Hyldeblomst-saft

 

Dejlig hjemmelavet hyldeblomstsaft som mormor lavede den…

Barndomsminder bærer man med sig livet igennem og et af mine dejligste barndomsminder er somrene hos mormor og morfar – og mormors hjemmelavede lækkerier som denne hyldeblomstsaft.

Det er en helt klassisk hyldeblomstsaft lavet med rå rørsukker og citron og den skal man bare ikke lave om på – eller måske bare lidt…?

Klassisk eller sukkerreduceret…?

Jeg har i hvertfald vovet mig ud i et forsøg på en sukkerreduceret hyldeblomstsaft simpelthen fordi vi er flere og flere, der gerne vil undgå eller i hvertfald mindske brugen af traditionelt sukker.

Nogle vil mene, at det er noget pjat, for jo mere sukker der kommes i saften, jo mere smager den af og desto mere fortyndes den – og det er helt korrekt. Jeg har derfor ikke blot mindsket sukkeret, men helt erstattet det af bl.a. sukrin og kokosblomstsukker.

Alternativer til sukker….

Sukrin Gold, der er mit foretrukne sødemiddel indeholder stort set ingen kalorier, men desværre giver alle sukrinprodukter en noget kold smag jeg ikke bryder mig om i f.eks. desserter og saft.

Derfor anvender jeg kokosblomstsukker eller kort sagt kokossukker, der indeholder kalorier som sukker, men som søder meget mere og derfor skal man bruge meget mindre – det er smart! Kokossukker påvirker endvidere vores blodsukker meget mindre end almindeligt sukker, så også derfor mener jeg, at kokossukker er at foretrække fremfor almindeligt sukker.

Du kan også bruge ufiltreret æblesaft som sødemiddel til din saft. Det smager skønt og giver en lidt mere frisk hyldeblomstsaft. Opskriften ligger sammen med de andre nedenfor.

Forlænget holdbarhed….

Uanset om du vælger den klassiske eller sukkerreducerede har hyldeblomstsaft en begrænset holdbarhed på køl – max et par uger.

Det er rigtig ærgerligt, når man nu har fundet et godt sted med masser af hyldeblomster og får mulighed for at lave en stor portion saft, der gerne skulle holde længe.

Men fortvivl ikke, for både skærmene og den færdige saft kan sagtens fryses ned og tages op efterhånden som der er behov for nye forsyninger.

Jeg hælder den færdige rå-saft over på plasticflasker (husk at saften udvider sig under frysning, så der skal være ekstra luft i flasken, så den ikke springer), som jeg putter i fryseren. Den sidste flaske fra sidste års produktion, tog jeg op for et par uger siden – og det bragte lykke i familien.

Men du kan også fryse selve hyldeskærmene ved ganske enkelt at klippe de grønne grene af og putte skærmene i fryseposer, trykke luften ud og så i fryseren indtil du skal bruge dem. Når du laver saft af nedfrosne hyldeblomster kan du ikke få den samme fine lysegule saft. Den bliver en anelse mørkere, men smagen er helt den samme.

VIGTIGT…..

Hyldeblomsterne skal IKKE skylles inden du bruger dem eller nedfryser dem! Skyller du skærmene skyller du det støv væk, hvor stort set hele smagen sidder. Ryst i stedet skærmene forsigtigt fri for insekter og lad være med at bruge hyldeblomster (eller andre bær og frugter), der har stået ud til en trafikeret vej.

Undgå madspild….

Smid endelig ikke kvaset, altså de brugte hyldeblomster og citroner, ud. De indeholder stadig rigtig meget smag og bliver på ingen tid tryllet om til den lækreste marmelade der passer perfekt til sommerens ostebord eller som topping til is, pandekager eller skyr. Du finder opskriften på hyldeblomstmarmeladen ved at klikke på linket.

Måske du også har lyst til at prøve mine andre opskrifter med hyldeblomster…?

