Parmesangratinerede rodfrugter

Sunde rodfrugtfritter

Ovnbagte rodfrugter er både sunde og smager fantastisk og med denne opskrift, får de lige en opgradering på smagsfronten.

Jeg har et svagt punkt for pommes frites. Især de lidt tykke og sprøde af slagsen, kan jeg slet ikke modstå, og hvor ville det være dejligt, om jeg bare kunne spise løs af dem. Det går desværre ikke, for jeg kan ikke så godt tåle al den stivelse, som kartofler desværre indeholder.

Derfor laver jeg mine fritter af søde kartofler – du kan finde opskriften her og når det skal være ekstra lækkert (og syndigt) er jeg begyndt at gratinere dem.

De kan serveres som en selvstændig ret og det er sådan jeg oftes spiser dem – bare sådan med en lækker hvidløgsdip – men smager skønt som tilbehør til kødretter. Alle rodfrugter kan bruges, men jeg har her brugt sød kartoffel og gulerødder.

Spiser du strikt lchf eller keto, skal du være obs på det høje kulhydratindhold og enten springe denne opskrift over eller spise meget begrænset.

Nem opskrift på basilikumspesto:

Blend frisk basilikum, lidt citronsaft, friskrevet parmesan og lidt olie og friskkværnet peber. Normalt tilsætter man pinjekerner i en pesto, men da kerner er en fedtkilde undlader jeg det, da retten i forvejen indeholder en del fedt fra olie og parmesan. Når pesto’en dryppes over de sprøde kartofler kan du ikke smage de manglende pinjekerner.

Jeg har brugt følgende:

  • 1 stor aflang sød kartoffel og 7 gulerødder
  • Lidt olie
  • Basilikumspesto
  • Lidt friskrevet parmesan
  • Evt salt og friskkværnet peber

Sådan her gør du:

  1. Tænd ovnen på 225 grader
  2. Skrub den søde kartoffel grundigt eller skræl den (jeg spiser altid skrællen, der indeholder gode fibre)
  3. Skær den søde kartoffel i tilpasse stave
  4. Læg dem i iskoldt vand – så længe du har tålmodighed
  5. Ryst vandet af kartoffelstavene og læg dem ned i ziplock-posen (er der mange, så del portionen i to)
  6. Tilsæt lidt olivenolie og gentag processen
  7. Fordel stavene på bageplade beklædt med bagepapir. De må ikke overlappe hinanden
  8. Skræl gulerødderne og del dem i to
  9. Vend også dem i lidt olivenolie
  10. Fordel også dem på en bageplade beklædt med bagepapir uden at overlappe hinanden
  11. Sæt dem ind i ovnen og hold godt øje med dem. De skal være gyldne men pas på de ikke brænder på
  12. Efter 15 minutter kan du evt vende dem og sæt varmen lidt ned, hvis de bliver for mørke
  13. Når de er møre riv frisk parmesan henover og dryp med lidt basilikumspesto henover
  14. Sæt pladen tilbage i ovnen nogle minutter til osten er gylden
  15. Tag dem ud og drys evt lidt flagesalt over, men pas på da parmesan også er salt.
  16. Dryp lidt ekstra basilikumspesto henover og server evt med hvidløgsdip

Velbekomme🧡