Brød og kager,  Forside,  Frokost,  Grill og tilbehør,  Hverdagsmad,  Morgenmad,  Opskrifter,  Tilbehør

Manitoba boller – luftige boller med sprød krumme

Manitoba boller…..

Manitobamel er et rigtig godt hvedemel, der oprindeligt stammer fra den canadiske Manitoba-regionen – deraf navnet. Det der gør Manitobamelet til noget særligt, er det ekstra høje indhold af protein og gluten. Det gir ekstra god bageevne med et lækkert, luftigt brød med masser af smag og sprød skorpe. Lige som vi kan li det!

Surdej uden bøvl…

For at give ekstra kraft og smag til brødet, har jeg tilsat surdej – og frygt ikke. Det er ikke spor besværligt!

Tidligere var det faktisk ret bøvlet at bage med surdej. Nej ikke, hvis du bagte jævnligt, men ellers kunne surdejen nemt blive glemt i køleskabet og når den så endelig skulle bruges – så var den død. Sådan er det heldigvis ikke længere.

I dag kan man i de fleste dagligvarebutikker købe færdig flydende surdej lige klar til brug. Det gør det super nemt at bage de lækreste surdejsbrød uden flere dages forberedelse.

Jeg har derudover fundet et rigtig smart produkt fra Caputo, der i forvejen er min leverandør til Manitobamel. Caputo laver en tørret surdej CRISCITO, som jeg er blevet helt vild med at bruge, simpelthen fordi jeg er vild med lette løsninger uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Her tilsætter jeg blot 30 gram Criscito pr 1 kg mel og bruger så kun halvdelen af den gær, jeg normalt ville bruge.

Jeg har endnu ikke fundet Criscito i butikkerne, men du kan købe det hos FoodFreaks.dk

Vil du prøve at lave din egen surdej, så har jeg en nem opskrift på BIGA-surdej. En biga er en mere flydende surdej, der er super nem at arbejde med og som jeg igennem mange år har brugt i bl.a. pizzadeje.

Vild med godt bagværk…?

Er du også vild med lækkert bagværk, så vild du helt sikkert blive glad for mine andre bageopskrifter. Under fanen med brød/kager finder du en lang række opskrifter på lækkert brød til alle formål. Herunder kommer et par links:

Madbrød – nem opskrift på lækkert æltefrit brød

Surdejsboller med maskmel

Grydebrød med surdej

Valnøddebrød med maltmel

Boller – luftige og bløde

Ciabatta boller – sprød skorpe og luftig krumme!

Husk du kan følge mig på Instagram og Pinterest og på den måde altid holde dig opdateret på, når der kommer nye opskrifter ind på bloggen.

Opskriften på de lækre Manitoba boller kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Manitobaboller med surdej

Lækre manitobaboller med surdej - gir masser af smag og sprød skorpe
Ret Bagværk, boller, brød
Keyword boller, brød, criscito surdej, manitoba, surdej
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Dejen kan skal røres på en røremaskine

Ingredienser

  • 20 gram Criscito (tørret surdej) Kan erstattes af en færdigkøbt flydende surdej eller din egen.
  • 20 gram gær
  • 5 1/2 dl vand Hvis du anvender en flydende surdej skal du tilsætte 1/2 dl mindre vand
  • 2 spsk rørsukker eller honning
  • 450 gram Manitobamel
  • 200 gram tipo 00 mel
  • 15-20 gram flagesalt

Sådan gør du

  • Bland gær, surdej, vand og sukker/honning i røremaskinens skål.
  • Tilsæt melet og kør dejen lind et par minutter. Først herefter tilsættes saltet.
  • Herefter skal røremaskinen på arbejde i ca 20 minutter indtil den fugtige dej slipper kanterne og er helt blank og smidig.
    Dejen kan ikke æltes i hænderne, da den er ret flydende.
  • Dæk dejen til med en stor plasticpose eller lign og stil meget gerne på køl natten over.
    Du kan også bage med dejen samme dag, men smag og struktur i dejen vil bare udvikle sig bedre med koldhævning.
  • Tag dejen ud fra køl 1/2 time før den skal bruges, så den kan opnå stuetemperatur.
  • Bager du samme dag skal dejen hæve mindst 1 time et lunt sted.
    Tip: Du kan evt hælde kogende vand i ovnens bradepande og stille den nederst i ovnen. Det skaber et fugtigt og lunt miljø, der fremmer hævningen. Sæt bageristen i midterrillen og stil dejen til hævning i ovnen med lukket dør.
  • Drys mel på bordet og hæld dejen ud. Med en dejspade deles dejen i den størrelse boller du ønsker og så sættes de over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tænd ovnen på 250 grader over/undervarme og bag bollerne ca 10 minutter til de har en flot gylden overflade. Bank under bunden og det skal lyde hult - så er de klar.
    Sæt dem over på en bagerist og lad dem køle lidt inden de nydes.
    Bollerne er fryseegnede, så lav gerne en stor portion - så er der altid lækkert brød, når lysten melder sig.
  • Følger du mig på Instagram...? På den måde kan du altid holde dig opdateret på alt det nye herinde.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.