Hyldeblomstsirup– smager skønt på kager, desserter, is, på pandekager og i dine coctails.

Hyldeblomst-sorbet er bare sommerens skønneste dessert. Den er super nem at lave af din hyldeblomstsaft og kan laves både med og uden ismaskine.

Hyldeblomsteddiken – uundværlig i dressings, marinader og saucer eller prøv at piske en lille smule i, når du laver guf til isen

Rigtig god fornøjelse!

Hyldeblomstsaft - hjemmelavet

Vær den første til at vurdere!
Dejlig hjemmelavet hyldeblomstsaft hører sommeren til og her får du hele 4 opskrifter:
No 1: En klassisk med rå rørsukker
No 2: En der er sødet med ufiltreret æblesaft
No 3: En der er sukkerreduceret og sødet med sukrin gold og kokosblomstsukker
No 4: En sukkerfri sødet med Hermestas

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

No. 1: Klassisk hyldeblomstsaft

  • 40-50 hyldeblomstskærme
  • 3 økologiske citroner
  • 700 gram rå rørsukker
  • 2 ltr vand

No. 2: Sukkerreduceret hyldeblomstsaft med æblesaft

  • 40-50 hyldeblomstskærme
  • 3 stk. økologiske citroner
  • 2 ltr vand
  • 1 ltr ufiltreret æblesaft

No. 3: Sukkerreduceret hyldeblomstsaft med Sukrin Gold og kokosblomstsukker

  • 40-50 hyldeblomstskærme
  • 3 stk. økologiske citroner
  • 2 ltr vand
  • 250 gram Sukrin Gold (Alternativt: erstat sukrin med kokosblomstsukker)
  • 250 gram kokosblomstsukker

No. 4: Sukkerfri

  • 250 gram hyldeblomstskærme
  • 1 stk. økologisk citron
  • 1.5 ltr vand
  • 30 gram Hermestas eller andet sødestof

Instruktioner

Sådan gør jeg ved klassisk og sukrin/kokosblomstsukker:

  • Klip de grønne stilke af - du skal udelukkende bruge skærmene og de skal IKKE skylles inden brug
  • Skyl citronerne også selvom de er økologiske og skær dem i tynde skiver
  • Bring vand og sukker i kog
  • Læg hyldeskærme og citroner ned i et stort fad eller dyb skål (ikke metal) og hæld den varme sukkerlage henover
  • Rør lidt rundt så alle hyldeskærme bliver dækket af lagen
  • Dæk fadet/skålen til og stil den på køl i 4-5 dage - rør i den hver dag
  • Nu har du et koncentrat, som du hælder igennem en saftpose eller et rent viskestykke, der ikke har været udsat for skyllemiddel og over på rengjorte flasker.
  • TIP:
    # Du kan fryse saften ned i isterningebakker og på den måde forlænger du holdbarheden og har hurtigt kold hyldeblomstsaft på en varm sommerdag.
    # Laver du en større portion saft, kan du nedfryse den i grundigt vaskede flasker, hvor der tidligere har været f.eks. kildevand eller danskvand. Husk blot at saften udvider sig under indfrysning, så lad være med at fylde flaskerne helt op - så risikerer du at de eksploderer i fryseren.
  • Rigtig god fornøjelse!

Sådan gør jeg ved sødning med æblesaft:

  • Klargør hyldeblomsterne og læg dem i et fad eller dyb skål sammen med citronskiverne
  • Kog vandet op og hæld det over hyldeskærmene og citronskiverne - rør lidt rundt så alle skærmene er dækket af lagen
  • Lad det trække på køl 4-5 dage på køl
  • Hæld koncentratet igennem en saftpose eller rent klæde og bland den først nu med den ufiltrerede æblesaft.
  • Ved denne metode er holdbarheden begrænset til 5-6 dage på køl med mindre den nedfryses som beskrevet ovenfor
  • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments