tricks – og dem får du selvfølgelig her.

Det er fristende at vælge store bagekartofler, men faktisk bliver hasselback fries bedre med almindelige lidt store – og gerne aflange kartofler.

Når du skal igang med at snitte kartoflerne, kan du få hjælp fra to små træspyd (grillspyd). På den måde undgår du at snitte for dybt – så de er nærmest uundværlige med mindre du er ualmindelig sikker på hånden.

Normalt skræller jeg ikke mine kartofler. Der sidder så mange gode plantefibre i skrællen, som jeg gerne vil have med. Men altså lige pt, er kartoflerne godt nok triste og fyldt med de der grimme grå pletter. Så jeg valgte at skrælle mine. Er du så heldig at finde kartofler, der er flotte i skrællen, vil jeg klart anbefale, at du blot skrubber dem.

Stil en skål med koldt vand ved siden af. Her putter du de færdigsnittede kartofler ned i. Så holder de sig friske i farven og noget af stivelsen trænger ud. Stivelsen gør at kartoflerne har svært ved at blive sprøde, så ud med den.

Skær enderne af kartoflerne – ja det er lidt madspild. Vil du gerne undgå madspild, kan du gøre som jeg. Jeg gemmer dem og snitter dem bagefter i tynde fritter, som jeg vender i lidt olivenolie, krydderier og putter ind i den varme ovn. Ungerne elsker dem, fordi de bliver så sprøde som chips. Du kan også bruge dem i en kartoffelsuppe.

Snit herefter kartoflen i skiver – ca 1 cm i tykkelse. Ikke alt for tynde, så kan du ikke lave alle snittene uden at skiverne går fuldkommen i stykker og ikke alt for tykke, så bliver fritterne ikke sprøde nok. Så det er lige med at finde balancen.

Læg kartoflen imellem to træpinde/spyd og snit vertikalt i hele kartoflens længde. Træpindene hjælper til, at du ikke snitter kartoflen helt igenne, lige som når du laver hasselback kartofler.

Vend kartoflen og lav skrå snit i hele kartoflens længde.

Du kan stoppe snitningen her eller vende dem endnu engang og lave endnu en omgang skrå snit bare modsat.

Husk at lægge kartoflerne ned i koldt vand imens du snitter de sidste kartofler færdigt.

Sæt lidt god musik på anlægget eller en lydbog eller inviter børnene med i køkkenet. De vil elske at få lov til at eksperimentere med snitningen. Skulle der gå for mange kartofler til, blir der bare ekstra chips eller kartoffelsuppe til dagen efter…..

Krydderier…

Her kan du virkelig lege med forskellige smagsretninger og bruge lige de krydderier du foretrækker.

Jeg har smeltet lidt smør og blandet med knust hvidløg og en spsk Aglio Olio Peperoncino fra mit EpicSpice. Som dip har jeg blandet 1 spsk Lamb Rub fra EpicSpice med græsk yoghurt og en lille smule flydende honning. Uhhh det er simpelthen bare den lækreste dip du kan tænke dig.

Jeg er, som du sikkert har opdaget, vild med de skønne krydderier fra EpicSpice . De har flere end 30 lækre krydderiblends i deres sortiment og der er altid fuld valuta for pengene. Så er du glad for krydderier og vil du købe krydderier af høj kvalitet, så går du aldrig galt i byen på det mærke.

Nu ved jeg jo godt, at der måske ikke lige står netop de krydderier i dit skab. Men det gør ikke noget. Du kan sagtens bruge de krydderier du allerede har – røget paprika er altid godt, og så kommer du naturligvis langt med flagesalt, friskkværnet peber og friske krydderurter.

Nogle er vilde med koriander, men hjemme hos os er koriander på forbudslisten. Vi kan simpelthen ikke forliges med den meget gennemtrængende smag. Så hos os, bruger vi altid den dejlige bredbladede persille.

Er du også vild med kartofler…? Så er de her opskrifter måske lige noget for dig:

Sød kartoffel med avocado dip

Spansk tortilla med kartofler og løg

Kokossuppe med sød kartoffel, kål og linser

Galette med kartoffel og to slags ost

Søde kartofler i lag

Pizza med kartofler og svampe

…….og meget mere, hvis du kigger ind under opskrifter “Kartofler/søde kartofler”

Rigtig god fornøjelse – opskriften på de lækre hasselback fries kommer her nedenfor.

Hasselback fries - accordion potatoes

Sprøde og lækre fritter du bare MÅ prøve
Ret Aftensmad, Grill-tilbehør, ovnretter, Snack, Tilbehør
Keyword fritter, kartoffel, kartofler, pommes frites
Antal 1 portion
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 4 stk kartofler af god kvalitet, skræl kun hvis nødvendigt
  • 2 spsk smør eller olivenolie
  • 1-2 tsk krydderier f.eks. salt, friskkværnet peber, røget paprika eller Aglio Olio Pepperonccino fra EpicSpice
  • Lidt bredbladet persille - fintsnittet (som drys på de færdige kartofler)

Dip:

  • 2 spsk græsk yoghurt eller creme fraiche
  • 1 spsk Lamb Rub fra Epic spice Alternativt kan du bruge knust hvidløg, flagesalt, friskkværnet peber, røget paprika og fintsnittet bredbladet persille.
  • 1 tsk flydende honning
  • Lidt flagesalt, friskkværnet peber og citronsaft

Sådan gør du

  • Hasselback fries - how to
  • Skræl kun kartoflerne, hvis det er nødvendigt.
  • Skær de yderste ender og sider af kartoflerne og skær dem ud i ca 1 cm tykke skiver.
    Læg dem i vand både før du skærer og når de er skåret. På den måde undgår du, at kartoflerne bliver misfarvede og samtidig får det stivelsen til at trække ud af kartoflerne. Det gir en langt sprødere kartoffel efter tilberedning.
  • Læg en skive kartoffel imellem to træpinde (grillspyd) og lav lodrette snit med 1 mm imellem i hele kartoffelskivens længde.
    Træpindene hjælper dig til, at du sikke skærer for dybt og ødelægger kartoffelmønstret.
  • Vend kartoflen og lav skrå snit i hele kartoflens længde (stadig med hjælpepinde).
  • Du kan stoppe snitteporcessen her eller vende dem igen og lave endnu en række skrå snit - bare modsat - igen i hele kartoflens længde.
  • Læg kartoffelskiven ned i koldt vand imens du klargør de øvrige kartofler.
  • Du kan skubbe en træpind igennem hele kartoflen og trække fladen lidt fra hinanden (som en slikkepind) og måske twiste dem lidt. Det vil gøre kartoflen endnu mere sprød, men det er lidt besværligt især hvis du skal lave en stor portion.
    Jeg synes det er spild af træpinde og alt for besværligt, men jeg laver også til en hel familie.
  • Smelt smør i en lille gryde og bland krydderierne i. Bruger du olivenolie behøver du ikke varme olien op.
  • Tag kartoflerne op ad vandet og dup dem tørre inden du pensler dem med smørblandingen.
  • Sæt dem ind i en varm ovn ved 200 grader (alm ovn) og bag dem indtil de er gennembagte og sprøde på kanter og overside.
    Jeg vender mine, når halvdelen af tilberedningstiden er gået.
  • Tag de færdige kartofler ud af ovnen og drys med flagesalt og fintsnittet bredbladet persille.
  • Server med ketchup og lækker dip.
    Rigtig god fornøjelse