Overgangsalderen – det er “kun” en overgang

Tanker omkring overgangsalderen…

Hmmm ja, overgangsalderen…..sidder og smager lidt på ordet og jeg kan bare ikke li det. Og bedre bliver det ikke med klimakteriet eller menopause. Det kan da umuligt være en kvinde, der har fundet på de navne. Helt ærligt!

Som om det ikke i sig selv er træls nok, at være der, midt i orkanens øje med natlige hedeture og en krop, der nærmest fra den ene dag til den anden skifter form og karakter. Kunne man så da i det mindste ikke ha fundet på at kalde det noget lidt formildende og mere stilfuldt – ja, jeg spørger bare…..

Men ok, vi kan ikke alle være lige kreative, så jeg må indtil videre affinde mig med, at der, hvor jeg lige nu befinder mig i mit liv, kaldes for noget så uprætentiøst som OVERGANGSALDEREN.

Og hvad er overgangsalderen så får noget?

Kort fortalt strækker perioden sig fra ca 45- 55 års alderen, hvor æggestokkene holder op med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Vi får uregelmæssige menstruationer, der til sidst helt hører op. Man har besluttet, at når vi ikke har menstrueret i 1 år, er vi i det, der kaldes for menopausen. Gennemsnitsalderen for menopausen er herhjemme 51 år.

Ja, altså, jeg må indrømme, at det er ganske nyt for mig selvom jeg står midt i mit 54-årige liv og jeg har gået lidt og undret mig over, hvor den mon blev af, den her overgangsalder. Det virker heller ikke til, at mine jævnaldrende veninder mærker noget eller også er det måske bare noget, man ikke snakker om. Underligt er det jo, når vi nu har den alder, vi har.

Det enste jeg mærkede var de udeblevne menstruationer, troede jeg, og til sidst fik jeg foretaget en blodprøve, hvor mit FSH-niveau blev målt. Svaret var, at jeg iflg prøven var meget langt fra at være bare i nærheden af overgangsalderen. Men hvorfor har jeg så ikke længere menstruationer? Jeg må være løbet tør for æg….det grinede vi lidt af min mand og jeg.

På samme tid bøvlede jeg med ømme og stive led, som blev slået hen med lidt slid og de natlige svedeture og søvnløshed blev forklaret med, at det jo også var en usædvanlig varm sommer. Men sommer blev til efterår uden at noget ændrede sig til det bedre, måske snarere tværtimod.

Ikke et øjeblik faldt det mig ind, at overgangsalderen kunne byde på andet og mere end ophør af menstruation, hedeture og humørsvingninger (dem har jeg da heldigvis ingen af… 7-9-13 og bank under bordet) og jeg ved ikke, om det er mig, der har sovet i timen eller har lukket øjne og ører for overgangsalderens mange symptomer og gener, men jeg anede simpelthen ikke, at listen over var SÅ lang. Du får den her og jeg aner ikke engang om jeg har fået det hele med:

Uregelmæssige og stærke blødninger, hedeture, nattesved, øget svedproduktion, ændret kropslugt, søvnløshed, hjertebanken, tørre slimhinder i skeden, kløe og udflåd, smerter ved samleje, øget tendens til PMS, indvendig uro og sitrende bevægelser i musklerne, muskelkrampe oftes om natten, koncentrationsbesvær, blærebetændelse, træthed, hovedpine/migræne, ryg- og ledsmerter, forstoppelse, oppustethed, vægtstigning, hårtab eller ændring af hårstruktur, synsforstyrrelser, tristhed og humørsvingninger.

Tak for kaffe, siger jeg bare og ønsker et øjeblik at jeg var forblevet i min uvidenhed. Men nej, for sådan fungerer det ikke for mig. Jeg er nødt til at vide, hvad der sker i min krop – tage ansvar –  for kun på den måde, kan jeg selv gøre noget aktivt for, måske ikke helt at undgå gener, men i hvert fald at mindske dem. Bl.a. i forbindelse med min livsstilsændring, som du kan følge med i herinde, hvis du har lyst.

En mulighed var også at gå til min læge og bede om hormonbehandling. Der er jeg ikke endnu, men jeg vil da undersøge muligheder og de risici, der helt sikkert er forbundet hermed……

Tak fordi du læste med

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.