Haven i oktober | Dahlia-knoldene tages op

Min absolutte Dahlia-favorit er denne smukke “Happy Single Princess”

Dahlia er en af mine favoritter i haven og jeg synes det er så fint, at de i sommerens løb lader alle roserne og sommerblomsterne komme til, alt imens de selv vokser sig store og kraftfulde.

Når havens øvrige blomster begynder at takke af, så afslutter Dahlia haveåret med et sandt festfyrværkeri af former og farver, og hvis du er flittig med at nippe de visne blomsterhoveder af, fortsætter de med at blomstre helt indtil den første nattefrost – men så er det også slut.

Dahlia tåler ikke frost og allerede efter første nattefrost, klasker planten nærmest helt sammen. Så er det tid til at grave knoldene op.

Som med alt andet forsøger jeg at gøre det meget lavpraktisk.

Jeg graver dahlia-knoldene op og lægger knolde med stængler og blomsterhoveder på, så jeg kan kende dem fra hinanden. Har du ikke et farvetema i dine bede, er det måske ikke så vigtigt, men jeg holder af, at der er styr på både former, farver og størrelse, så jeg næste år får dem placeret rigtigt i bedene.

I foråret fandt jeg nogle super fine og meget holdbare planteskilte. De har et lille praktisk hul, hvor jeg har trukket en snor igennem, så jeg kan binde planteskiltet fast til knolden under vinteropbevaringen. Det sparer en arbejdsgang i forhold til tidligere, hvor jeg skrev labels, der så havde en tendens til at blive ødelagt i løbet af vinteropbevaringen.

Knoldene børstes fri for jord og så pakker jeg dem ind i avispapir og lægger dem i kasser, der opbevares koldt men frostfrit.

Omkring januar tjekker jeg om knoldene er ved at tørre ud og er de det, får de lidt vand med en vandforstøver, men ikke for meget for så mugner de.

Gider du ikke grave knoldene op, så kan du lade dem ligge og blot jorddække dem. Er vinteren mild, kan du være heldig, at frosten ikke har ødelagt knoldene og så kommer de igen. Gør de ikke det, koster en ny knold heldigvis ikke meget, men har du en stor have og gerne vil have en have fyldt med Dahlia, gir det god mening at bruge lidt energi på at grave dem op og opbevare dem frem for at skulle købe nye knolde hvert år.

Rigtig god fornøjelse!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.