Haven i maj…

Nu sker der endelig noget!

Syrenerne står så smukt og sender skønne dufte rundt i haven – det er maj!

I maj begynder de lune og nærmest sommerlige dage og der sker for alvor en masse ude i havens bede. Det myldrer frem med små spirer, der om ganske kort tid, bliver til nye sommerblomster.

De fleste spirer skal blive, men det vi kalder ukrudt har også kronede dage, så der må gang i lugejernet. Lugning er ellers ikke det, jeg bruger særlig meget tid på. Jeg har anlagt mine bede med henblik på mindst mulig lugning.

Det betyder i praksis, at jeg planter meget tæt både når det gælder stauder og roser. Så er der kun få steder med bar jord, men her bliver mine Dahlia sat i, når de har forspiret lidt og til sidst spreder jeg frø til sommerblomster.

Det er smart, for planter du meget tæt, så der ikke er bar jord – og dermed har ukrudtet ingen chance.

Jeg luger normalt kun en enkelt gang her i foråret , hvor hele haven gennemgåes inden alle stauder osv vågner. Så det arbejde er allerede gjort i marts eller april alt efter, hvordan vejret arter sig.

Næste gang jeg luger bliver i det sene efterår, hvor haven får en ordentlig omgang inden den “pakkes” ned til vinteren. Resten af året holdes den ved lige og det er langt hyggeligere og mindre belastende.

Haven er mit fristed, der hvor jeg slapper af og lader batterierne op – og får nye ideer til f.eks. blogindlæg.

Tørke – allerede!

April måned er traditionelt en meget tør måned, så ofte må man allerede igang med at vande selvom frosten næsten kun lige har sluppet sit tag i jorden. Det gælder fortrinsvis roserne, der ikke tåler udtørring, men også Rododendron.

Maj er derimod ofte regnfuld, men hold alligevel øje med om især roserne trænger til vand. Udsættes de for tørke her i foråret, får de flere sygdomme resten af sæsonen. Så det kan godt betale sig, at grundvande dem en gang om ugen, hvis maj måned også blir tør og blæsende.

Mine roser får ca 20 liter vand pr rose een gang om ugen, med mindre det regner meget. Husk at roser IKKE kan li vand på bladende. Så vand kun jorden omkring rosen.

Nyplantede træer, buske og blomster behøver også ekstra vanding i tørre perioder – også selvom det er koldt og blæsende!

Gødning må der til…

Vil du ha store flotte roser, må der gødning til. Sådan er det bare!

Jeg starter med at gøde mine roser 1 gang om måneden allerede fra marts måned og fortsætter frem til august. Jeg bruger en organisk rosengødning og holder mig til anvisningen på posen.

Gødning skal strøes lige før eller under regnvejr – aldrig i sol!

Lad være med at putte gødning direkte ned i plantehullet og heller ikke direkte på rosens rod – og slet ikke noget med bare at smide det hen over rosen, så du rammer de sarte blade.

Den ekstra lille indsats belønnes så rigeligt, for roserne viser deres taknemmelighed ved at blomstre flittigt og i rigelige mængder lige fra juni til frosten for alvor sætter ind.

For mig, er det ren terapi at starte dagen med en runde i haven med den gamle rosensaks.

David Austin’s “Claire Austin”

Har du priklet dine forspirede sommerblomster…?

Ellers er det på høje tid at få det gjort. De små spirer har både brug for mere plads og jord med gødning, så de kan udvikle sig inden de skal ud i havens bede eller kummer på terrassen.

Jeg priklede mine forspirede sommerblomster og stauder allerede sidst i april, for de var ved at vokse ud af de små spirerkasser.

Jeg prikler altid mine over i avispotter, som jeg laver med en potmaker. På youtube ligger der også anvisninger på, hvordan du kan folde potter uden en potmaker. Jeg synes bare det er så dejlig nemt med den og så behøver jeg ikke tage de små planter ud af potterne, når de skal ud i bedene. De sættes i jorden med avispotten, der hurtigt går i opløsning. Du behøver ikke være bekymret for tryksværten, der ikke længere indeholder bly og andre giftige stoffer.

HUSK at hærde dine små planter ved at stille dem ud om dagen på et beskyttet sted, hvor de ikke får direkte sol og alt for meget vind. Jeg tager ikke mine ind om natten fordi de står beskyttet på en overdækket terrasse, men kom der flere nætter med frost, ville jeg enten dække dem til eller tage dem ind om natten.

