Hyldeblomst-marmelade

Lavet på resterne fra saft- og sirupproduktionen

En rigtig dejlig og super nem marmelade, der passer perfekt til ostebordet, som topping på skyr, is og pandekager – og så er den lavet på resterne fra saft- og sirupproduktionen. Så simpelt og så lækkert!

Jeg er næsten helt flov over at indrømme, at jeg i årevis har smidt kvaset, altså de brugte hyldeblomster og citroner fra saftproduktionen ud, fordi jeg var overbevist om, at de havde udrettet deres og nu ikke var til mere gavn og glæde – så ud med dem. Det var en stor fejl! Der sidder nemlig rigtig meget smag tilbage og kvaset kan på absolut ingen tid forvandles til en dejlig sommermarmelade.

Det var egentlig en tilfældighed at jeg fandt ud af, at jeg i årevis havde smidt guld på møddingen så at sige, men det skal der så rettes op på nu, og jeg vil varmt anbefale dig at prøve, for det er altså virkelig nemt, så nemt at det næsten er overflødigt med en egentlig opskrift.

Sådan gør jeg:

Jeg har brugt kvaset fra resterne af sirupproduktionen, og jeg bruger både hyldeblomsterne og citronskiverne. Dem starter jeg med at give en tur i blenderen indtil det får den konsistens jeg foretrækker. Er du i tvivl om hvor grov du ønsker den, så kan du altid starte med at lave den ret grov og senere give den en tur evt med stavblenderen.

Massen kommes i en gryde sammen med lidt sukring gold og lidt vanillepulver. Du kan også bruge en 1/2 stand vanille – både korn og selve stangen. Kog det op sammen med lidt hyldeblomstsaft, så det ikke brænder på. Det tager ca 10-15 minutter.

Synes du massen bliver for tør, tilsætter du blot lidt mere saft. Smag den til og juster evt på sukkermængden.

Hæld den varme marmelade over på rengjorte og skoldede glas, der evt. er skyllede med lidt Atamon for at sikre holdbarheden. Sæt straks låg på, lade dem køle af hvorefter de opbevares på køl.

Har du prøvet mine andre hyldeblomstopskrifter…?

Hyldeblomstsaft – både den klassiske og de sukkerreducerede

Hyldeblomsteddike – den kan du bare ikke undvære!

Hyldeblomst-sirup – uundværlig som topping og i dine coctails

Rigtig god fornøjelse!

Hyldeblomst-marmelade

Skøn hyldeblomst marmelade lavet på resterne fra saft- og sirupproduktionen. Her kan man virkelig tale om at undgå madspild og marmeladen passer perfekt til ostebordet eller som topping på skyr, is og pandekager.
Ret småt og godt, Tilbehør
Keyword Hyldeblomst, marmelade, topping
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 500 gram hyldeblomstkvas (hyldeblomster OG citronskiver) fra saft- og sirupfremstillingen
  • Ca 1 dl hyldeblomstsaft (evt mere)
  • 75 gram Sukring gold (eller rå rørsukker)
  • 30 gram kokosblomstsukker (eller rå rørsukker)
  • 1/2 stang vanille (korn på stangen)

Sådan gør du

Sådan gør jeg:

  • Blend kvaset så det får den konsistent du ønsker. Lav den hellere lidt for grov og giv den efterfølgende en ekstra tur med stavblenderen.
  • Hæld massen over i en gryde sammen med lidt hyldeblomstsaft, sukrin gold og vanillen
  • Kog massen igennem i ca 10-15 minutter ved svag varme, rør godt med jævne mellemrum og tilsæt om nødvendigt mere hydeblomstsaft
  • Smag marmeladen til og juster både sukker, væde og struktur om nødvendigt
  • Hæld den varme marmelade over på rengjorte glas, der evt er skyllet med Atamon for at forlænge holdbarheden. Sæt omgående låg på og lad dem køle af inden de stilles til opbevaring på køl.
  • Rigtig god fornøjelse!