Manitobaboller – luftige boller med sprød skorpe

Manitoba boller…..

Manitobamel er et rigtig godt hvedemel, der oprindeligt stammer fra den canadiske Manitoba-regionen – deraf navnet. Det der gør Manitobamelet til noget særligt, er det ekstra høje indhold af protein og gluten. Det gir ekstra god bageevne med et lækkert, luftigt brød med masser af smag og sprød skorpe. Lige som vi kan li det!

Surdej uden bøvl…

For at give ekstra kraft og smag til brødet, har jeg tilsat surdej – og frygt ikke. Det er ikke spor besværligt!

Jeg bager meget og ofte, derfor har jeg to slags surdej stående. Den ene er min hjemmelavede surdej og den anden er et færdigt produkt – en tørret surdej i flager. Den hjemmelavede surdej er en aktiv surdej med hæveevne. Den tørrede udgave skal der tilsættes gær eller tørgær og er egentlig kun til, for at give dit brød den der dejlige smag af surdej.

I dag kan man i de fleste dagligvarebutikker købe færdig flydende surdej lige klar til brug. Det gør det super nemt at bage de lækreste surdejsbrød, men lige som med den tørrede surdej, er det vigtigt at huske at tilsætte gær – ellers hæver dit brød ikke.

Min tørrede surdej, er fra mærket Caputo, der i forvejen er min leverandør til Manitobamel. Den tørrede surdej, kaldes CRISCITO. Den er min foretrukne færdige surdej – og det er den løsning jeg vil anbefale, hvis du holder af surdejsbrød, men ikke ønsker at lave og vedligeholde din egen.

Her tilsætter jeg blot 30 gram Criscito pr 1 kg mel og bruger så kun halvdelen af den gær, jeg normalt ville bruge.

Jeg har endnu ikke fundet Criscito i butikkerne, men du kan købe det hos FoodFreaks.dk

Vil du prøve at lave din egen surdej, så har jeg to opskrifter. Den ene er en alm surdej, den anden er en mere flydende surdej – en BIGA-surdej. Om du bruger den ene eller anden form for surdej er udelukkende et spørgsmål om, hvad der passer til dit temperament. Slutresultatet blir efter min mening helt det samme.

Den vigtige teknik

Jeg oplever MANGE, der har problemer med at ælte en dej korrekt, så de får en blank og elastisk dej med masser af luftbobler. Derfor er jeg nu gået igang med at tilføje et afsnit til mine bageopskrifter med en teknik, der på en enkel og nem måde, gir det det eftertragtede brød.

Teknikken hedder STRETCH & FOLD og går i al sin enkelhed ud på, at du blot rører ingredienserne (minus salt og evt fedtstof) sammen til der ikke er flere melklumper tilbage. Dæk skålen til med en badehætte eller plasticpose. Lad skålen stå lunt 1 time, hvor der dannes AUTOLYSE. Herefter røres salt og evt fedtstoffer ind i dejen. Lad den hvile 30 minutter.

Herefter skal du igang med stretch and fold teknikken. Løft dejen op og fold den ind over sig selv (se videoklip). Drej skålen, så du ialt løfter og folder dejen 4 gange. Dæk skålen til igen og lad den stå 45 minutter. Herefter laver du en ny omgang stretch and fold. Det gør du ialt 3 gange.

For hver gang du laver stretch and fold vil du opleve at dejen blir mere elastisk, blank og begynder at hæve med små bobler på overfladen.

Efter sidste gang stretch and fold lader du skålen stå tildækket på køkkenbordet og herefter stiller du den på køl til næste dag – det hedder KOLDHÆVNING.

Dagen efter tager du skålen ud fra køl 1 time før du vil bage med den, så den lige får lov til at få nogenlunde stuetemperatur.

Drys mel på bordet og læg skålen ned, så dejen forsigtigt kan løbe ud uden at du slår de mange luftbobler ud af dejen. Det ville være ærgerligt nu, hvor der snart skal bages de lækreste boller.

Skær med en bagespartel i metal eller plast boller ud i de ønskede størrelser. Læg dem over på små stykker bagepapir og bag dem på en pizzasten/bagestål (der har varmet op i god tid i ovnen) ved 250 grader varmluft i 8-10 minutter alt efter deres størrelser.

