Ølbraiserede svinekæber med grønt

Svinekæber

Nu må det være på tide, at jeg får delt min opskrift på de her ølbraiserede svinekæber, for de er simpelthen så møre og lækre, at de fortjener en plads på middagsbordet.

Ølbraiserede svinekæber med grønt

Vær den første til at vurdere!
Smør-mørt kød i en skøn sauce. Smager fantastisk dejligt og retten passer sig selv på komfuret. Perfekt week-end og gæstemad serveres med luftig kartoffel- eller rodfrugtmos til.
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 2 timer

Ingredienser

  • 1 kg svinekæber – afpudsede (Det er meget vigtigt, at senen fjernes!)
  • Lidt raps- eller olivenolie til at stege i
  • 200 gram bacon skåret i tern
  • 2 stk bananskalotte eller gule løg – fintsnittede
  • 1 stk solohvidløg eller 3 alm fed – fintsnittede
  • 150 gram gulerødder – groftskårede
  • 4 dl god æblemost
  • 2 dl mørk øl – porter eller ale
  • ½ dl Gastric (opskrift findes på bloggen) (Du kan også bruge æblecidereddike)
  • 3-4 kviste frisk timian
  • 2 stk bouillonterninger – jeg brugte grøntsagsbouillon
  • Lidt salt og friskkværnet peber
  • 1 spsk smør (til saucen)

Karamelliserede perleløg:

  • 1 pose perleløg (frost)
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk smør

Tilbehør:

  • Lidt frisk bredbladet persille som drys
  • Kartoffelmos eller rodfrugtmos

Instruktioner

  • Start med at fjerne eventuelle hinder og sener fra svinekæberne, hvis slagteren ikke allerede har gjort det. Det kan være lidt bøvlet, men med en lang skarp kniv og lidt tålmodighed lader det sig fint gøre.
  • Imens steger du bacon sprødt. Er det fedtfattig må du tilføje en smule olie. Læg dem over i en stor stegegryde.
    Panden skal IKKE vaskes af!
  • Brun nu svinekæberne grundigt på alle sider i stegeresterne fra baconen. Tilføj evt lidt ekstra raps- eller olivenolie.
    Brun evt kun et par stykker ad gangen. Det er vigtigt, at de steger og ikke koger.
    Tag dem op og læg dem over i en stegegryden til de stegte bacontern.
  • Varm stegegryden op og tilføj nu gulerødder, løg og hvidløg og lad det stege lidt med til løgene er klare. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Tilføj den mørke øl, æblemost, gastric eller æblecidereddike samt timian og bouillonterninger. Lad det komme i kog og efter nogle minutter dannes der skum. Den fjernes med en ske.
    Sænk varmen og sæt låg på. Lad retten småsimre ved lav varme i ca 1 time.
  • Prik i kødet med en kødnål. Det skal være helt mørt!
    Løft herefter kød og eventuelt grøntsager over i et fad, så der kun er væden tilbage i stegegryden. Hæv temperaturen og lad saucen koge ind til det halve.
  • Imens saucen koger ind, laver du de karamelliserede perleløg sådan her:
    I en gryde eller lille pande smeltes smør og sukker, hvorefter de optøede perleløg (plus den væde der er med i posen) tilføjes. Hæv varmen og lad det koge indtil væden er fordampet. Herefter begynder sukkeret at karamellisere. Rør i gryden og pas på løgene ikke brænder på.
  • Når saucen er kogt godt ind smages den til med en klat smør, salt, friskkværnet peber og evt lidt ekstra gastric eller æblecidereddike.
    Med en gaffel eller pincet tages stilke fra timian op fra saucen.
  • Læg svinekæberne og lidt af bacon og gulerødder tilbage i saucen. Fordel de karamelliserede perleløg rundt omkring. Varm det godt igennem og giv det et gavmildt drys bredbladet persille inden den serveres med f.eks. luftig kartoffel- eller rodfrugtmos.
  • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Tips til opskriften

Svinekæber, var i mange år et overset, ja nærmest restprodukt, som ingen rigtig gad tilberede. Det er der heldigvis lavet om på, og de fleste har nok smagt dem enten på restaurant eller derhjemme. Nu kommer så mit bud og jeg er vild med dem uanset om de braiseres i rødvin eller øl, meeen øl gir bare noget ekstra. Især hvis du vælger en mørk øl, som Ale eller Porter.

Braiserede svinekæber er nemt at lave, men for at kødet blir smørmørt er det vigtigt, at du enten får din slagter til at fjerne senerne eller at du selv gør det. Og så kræver retten god tid. Men heldigvis, er det lige som med andre simreretter, at de stort set passer sig selv på komfuret, alt imens duften af snarlig lykke spreder sig. 

Tilbehøret

Ja, hos os er det altid en luftig kartoffelmos eller en rodfrugtmos, hvor jeg koger lidt persillerod, pastinak eller selleri sammen med kartoflerne. Men du kan også fint servere små kogte kartofler, der måske lige ristes i lidt smør og persille inden serveringen. Og så kan du også altid servere ris til – men helt ærlig, så synes jeg det er synd.

Vild med gryde- og simreretter…?

Jeg er jo helt pjattet med alt, hvad der står og simrer. Både fordi jeg elsker at hygge i køkkenet alt imens duften af lækker mad spreder sig, men også fordi jeg synes smagen er helt fantastisk.

Har du det på samme måde, så finder du en lang række opskrifter på netop gryde- og simremad herinde. Nedenfor får du nogle direkte links, som du måske vil kigge nærmere på:

Stifado – græsk gryderet med oksekød

Kong Fiddes livret – nem opskrift med flank steak

Mørbrad a la creme – mørbrafbøf i champignonsauce

Mørbradgryde med svampe og flødesauce

Boeuf Daube – provencalsk gryderet

Boeuf Bourguignon – opskrift på den lækrest simremad

Gullash – opskrift på nem og lækker ungarsk gullash

Gullash – opskrift på ekstra lækker ungarsk gullash

Oksegryde – gryderet oksekød, rodfrugter og rødvin

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments