Perlespeltsalat / avocado og kæmperejer | Salat No. 9

En stor mættende salat

Så snart foråret melder sin ankomst og dagene bliver lysere og længere, kommer lysten til at skifte vinterens mange simreretter ud med farverige salater.

Da salaterne skal kunne stå alene, altså fungere som en hovedret, er det vigtigt at medtænke mætheden. Indeholder salaten udelukkende bladgrønt og meget vandholdige grøntsager og frugt, bliver det vanskeligt at holde sig mæt indtil næste måltid.

En anden vigtig ting, du bør medtænke er proteiner. proteiner er vigtige byggesten og de er samtidig også med til at holde dig mæt længe. Laver du rent plantebaserede salater, kan du erstatte dyre-proteiner med planteproteiner som f.eks. bønner, hvor edamamebønner eller kikærter, er meget populære i salater.

Dagens salat indeholder perlespelt. Mange tror fejlagtigt, at perlespelt, perleby og perlerug er fuldkornaprodukter, men det er (desværre) ikke tilfældet. I forarbejdningsprocessen fjernes den yderste grove skal delvist, så det ikke længere er et fuldkornsprodukt. Men alligevel er perlespelt rig på de gode kostfibre. Perlespelt laves af hvedekerner, så tåler du ikke hvede, må du gå uden om perlespeltprodukterne.

TIP: Spiser du antiinflammatorisk og vil du gerne undgå kornprodukter, men stadig gerne vil have tilført lidt ekstra mæthed, kan du udskifte perlespelten med quinoa, der fåes i forskellige farver,  hirse eller belugalinser der er lidt mere delikate end almindelige røde linser.

Dagens opskrift, der blev til 2 voksne som hovedmåltid.

Mealprep: Jeg koger gerne perlespelt og sorte ris om mandagen og opbevarer dem på køl ugen igennem. Så er det super hurtigt at lave en lækker og mættende salat. Har du ikke kogte perlespelt på køl, så er det ikke noget problem – så hopper du bare videre ned til opskriften.

Edamamebønnerne køber jeg altid fra frost og de optøes hurtigt ved at overhælde dem med kogende vand, lade dem stå et par minutter og sigt vandet fra.

Perlespeltsalat med avocado og kæmperejer

Perlespeltsalat med avocado og spicy kæmperejer
Ret frokost, Hovedret, Salat
Antal 2
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 2 håndfulde forkogte perlespelt
  • 1 håndfuld babyspinat skyllet og duppet tør i et rent viskestykke
  • 1 håndfuld frisk dild grofthakket
  • 2 stk avocado den ene skæres i tern, den anden i fine skiver
  • 1 portion blandet salat f.eks. vårsalat, romaine, rød radicchio
  • 1 pose frosne kæmperejer Alternativt: Krebsehaler i lage eller alm. rejer
  • 1 håndfuld edamamebønner Optøede og duppede af i et rent viskestykke
  • 1 stk citron eller lime (saften)
  • Lidt flagesalt, friskkværnet peber og evt. chipotle
  • Lidt knust hvidløg eller ingefær Kan udelades
  • Lidt mikrogrønt til pynt
  • Lidt hvid sesam til pynt
  • Lidt god olivenolie

Sådan gør du

  • Har du ikke forkogt perlespelt på køl, starter du med at koge den alt imens du forbereder resten af salaten. Kog som anvist på posen
  • Lav en marinade af citronsaft, lidt olivenolie, krydderier og måske lidt knust hvidløg eller revet ingefær - smag til og juster smagen
  • Når perlespelten er færdig hælder du vandet fra, lader den stå et par minutter og blander den derefter med marinaden og lader den køle helt af. Anvender du forkogte perlespelt vender du ligeledes marinaden i og stiller den til side.
  • Bruger du kæmperejer, smager de bedst, hvis de får en kort ristning på panden i lidt god olivenolie tilsat lidt hvidløg, chili, flagesalt og friskkværnet peber. Lad dem efterfølgende køle af.
  • Klargør salaten og skær den ene avocado i tern - vend det sammen med perlespelt, den grofthakkede dild og edamamebønner.
  • Anret salaten på et fad og fordel kæmperejerne og derefter den skiveskårede avocado ovenpå.
  • Drys avocadoskiverne med hvid sesam og resten med mikrogrønt og lidt dild
  • Server evt. et lækkert brød og godt smør til