Lakseburger

Lakseburger…

Det behøver ikke være en fedtet og usund omgang, når der skal en burger på menuen. Det er den her farvestrålende og super lækre lakseburger et bevis på.

På fotoet er der brugt en gulerodsbolle, men vil du gerne helt undgå hvedemelet, kan du f.eks. fint erstatte den med en luftig bolle bagt helt uden mel.

 

Skal det være nemt…?

Det er ikke altid vi har tid og overskud til at bage brød og boller selv. Hjemmebagt gir som hovedregel altid det bedste resultat. Men heldigvis findes der efterhånden rigtig mange gode bagerier, hvor der virkelig kræses for håndværket.

Det benytter jeg mig også af, når det lige skal gå lidt hurtigt – og sådan var det den dag, hvor jeg lavede de lækre lakseburgers.

Vi havde bare vildt lyst til noget comfortfood-agtigt og meget hurtigt kom der forslag om burgers. Det er også vildt lækkert. Vi elsker burgers med det hele! Meen altså, ikke på en hverdagsaften, når man gerne vil leve sundt.

Kompromisset blev store luftige gulerodsboller fra den lokale bager, masser af fintsnittet lilla spidskål og store skiver ferskrøget laks – og så lidt ekstra lækkert. Det kan du se nede i opskriften.

Kål, kål, kål….

Jeg spiser rigtig meget kål. Det gør jeg både fordi jeg kan li’ det og fordi det gør noget rigtig godt for mit mave-tarmsystem.

Det gamle udtryk “Spis brød til” burde egentlig udskiftes med det langt sundere: “Spis kål til” – i hverfald hvis det står til den nyere forskning om kost og sundhed.

Kål har nemlig en masse fremragende egenskaber, hvor nogle af dem kort kan nævnes som, at de gavner de sunde tarmbakterier, der forsyner os med et godt immunforsvar, kål virker kræftforebyggende og så er kål rig på vitaminer, magnesium, mineraler og ikke mindst er de fyldt med fibre.

Ser vi et øjeblik bort fra de sundhedsmæssige fordele, er kål også en drøj og billig grøntsag, der for de flere kål-sorters vedkommende dyrkes her i landet. Det gir god mening i forhold til vores miljø, at vi spiser lokale grøntsager, så vi mindsker transporten.

Der er mange valgmuligheder…

Prøv de forskellige kåltyper – der er faktisk mange at vælge imellem:

  • Grøn spidskål – rå i salater/burgers og smørristet på panden
  • Lilla spidskål – fintsnittet i salater/burgers m.m.
  • Savoykål – mild smag. Fintsnittet i salater eller som svøb til kødfars
  • Rødkål – rå i salater eller som kogt og lagt i eddikelage
  • Hvidkål – fintsnittet i salater eller tilberedt
  • Rosenkål – rå i salater eller smørristede
  • Grønkål – rå i salater, grøntlangkål, stuvet
  • Blomkål – snittes tyndt i salater, som blomkålsris, gratin osv
  • Broccoli – den kender du
  • Glaskål – mild og sødlig smag. Spises rå eller som stuvet glaskål
  • Romanesco (den der grønne blomkål med dupper)
  • Kinakål – efter min mening en lidt kedelig kål, jeg simpelthen ikke bruger

Vil du prøve nogle af mine andre opskrifter med kål….? Så se lige her:

Lilla spidskålssalat

Rødkålssalat med frugt og bær

Savoykål med krydret oksekød

Blomkålsrösti 

Kokossuppe med sød kartoffel, kål og linser

Blomkålsbearnaise

Bagt blomkålssalat

Mørbradgryde med blomkålsris

Blomkålspizza med pære og parmaskinke

Du finder flere spændende opskrifter med kål rundt omkring herinde. Særligt inde under fanen med “Lchf/keto” vil du finde retter, hvor kål erstatter stivelsesholdige fødevarer. 

Opskriften på de lækre lakseburgers får du her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Lakseburger

Sund og nem burger, der ikke kræver flere timers forberedelse.
Ret Aftensmad, Comfort food, Hovedret
Keyword burger, laks, røget laks
Antal 1 stk
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 1 stk stor og luftig bolle f.eks. gulerodsbolle Vil du bage dine egne boller uden mel, ligger der flere dejlige opskrifter inde under fanen med brød og kager.
  • 1 stor håndfuld meget fintrevet lilla spidskål
  • 1 spsk Chili mayonnaise eller chili aioli
  • 1/2 lille avocado i tynde skiver
  • 1-2 skiver ferskrøget laks
  • 4 skiver agurk
  • 1/2 håndfuld friske krydderurter
  • Lidt syltede rødløg

Sådan gør du

  • Varm eller rist bollen, skær den over og smør den med chili mayonnaise eller aioli
  • Riv den lilla spidskål med en gammeldags osteskærer eller mandolinjern og læg den på bunden af bollen.
  • Fordel herefter de skiveskårede avocado og agurk ovenpå
  • Læg den ferskrøgede laks på og top med syltede rødløg og små friske spirer eller krydderurter.
  • Slut med overbollen og NYD DEN!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.