TIP: Har du stadig bare pletter i dine bede, så køb et par poser frø og strø dem ud, så du undgår bar jord. På den måde lukker du bedet med planter du kan nyde i stedet for at skulle bruge tid og energi på at luge ukrudt.

Forspiring af Dahlia-knolde…

Du behøver det ikke, men det gir dig en tidligere blomstring  – og hvem vil ikke gerne have Dahlia i blomst hurtigst muligt…?

Har du Dahlia i din have, så vil jeg foreslå dig at give dem et forspring i potter på en sydvendt terrasse, gerne op mod en husmur. Så står de godt og lunt – også på de mere kølige dage.

Jeg bruger gamle plasticpotter, fylder god pottejord i og lægger knoldene ret højt. Sørg for at vande dem, så de ikke tørrer ud. I løbet af ganske få dage, ses de første spæde skud, der hurtigt vokser sig store.

Beskæring af Dahlia

Jeg vil gerne have min Dahlia lidt buskede og beskærer dem derfor. Det gør lidt ondt hver gang, men det gir et langt højere udbytte af blomster og en tættere, nærmest buskformet plante.

Det er meget let at beskære Dahlia. Når dine Dahlia har sat 3 bladpar, klipper du med en skarp saks lige over det nederste bladpar. På den måde vil der dannes ikke bare en stængel, men to.

Har du ikke tid og lyst til at forspire dine Dahlia, kan du sagtens vente til jorden er frostfri (midt maj) og så plante dem direkte i jorden. Hold alligevel øje med vejrmeldingen. Skulle der komme en enkelt gang nattefrost, kan du dække dem over med en avis eller hundetæpper. Jeg gider ikke aviser, der flyver rundt, når det blæser, så jeg bruger altid “hundetæpper”. De er lette at opbevare og hurtige at tage frem, når behovet for hurtig udrykning opstår.

Recycling…

Plasticpotterne er ikke de smukkeste i verden. Det skal jeg være den første til at indrømme.

Men jeg gemmer alligevel de plasticpotter, der bliver til overs, når jeg køber nye planter til haven. I stedet for at bortskaffe dem, bliver de genanvendt til f.eks. forspiringen af de mange Dahliaknolde. Og ja, så lukker jeg øjnene lidt for dem i den korte tid, de deler terrasse med mig. Bagefter gemmes de væk indtil næste år.

Hvad nu med de afblomstrede forårsløg…?

Jeg har stort set ingen forårsløg i bedene længere eller i hvertfald kun ganske få tulipaner og påskeliljer. Mine forårsløg står i krukker og kurve fordi jeg på den måde undgår at skulle se på de trælse tørrede stængler og blade. Jeg elsker forårsløgene, men vil man bevare løgene undgår man ikke, at de skal have lov til at visne helt ned – og det synes jeg bare er et træls syn. Så mine står i kurve og når de er afblomstrede, klipper jeg hovederne af og stiller dem ind i et overdækket brændeskur, hvor de stadig bliver passet med vand, men hvor jeg så slipper for at kigge på at de visner ned.

Mange vælger at købe helt nye forårsløg fra år til år og det gør jeg også når det gælder tulipaner. Resten kommer fint igen og igen, når blot de får lov at visne ned.

Agapanthus ud i det fri…

Det er også i maj måned du kan slippe dine overvintrede Agapanthus ud i det fri. Også her skal du være opmærksom på eventuelle nætter med frost eller haglbyger, hvor de lige må beskyttes af f.eks. hundetæpper.

Vand dem grundigt igennem og husk, at de foruden vand, har brug for masser af gødning.

Det er det særlige ved Agapanthus, at de bestemt IKKE bryder sig om at blive plantet om. Du risikerer at de slet ikke blomstrer det år, de blir sat over i større potter. Så lad dem endelig være også selvom pladsen er trang.

Men gødning har de brug for. De er lige som roserne, nogle sultne fætre.

Jeg putter flydende gødning i vandingsvandet og jeg bruger en organisk en af slagsen – ja faktisk er det en tomatgødning. Det er nemt og gir flotte store skærme.

Nyd din have – og tak fordi du læste med!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.