Lun salat med kylling og spicy blomkålsris | Salat No. 14

Lun salat med masser af lækkerier

Sommeren igennem spiser vi store fyldige salater, der serveres på et stort fad, så alle kan forsyne sig med det, de gerne vil. Det er hjemme hos os blevet meget populært og aldrig er der blevet spist så meget grønt, som nu. Det er jeg simpelthen så glad for!

Salaterne kan selvfølgelig anrettes som man vil, men jeg synes denne måde virker mere delikat og overskuelig, når alt ikke er blandet sammen.

Af samme grund serverer jeg også dressings ved siden af og gerne to forskellige slags, så der også her er valgmuligheder. Du finder to cremede dressings her:

Cremet esdragondressing

Dressing med rosmarin og honningdijon

Dress the board…

Min yngste søn har lært mig en ny måde at tilberede kød på, nemlig dress the board metoden og efter at have prøve metoden, er jeg solgt.

Jeg tilbereder bl.a. kyllingbryst ved at stege dem i lidt olie på en pande uden at tilsætte krydderier. Når de er færdigstegte lægger jeg dem over på et spækbræt, hvor jeg har lagt lidt smør, friskkværnet peber og friske fintsnittede krydderurter som f.eks frisk rosmarin eller fransk esdragon, der passer perfekt til netop kylling.

Når smørret er smeltet skærer jeg kyllingekødet ud og vender det rundt i smør/krydderiblandingen og lader det ligge og trække et par minutter, hvorefter jeg anretter det på fadet. Først her drysser jeg med lidt flagesalt.

Det er en virkelig lækker måde at tilberede kylling på, ja faktisk alt kød får lige en opgradering på både smag og saftighed på denne måde.

Knas må der til…

Spice dine salater op med lækker knas eller topping som f.eks. chilimandler, tamariristede mandler, eller måske græskarkerner med mørk balsamico.

Lav gerne en stor portion og gem dem i glas med tætsluttende låg, så der er nem topping lige ved hånden – eller en hurtig snack til lækkersultne gæster.

Salater som hovedmåltid

Vælger du, som jeg, at servere salater som hovedmåltid uden yderligere tilbehør, er det vigtigt at du medtænker mæthed.

I dagens salat er du garanteret mæthed i mange timer på grund af de mange proteiner i kylling, bacon og æg og de gode fedtkilder fra avocado og nødder, der bruges som knas oven på salaten.

Lidt om bacon og forarbejdet kød

Jeg har den holdning at alt skal være med måde og selvom bacon som sådan ikke er mere farligt at spise end så meget andet, mener jeg stadig at man bør begrænse indtaget af forarbejdet kød til et minimum. Det er selvfølgelig op til en selv, hvor meget og hvor ofte man vil spise forarbejdet kød, men hos os holder vi det som sagt på et minimum.

Netop bacon fåes i mange forskellige kvaliteter og ofte er det desværre sådan, at den bedste bacon går til eksport. Det oplever jeg hver gang jeg er i England, hvor jeg om morgenen får serveret den fineste lækre DANSKE bacon, der næsten ikke tåler sammenligning med den vi finder i supermarkedernes kølediske herhjemme.

Har du mulighed for det, vil jeg klart anbefale dig at købe bacon hos din slagter, der gerne skærer lige den tykkelse du ønsker. Det koster ganske vidst lidt mere end den bacon, du køber i supermarkedet, men som med alt andet følges pris og kvalitet som oftest ad. Så måske det er værd at gå efter devisen: Hellere lidt men godt….

Savner du brød til dine salater…

Savner du et godt brød som tilbehør til dine salater, kan du f.eks. lave et lækkert flûte bagt med surdej eller et lækkert brydebrød fyldt med smeltet mozarella og pesto. Begge dele passer fint til både salater og sommerens grill-arrangementer.

Spiser du LCHF/Keto kan du under fanen med samme navn finde opskrifter på brød bagt uden mel.

Nedenfor kommer opskriften – Rigtig god fornøjelse!

Lun salat med saftig kylling og spicy blomkålsris #14

En stor og fyldig salat fyldt med saftig kylling, spicy blomkålsris, ristede grønne bønner, æg, avocado og sprød bacon - hvad mere kan man ønske sig...?
Ret Hovedret, lchf/keto, Salat
Keyword salat, kylling, blomkålsris, lchf/krto
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 2 stk. kyllingebryst
  • Lidt smør
  • 2 kviste frisk rosmarin eller esdragon
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber
  • Lidt olivenolie til stegning
  • 3 stk æg - kogt smilende
  • 1-2 stk avocado skåret i tynde skiver
  • 4 skiver god bacon - sprødstegt og lagt på et stykke køkkenrulle
  • 1 lille blomkålshoved eller 1/2 pose færdiglavet blomkålsris Kør blomkålsbuketterne til blomkålsris i en foodprocessor
  • 5-6 stk kamalari oliven
  • 1/2 bundt grønne asparges
  • 2-3 håndfulde grønne bønner -gerne direkte fra frost
  • Lidt flagesalt, friskkværnet peber og chipotle chilikrydderi
  • 2 håndfulde romainesalat eller frisk spinat
  • 1/2 stk rød snackpeber - finthakket
  • 1 håndfuld ristede græskarkerner - link til toppings finder du oppe i teksten
  • Evt syltede rødløg - opskrift ligger på bloggen
  • Evt ekstra nødder og kerner - opskrifter ligger på bloggen

Sådan gør du

Sådan laver du kyllingen med dress the board metoden

  • Start med at stege baconskiverne. Hvis du bruger en meget fedtfattig bacon, kan du tilsætte lidt smør eller olie til panden. Når baconskiverne er sprøde og gyldne lægger du dem over på lidt køkkenrulle.
    Du skal IKKE vaske panden af!
  • Steg nu kyllingebrysterne i lidt olivenolie, smør eller kokosolie til de er nok. Kylling skal altid gennemsteges. De må gerne være svagt rosa, når du tager dem af varmen. Skær evt et snit i den tykkeste og tjek efter.
  • Læg dem over på et spækbræt hvor du har lagt lidt smør, friske fintsnittede krydderurter og friskkværnet peber.
  • Lad dem ligge lidt indtil smørret er smeltet og der løber lidt væde fra kyllingen.
  • Skær den i mundrette stykker og vend det hele sammen med saften, smørret og krydderurterne. Læg det lidt ud på brædtet, så kødet suger væden op igen. Dæk det evt lidt med staniol, så det holder sig lunt.
    Så er du klar til at riste de grønne bønner.
  • Rist de grønne bønner på panden i lidt fedtstof. Du kan sagtens riste dem lige fra frost, så giver du dem bare lidt længere. Drys med lidt flagesalt og evt lidt ekstra spicy krydderier efter smag og behag.
    Når de er færdige, rister du de grønne asparges, hvorefter du til sidst vender blomkålsrisene ud på panden og rister dem sammen med fintsnittet snackpeber, oliven og lidt krydderier. Pas på med at salte, da stegeresterne indeholder en del salt. Smag dem til og tilføj evt ekstra krydderier.
  • På et stort fad fordeler du først romainesalaten eller spinatbladene, hvorefter du i små grupper placerer de halvverede æg, avocadoskiver med lidt lys sesam, det lune kyllingekød, den sprøde bacon, de ristede grønne asparges, de grønne bønner og blomkålsrisen.
    Giv det hele et drys med f.eks. ristede græskarkerner og server med dressings ved siden af sammen med ekstra drys og gerne lidt syltede rødløg.
    Velbekomme!