Meal prep | forberedelse

Gør det nemt for dig selv…

I sidste week-end skrev jeg lidt om, hvordan du kan gøre hverdagen lidt lettere ved at bage et palæobrød og nogle boller uden mel. Brødet kan skæres i skiver og både brødet og de forskellige boller, kan nedfryses.

Du kan f.eks gøre som jeg. Jeg bager 2-3 brød og 2 forskellige slags boller uden mel ad gangen. Det går lynhurtigt fordi brød uden mel ikke skal hæve.

Når palæobrødet er kølet af, skærer jeg det i skiver og pakker det i mindre portioner, som puttes i fryseren. Bollerne fryser jeg også ned, så de kan tages op enkeltvis efter behov.

På den måde undgår jeg “bagerfælden”, der ofte klapper, simpelthen fordi jeg bliver sulten uden at være forberedt. Det er jo det lidt trælse ved at træffe valget, at spise uden stivelse – at man ikke længere bare lige går til bageren efter brød….

Meal prep dine grøntsager…..

Nå, men brød er jo ikke det enste, du kan meal preppe eller forberede. Her kommer de grove grøntsager i spil – og især de forskellige kåltyper er fantastiske til meal prep.

Jeg er mega glad for den grønne spidskål, som jeg (heldigvis) aldrig bliver træt af. Den smager efter min mening lige dejligt rå som tilberedt – og så elsker tarmbakterierne bare kål. Jo mere kål desto gladere tarm. Ja jeg ved godt, at mange stadig synes det er ulækkert og noget man ikke taler om. Men altså vil du ha en glad mave/tarm – så spis kål!

Rom blev ikke bygget på een dag og er det nyt for dig, at spise grove rå grøntsager, så kan det godt være, at dine smagsløg og mave lige skal vænne sig til det. Men tro mig, det kommer!

Prøv de forskellige kåltyper – der er faktisk mange at vælge imellem:

 • Grøn spidskål – rå i salater og smørristet på panden
 • Lilla spidskål – fintsnittet i salater
 • Savoykål – mild smag. Fintsnittet i salater eller som svøb til kødfars
 • Rødkål – rå i salater eller som kogt og lagt i eddikelage
 • Hvidkål – fintsnittet i salater eller tilberedt
 • Rosenkål – rå i salater eller smørristede
 • Grønkål – rå i salater, grøntlangkål, stuvet
 • Blomkål – snittes tyndt i salater, som blomkålsris, gratin osv
 • Broccoli – den kender du
 • Glaskål – mild og sødlig smag. Spises rå eller som stuvet glaskål
 • Romanesco (den der grønne blomkål med dupper)
 • Kinakål – efter min mening en lidt kedelig kål, jeg simpelthen ikke bruger

Snit og skræl…

Snit din kål fint og brug evt et mandolinjern. Jeg bruger en rigtig skarp køkkenkniv simpelthen fordi jeg alt for mange gange har snittet mig noget så galt på mandolinjernet. Det står nu i skammekrogen og kommer næppe frem mere….Måske du er mere ferm til at håndtere det skarpe redskab…..

Du kan fint tilsætte f.eks agurk (uden kerner), ærter, edamamebønner, grønne bønner, rødløg, gulerod, forårsløg og andre grøntsager, der er rimelig faste og ikke alt for vandede.

Tomater f.eks. synes jeg du skal undlade i salat-prep, da de hurtigt gør resten af salaten våd og blød. Det samme gælder alle former for bløde salatblade, frugt, bær, nødder og kerner – og avocado.

Bløde salater, frugt, bær og avocado “smatter” hurtigt ud og gør din salat kedelig både at kigge på og spise. Nødder, kerner og frø bliver bløde og mister deres dejlige knas. Så tag hellere dem med ved siden af.

Dressings….

Jeg hører til dem, der helt spiser mine grove salater uden dressing. Jeg drypper blot med lidt god og frugtig olivenolie og evt lidt frisk citronsaft. Det er rigeligt for mig.

Andre vil gerne have en mere cremet dressing, der skal vendes i salaten.

Jeg anbefaler at du meal prepper helt uden dressing, olie eller hvad du foretrækker. På den måde holder dine grøntsager sig bedre, når de gerne skal holde sig sprøde over flere dage.

Hæld evt din cremede dressing eller olie/eddike eller hvad du foretrækker på en lille flaske, som du kan have stående på køl på din arbejdsplads. Derhjemme er det altid lidt lettere, men de fleste arbejdspladser har jo køleskabe til medarbejdernes madpakker. Så mon ikke, der kan blive en plads til en lille flaske af din favoritdressing?

Proteinkilder….

Jeg putter heller ikke mine animalske proteiner i en meal prep-salat. Det holder jeg adskilt både fordi det bliver noget “snask” at blande det og salaten mister sin sprødhed.

Ofte gør jeg det, at jeg laver en ekstra portion aftensmad, som jeg spiser til frokost sammen med en stor portion salat. Det gælder f.eks. når jeg steger kyllingebryster, roastbeef, hakkebøf eller blot koger et par ekstra æg.

Er der f.eks. kyllingebryster på tilbud køber jeg ekstra, som steges med, når jeg alligevel har gang i panden. De køles af og fryses ned enkeltvis. Så er det nemt at tage et op, når der skal kylling med til frokosten. De kan både tages med hele eller skæres i strimler og puttes imellem et par skiver palæobrød sammen med en rest kold blomkålsbearnaise.

En dåse tun i vand eller olie eller makrel i tomat er både sunde, nemme og lækre alternativer og fungerer fint både sammen med en spidskålsalat eller som fyld imellem en bolle uden mel eller et par skiver palæobrød/stenalderbrød.

Rigtig god fornøjelse!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.