Haven i marts – 10 ting du kan lave i din have i marts

Marts – så blev det endelig forår…..

og med forårets komme, starter også min havesæson.

Selvom vinteren i år har været helt utrolig mild, kan frosten stadig nå at sætte ind, så det nytter ikke at begynde at plante sommerblomster ud i krukker og bede – også selvom de står og lokker i diverse havecentre.

Tålmodighed må der til…

Enkelte blomster klarer uden problemer lidt nattefrost, det er bla. stedmoderblomster, julerose, påskeklokke og alpeviol. Så MÅ du bare plante blomster, så hold dig til dem.

Alternativt er buskbom, der ganske vist ikke blomstrer, men som med deres stedsegrønne blade og mulighed for formklipning, altid pynter i enten en fin krukke eller i bedene.

En anden mulighed (som jeg benytter mig af) indtil de løg jeg satte i kurve og kummer i efteråret begynder at blomstre, er at købe forårsløg, der NÆSTEN er i blomst.

De fåes i mange varianter i dagligvarebutikker og plantecentre til få penge. Tag dem ud af plasticpotterne og plant dem over i fine glas, krukker eller kurve. Husk godt med dræn i bunden i form af lecca eller lidt grus, så rødderne ikke står og sopper.

Lad dem gerne stå ude et sted, hvor du kan se dem fra dine vinduer. Her kan de holde længe modsat dem du måske vælger at stille inden for. Her får du ganske vist hurtigt drevet løgene i blomst, men de holder desværre så også kun ganske kort tid.

Læs videre i mit indlæg om, hvordan du kan tyvstarte foråret med forårsløg i kurve og krukker. 

Haven i marts:

Selvom vejret stadig kan være bidende koldt og vådt, er der stadigt meget at gøre i haven. Du kan nemlig sagtens begynde at gøre haven klar – og her får du lidt ideer til, hvad du kan gå igang med.

  1. Klip visne stængler og frøstande af dine stauder
  2. Fjern ukrudt i bedene nu hvor jorden er fugtig og blød
  3. Ryd op i og rengør drivhus og drivbænk
  4. Tjek dine rhododendron – hvis bladene hænger, træner de til at blive vandet (det blir nok ikke nødvendigt i år med al den nedbør)
  5. Har du dræbersnegle i haven, så begynd allerede nu at bekæmpe dem
  6. Tøm kompostbeholderen
  7. Har du stauder, roser eller buske der står forkert, er det nu du skal flytte dem
  8. Klargør og planlæg køkkenhaven
  9. Når Forsythia’en blomstrer kan du beskære dine roser
  10. Riv din græsplæne for blade og grene og fjern evt mos

Fuglekasser:

Sørg for rigeligt med fuglekasser – jo flere desto bedre! og fuglene vil sommeren igennem belønne dig ved at hjælpe dig med skadedyrsbekæmpelsen.

Jeg nedtager og tømmer ikke mine fuglekasser,  for jeg regner med at fuglene selv er i stand til at tilpasse mængden af redemateriale. Jeg ved godt at nogle gør det og det er også rigtig fint og totalt overskudsagtigt, men altså min service stopper med at sende min stakkels mand højt op i træerne. Jeg har selv så meget højdeskræk, at jeg næsten besvimer, hvis jeg skal mere end tre trin op på en trappestige, sååå….

Du kan hænge fuglekasserne op hele året rundt og mange fugle bruger kasserne til at søge læ i om vinteren, så lad dem endelig hænge hele året rundt. Sørg altid for, at de hænger ordentligt, så de ikke falder ned, når det blæser og vær obs på at hænge kasserne op, så de vender mod nord eller øst – aldrig, aldrig mod syd.

Synes du alligevel det er for koldt og vådt til havearbejde, kan du lige som jeg hygge med at forspire dine sommerblomster, stauder og krydderurter. I artiklerne “Forspiring – vejen til en have fyldt med de skønneste blomster” og “Sådan prikler du” får du en komplet guide til, hvordan du for ingen penge kan fylde din have med de skønneste blomster.

Med kærlig hilsen

Maj

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.