Manitobaboller – luftige boller med sprød krumme

Manitoba boller…..

Manitobamel er et rigtig godt hvedemel, der oprindeligt stammer fra den canadiske Manitoba-regionen – deraf navnet. Det der gør Manitobamelet til noget særligt, er det ekstra høje indhold af protein og gluten. Det gir ekstra god bageevne med et lækkert, luftigt brød med masser af smag og sprød skorpe. Lige som vi kan li det!

Surdej uden bøvl…

For at give ekstra kraft og smag til brødet, har jeg tilsat surdej – og frygt ikke. Det er ikke spor besværligt!

Jeg bager meget og ofte, derfor har jeg to slags surdej stående. Den ene er min hjemmelavede surdej og den anden er et færdigt produkt – en tørret surdej i flager. Den hjemmelavede surdej er en aktiv surdej med hæveevne. Den tørrede udgave skal der tilsættes gær eller tørgær og er egentlig kun til, for at give dit brød den der dejlige smag af surdej.

I dag kan man i de fleste dagligvarebutikker købe færdig flydende surdej lige klar til brug. Det gør det super nemt at bage de lækreste surdejsbrød, men lige som med den tørrede surdej, er det vigtigt at huske at tilsætte gær – ellers hæver dit brød ikke.

Min tørrede surdej, er fra mærket Caputo, der i forvejen er min leverandør til Manitobamel. Den tørrede surdej, kaldes CRISCITO. Den er min foretrukne færdige surdej – og det er den løsning jeg vil anbefale, hvis du holder af surdejsbrød, men ikke ønsker at lave og vedligeholde din egen.

Her tilsætter jeg blot 30 gram Criscito pr 1 kg mel og bruger så kun halvdelen af den gær, jeg normalt ville bruge.

Jeg har endnu ikke fundet Criscito i butikkerne, men du kan købe det hos FoodFreaks.dk

Vil du prøve at lave din egen surdej, så har jeg to opskrifter. Den ene er en alm surdej, den anden er en mere flydende surdej – en BIGA-surdej. Om du bruger den ene eller anden form for surdej er udelukkende et spørgsmål om, hvad der passer til dit temperament. Slutresultatet blir efter min mening helt det samme.

Den vigtige teknik

Jeg oplever MANGE, der har problemer med at ælte en dej korrekt, så de får en blank og elastisk dej med masser af luftbobler. Derfor er jeg nu gået igang med at tilføje et afsnit til mine bageopskrifter med en teknik, der på en enkel og nem måde, gir det det eftertragtede brød.

Teknikken hedder STRETCH & FOLD og går i al sin enkelhed ud på, at du blot rører ingredienserne (minus salt og evt fedtstof) sammen til der ikke er flere melklumper tilbage. Dæk skålen til med en badehætte eller plasticpose. Lad skålen stå lunt 1 time, hvor der dannes AUTOLYSE.

Herefter skal du igang med stretch and fold teknikken. Løft dejen op og fold den ind over sig selv (se videoklip). Drej skålen, så du ialt løfter og folder dejen 4 gange. Dæk skålen til igen og lad den stå 45 minutter. Herefter laver du en ny omgang stretch and fold. Det gør du ialt 3 gange.

For hver gang du laver stretch and fold vil du opleve at dejen blir mere elastisk, blank og begynder at hæve med små bobler på overfladen.

Efter sidste gang stretch and fold lader du skålen stå tildækket på køkkenbordet og herefter stiller du den på køl til næste dag – det hedder KOLDHÆVNING.

Dagen efter tager du skålen ud fra køl 1 time før du vil bage med den, så den lige får lov til at få nogenlunde stuetemperatur.

Drys mel på bordet og læg skålen ned, så dejen forsigtigt kan løbe ud uden at du slår de mange luftbobler ud af dejen. Det ville være ærgerligt nu, hvor der snart skal bages de lækreste boller.

Skær med en bagespartel i metal eller plast boller ud i de ønskede størrelser. Læg dem over på små stykker bagepapir og bag dem på en pizzasten/bagestål (der har varmet op i god tid i ovnen) ved 250 grader varmluft i 8-10 minutter alt efter deres størrelser.

Når de er flot gyldentbrune på overfladen og lyder hule, når du banker under bunden, er de færdigbagte.

Læg dem over på en bagerist til afkøling og så er det tid til bare at NYDE!

TIP: Manitobabollerne er fryseegnede.

Vild med godt bagværk…?

Er du også vild med lækkert bagværk, så vild du helt sikkert blive glad for mine andre bageopskrifter. Under fanen med brød/kager finder du en lang række opskrifter på lækkert brød til alle formål. Herunder kommer et par links:

Madbrød – nem opskrift på lækkert æltefrit brød

Surdejsboller med maskmel

Grydebrød med surdej

Valnøddebrød med maltmel

Boller – luftige og bløde

Ciabatta boller – sprød skorpe og luftig krumme!

Husk du kan følge mig på Instagram og Pinterest og på den måde altid holde dig opdateret på, når der kommer nye opskrifter ind på bloggen.

Opskriften på de lækre Manitoba boller kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Manitobaboller med surdej

Lækre manitobaboller med surdej - gir masser af smag og sprød skorpe
Ret Bagværk, boller, brød
Keyword boller, brød, criscito surdej, manitoba, surdej
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

 • Dejen kan skal røres på en røremaskine

Ingredienser

 • 20 gram Criscito (tørret surdej) Kan erstattes af en færdigkøbt flydende surdej eller din egen.
 • 20 gram gær
 • 5 1/2 dl vand Hvis du anvender en flydende surdej skal du tilsætte 1/2 dl mindre vand
 • 2 spsk rørsukker eller honning
 • 450 gram Manitobamel
 • 200 gram tipo 00 mel
 • 15-20 gram flagesalt

Sådan gør du

 • Bland gær, surdej, vand og sukker/honning i røremaskinens skål.
 • Tilsæt melet og kør dejen lind et par minutter. Først herefter tilsættes saltet.
 • Herefter skal røremaskinen på arbejde i ca 20 minutter indtil den fugtige dej slipper kanterne og er helt blank og smidig.
  Dejen kan ikke æltes i hænderne, da den er ret flydende.
 • Dæk dejen til med en stor plasticpose eller lign og stil meget gerne på køl natten over.
  Du kan også bage med dejen samme dag, men smag og struktur i dejen vil bare udvikle sig bedre med koldhævning.
 • Tag dejen ud fra køl 1/2 time før den skal bruges, så den kan opnå stuetemperatur.
 • Bager du samme dag skal dejen hæve mindst 1 time et lunt sted.
  Tip: Du kan evt hælde kogende vand i ovnens bradepande og stille den nederst i ovnen. Det skaber et fugtigt og lunt miljø, der fremmer hævningen. Sæt bageristen i midterrillen og stil dejen til hævning i ovnen med lukket dør.
 • Drys mel på bordet og hæld dejen ud. Med en dejspade deles dejen i den størrelse boller du ønsker og så sættes de over på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Tænd ovnen på 250 grader over/undervarme og bag bollerne ca 10 minutter til de har en flot gylden overflade. Bank under bunden og det skal lyde hult - så er de klar.
  Sæt dem over på en bagerist og lad dem køle lidt inden de nydes.
  Bollerne er fryseegnede, så lav gerne en stor portion - så er der altid lækkert brød, når lysten melder sig.
 • Følger du mig på Instagram...? På den måde kan du altid holde dig opdateret på alt det nye herinde.

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.