Når de er flot gyldentbrune på overfladen og lyder hule, når du banker under bunden, er de færdigbagte.

Læg dem over på en bagerist til afkøling og så er det tid til bare at NYDE!

TIP: Manitobabollerne er fryseegnede.

Vild med godt bagværk…?

Er du også vild med lækkert bagværk, så vild du helt sikkert blive glad for mine andre bageopskrifter. Under fanen med brød/kager finder du en lang række opskrifter på lækkert brød til alle formål. Herunder kommer et par links:

Madbrød – nem opskrift på lækkert æltefrit brød

Surdejsboller med maskmel

Grydebrød med surdej

Valnøddebrød med maltmel

Boller – luftige og bløde

Ciabatta boller – sprød skorpe og luftig krumme!

Husk du kan følge mig på Instagram og Pinterest og på den måde altid holde dig opdateret på, når der kommer nye opskrifter ind på bloggen.

Opskriften på de lækre Manitoba boller kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Manitobaboller med surdej

Lækre manitobaboller med surdej - gir masser af smag og sprød skorpe
Ret Bagværk, boller, brød
Keyword boller, brød, criscito surdej, manitoba, surdej
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Dejen kan skal røres på en røremaskine og bages på pizzasten eller bageplade

Ingredienser

  • 20 gram Criscito (tørret surdej) Kan erstattes af en færdigkøbt flydende surdej eller din egen.
  • 20 gram gær Eller 7 gram tørgær
  • 6 dl koldt vand Hvis du anvender en flydende surdej skal du tilsætte 1/2 dl mindre vand
  • 2 spsk flydende honning Du kan også bruge rørsuker
  • Ca 450 gram Manitobamel
  • 200 gram tipo 00 mel Kan erstattes af 200 gram ekstra manitobamel
  • 15-20 gram fint salt

Sådan gør du

  • Dejen kan IKKE æltes i hånden, da den er meget fugtig.
  • Bland gær, surdej, vand og sukker/honning i røremaskinens skål.
  • Tilsæt melet og kør dejen lind et par minutter til alle melklumper er væk.
    Dæk skålen med en plasticpose og lad den stå lunt de næste 45 minutter. Det kaldes autolyse.
  • Tilføj nu saltet og sæt røremaskinen til at arbejde saltet godt ind i dejen. Lad den køre indtil dejen slipper skålens kanter.
    Tip: Jeg plejer at holde med en hånd på maskinens overdel og lader den køre på fuld hastighed.
  • Nu kan du vælge om du vil lave en såkaldt stretch-and-fold og herefter lade dejen koldhæve til dagen efter eller bage samme dag.
  • Bager du samme dag, skal dejen hæve mindst 1 time et lunt sted og du springer afsnittet med stretch-and-fold-teknikken over.
    Se længere nede, hvordan du bager de perfekte boller.
  • Stretch-and-fold-teknikken:
    Du kan nu vælge at lave stretch and fold-teknikken, hvilket gir det allerbedste brød (se video). Har du ikke tid eller ønsker du den mere traditionelle metode, dækker du røreskålen godt til med en pose eller låg og stiller den på køl natten over.
  • Dag 2:
  • Sæt en pizzasten eller bagestål ind i ovnen og varm den op til 250 grader almindelig ovn. Det er vigtigt at pizzasten/bagestål når at varme ordentligt op inden du begynder at bage.
  • Tag dejen ud fra køl 1/2 time før den skal bruges, så den kan opnå stuetemperatur.
  • Drys mel på bordet og hæld dejen ud. Riv bagepapir i mindre stykker, så hver boller får sit eget lille stykke bagepapir. Det er lettere, når bollerne skal ind og ud af ovnen.
    Med en dejspade deles dejen i den størrelse boller du ønsker og så sættes de over på bagepapiret.
  • Sæt dem ind på den brandvarme pizzasten/bagestål og bag dem i ca 10 minutter til de er flot gyldne på overfladen og lyder hule, når de bankes under bunden.
    Lad dem køle af på en bagerist.
    Bollerne er fryseegnede, så lav gerne en stor portion - så er der altid lækkert brød, når lysten melder sig.
  • Følger du mig på Instagram...? På den måde kan du altid holde dig opdateret på alt det nye herinde.

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.