Krydderurter – sådan holder du liv i dem derhjemme
Holder du også af friske krydderurter, men synes det kan være lidt svært at holde liv i dem hjemme i vindueskarmen…?
Jeg bruger rigtig mange friske krydderurter i madlavningen og i sommerens løb er jeg rigeligt selvforsynet fra haven, men før eller siden må jeg afsted til det lokale supermarked for at hente nye forsyninger.
Det er både en meget dyr og frustrerende løsning, for det kan være rigtig svært at holde de dyrtindkøbte krydderurter i live også selvom de bliver passet med vand og lys – og så smager de slet ikke af så meget, som de, der har vokset i havens bede.
Det skyldes, at supermarkedets planter generelt er drevet frem under gunstige forhold i løbet af meget kort tid, og derfor er de typisk ikke særlig robuste.
Det allerbedste er at så sine egne krydderurter allerede i foråret, men i skrivende stund er vi midt i december, så der må lige nu andre midler til.
Omplantning:
Det bedste du kan gøre, er at omplante dine nyindkøbte krydderurter, så de får en større potte og en god og næringsrig jord at vokse i. Hvis stænglerne står for tæt, kan du forsigtigt løsne dem fra hinanden og plante dem med lidt større afstand. På den måde får hver lille plante mulighed for at udvikle sig – og du får et større udbytte. Har du nogle leccakugler fra sommerens krukker, er det en rigtig god ide at ligge en håndfuld i bunden, som vil fungere som et dræn og sørge for, at dine fine krydderurter ikke rådner fordi de står med rødderne under vand.
Lys må der til:
Dine krydderurter har brug for lys og her i vintermånederne kan det være svært at give dem lys nok. Det er især et problem, når planten samtidig står for varmt. Et vestvendt vindue uden en radiator neden under og gerne hvor det er lidt køligt, er det bedste sted. Du kan også bruge kunstigt lys, men ja det er en smagssag om man vil det. Jeg har mine krydderurter stående i et nordvendt vindue fordi det er sådan mine køkkenvinduer vender. For mig er det vigtigere at have krydderurterne lige ved hånden, men det giver selvfølgelig ikke planterne de bedste betingelser.
Husk at vande:
Krydderurter skal vandes regelmæssigt, men uden at overvande (derfor god ide med leccakugler i bunden af potterne). Jo varmere omgivelserne er, des mere vand har planterne behov for. På solrige dage kan det være nødvendigt at vande to gange dagligt, så de sarte spirer ikke tørrer ud og dør. Når du vander, så tjek underskålen efter et kvarters tid og fjern overskydende vand i underskålen. Krydderurterne må gerne tørre en smule ud mellem vandingerne. Husk på, at har du dine krydderurter stående i teracotta el. lerpotter, så skal de have mere vand. Det skyldes at der sker højere fordampning fra disse potter end fra glaserede og plasticpotter.
Gødning:
Der er forskellige holdninger til om man skal gøde eller ej. Nogle mener det er spild at gøde krydderurter andre mener det er unødvendigt at gøde om vinteren. Jeg gøder een gang om ugen med en flydende økologisk tomat-gødning og det fungerer ganske fint. Alt efter hvilken jord, du har pottet dine krydderurter om i, skal du den første periode IKKE gøde. Kig på posen, hvor der vil stå, hvor længe den tilsatte gødning virker.
Nip og brug:
Nip og brug af dine krydderurter, så de bliver “motiveret” til at danne nye skud. Ved basilikum er det en god ide at nippe lige over et bladpar. Husk dog, at her om vinteren kan det ikke forventes at udbyttet bliver lige så højt som i sommerperioden, da flere af planterne går i en slags dvale.
Rigtig god fornøjelse!