Løgtærte – provencalsk løgtærte

Når jeg tænker på Frankrig, dukker minder om skønne tærter altid op, og denne løgtærte i særdeleshed. Lige så skarpe de rå løg smager, lige så søde og karamelliserede bliver de, når de bliver bagte. I dagens tærte, får løgene fint modspil i en cremet gorgonzolacreme.

Gorgonzolacremen kan du vælge at lave på gorgonzola rørt op med fløde, salt og peber eller brug halv gorgonzola og halv ricotta – det er en smagssag.

Tærter laves traditionelt i tærteforme, men denne rustikke løgtærte, holder jeg af at lave i min lige så rustikke jerngryde. For at beskytte grydens bund, lægger jeg et formklippet stykke bagepapir i bunden og lidt op ad kanterne. Skulle det være, er den også lettere at løfte helt ud af formen. Mange smører deres forme med smør inden tærtedejen lægges i, men jeg foretrækker at bruge bagepapir. Også det er en smagssag, så hvis du foretrækker at smøre dine forme og dermed kan undgå bagepapiret, så fungerer det også rigtig fint.

Løgtærten kan også laves i små portionsforme, der passer fint på en buffet, som en tapasanretning – og i madpakken dagen derpå. Hvis du vil lave dem i små forme, bør du beregne lidt ekstra tærtedej.

Hjemmelavet versus købe….jeg går altid ind for hjemmelavet, så vidt det er muligt. Men jeg har også den holdning, at hvis den købte kan laves billigere og smager bedre end den jeg selv kan lave – så bliver det købeslagsen. Ofte kan tiden være den udløsende faktor eller fordi, man ikke vil stå med en masse tiloversblevne melrester osv. Har du fundet en rigtig god købe-tærtedej, så springer du bare den del med opskrift på tærtedeje over.

Til dig, der gerne vil lave din egen tærtedej, kommer der herunder to valgmuligheder – en almindelig og en med fuldkorn.

TIP: Tærtedej kan fryses, så lav evt. dej til flere tærter, når du nu alligevel er igang. Pak dem ind i portioner og frys dem ned til næste gang. Tag en portion ud af fryseren om morgenen – så er der lynhurtig tærte til aftensmad.

Ingredienser til alm. tærtedej:

  • 100 gram koldt smør
  • 3 dl hvedemel
  • Lidt flagesalt
  • 1.5 spsk koldt vand

Ingredienser til fuldkorns-tærtedej:

  • 100 gram koldt smør
  • 100 gram sigtemel
  • 100 gram fuldkornshvedemel
  • 0.5 dl koldt vand

Sådan samler du tærtedejen:

  1. Skær det kolde smør i mindre stykker og smuldr det i melet.
  2. Tilsæt salt og vand og saml hurtigt dejen
  3. Tryk dejen ned i en smurt form eller en form beklædt med bagepapir og stil den på køl 30 minutter
  4. Alternativt pakkes den færdige tærtedej ind i plastfolie og lægges på køl min. 30 minutter og lægges først derefter ned i formen.
  5. Prik tærtedejen med en gaffel
  6. Forbag den midt i ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.

Ingredienser til fyldet:

  • Ca 1 kg. gule løg
  • 150 gorgonzola (er du meget glad for gorgonzola, kan du fordoble mængden og undlade ricottaen)
  • 250 gram ricotta
  • Ca 1 dl madlavningsfløde eller mælk
  • Lidt olivenolie
  • Frisk rosmarin
  • Flagesalt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Imens tærtedejen forbager, kan du lave fyldet klar
  2. Hæld ricottaen ned i en skål og smuldr gorgonzolaen ned i og lidt af mælken.
  3. Bland til en ensartet cremet konsistens – juster med med mælk om nødvendigt – men cremen skal være tyk
  4. Pil løgene og skær dem i tykke, sammenhængende skiver – ca 1.5 cm tykke
  5. Fordel ostecremen i den forbagte bund
  6. Fordel løgene, så de ligger så tæt som muligt
  7. Pensl løgene med olivenolie og drys med frisk rosmarin
  8. Sæt den tilbage i ovnen og bag den til løgene er møre og overfladen gylden – ca 30 minutter afhængigt af tykkelsen af løgene. Prik med en gaffel.
  9. Er det svært at få løgene gyldne nok, kan det hjælpe at tænde grillfunktionen helt til sidst.

Jeg serverer altid en stor blandet salat sammen med løgtærten.

Velbekomme?