Pizzadej med surdej | den ultimative

Pizzadej med surdej (biga)

Grundlaget for en lækker pizza, er en perfekt bund. Den skal være tynd og sprød.

Pizzadej med surdej

Vær den første til at vurdere!
Min ultimative pizzadej, der giver de bedste tynde og sprøde bunde. Et perfekt grundlag for den lækreste pizza.
Antal: 4 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

  • 1.5 dl vand
  • 10 gram gær (størrelse som en ært)
  • 250 gram surdej eller biga
  • 1 tsk flydende honning
  • Ca 300 gram Tipo 00 eller anden pizzamel (erstat gerne noget af melet med durummel, det gir en virkelig lækker struktur)
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk flagesalt

Instruktioner

  • Brug gerne en kraftig røremaskine, så sparer du på kræfterne
    Bland vand, gær, (surdej) og sukker sammen. Når det er opløst tilsættes halvdelen af melet, der røres ud til der ikke er flere klumper.
    Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel).
    Tip: Du kan erstatte 1/3 af melet med durummel. Det gir en virkelig lækker struktur til brødet.
    Skru en tak op for hastigheden og lad maskinen gøre det hårde arbejde for dig.
    Bliv ved indtil dejen er silkeglat og smidig at røre ved og slipper kanterne på skålen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse (det er allerbedst at lave dejen dagen før).
    Tag dejen ud og skær den ud til boller a 160 g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade.
    Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Lad dem efterhæve tildækket 30 min til en 1 time.
    Så er du klar til at rulle pizzadejen ud
  • Brug rigeligt med durummel både under og ovenpå dejen, når den skal rulles ud. På den måde blir den lettere at arbejde med og du undgår, at den klistrer fast og går i stykker.
  • Undlad at ælte dejen efter hævning, men pres med fingrene bollen lidt ud, så den ligner en lille pandekage.
    Drys med ekstra mel og brug evt en rullepind (kagerulle) ved at starte fra midten af dejen og køre opad, fra midten og køre nedad. Drej en halv omgang og gentag indtil dejen har den ønskede størrelse. Husk hele tiden rigeligt med durummel på og under dejen. Overskydende mel børstes blot af på oversiden. Undersiden skal du ikke børste fri for mel, da det vil hjælpe dig til at få dejen fri af bagespaden uden at gå i stykker.
    Standardmål er ca 30 cm.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Hele hemmeligheden ved en perfekt pizza, er bunden. Derfor har jeg lavet to opskrifter, der begge giver sprøde bunde. Den ene kalder jeg min ultimative pizzadej. Den er lavet med biga, der er en tynd surdej. Med den opskrift kan du lave de absolut bedste pizzabunde – super tynde og sprøde.

Vil du lave min ultimative pizzadej, skal du forberede dejen i god tid, da den gerne skal koldhæve. Vil du gerne prøve at lave den ultimative pizzadej, men har du ikke en surdej, kan du heldigvis købe en færdig surdej i langt de fleste supermarkeder.

Den anden, er en lettere og ikke mindst hurtigere udgave af en pizzadej. Jeg kalder den den nemme pizzadej. Her får du stadig mulighed for at lave en perfekt bund. Den er uden surdej og den kan du have klar på en times tid. Perfekt, når der pludselig opstår lyst til en hjemmelavet pizza.

TIP: Pizzadej kan fint laves i en større portion, der kan holde sig flere dage bare den opbevares på køl. Tag den blot ud og lad den ligge på køkkenbordet en halv times tid inden du skal bruge den. Det er efter min mening den bedste form for fastfood – og ungerne er vilde med dem.

Sådan får du den perfekte pizzabund…

Når du har færdighævet din pizzadej, er det tid til at få bygget – og ikke mindst bagt din kartoffelpizza.

Jeg kan godt li det rustikke udtryk, så mine pizza har stort set aldrig den her fine runde form. Vil du lave en rund pizza, er der her et par tricks:

  • Jeg beregner ca 160 gram dej pr pizza
  • Standardmål er 30 cm
  • Undlad at mase dejen alt for meget og brug rigeligt med durummel både under og ovenpå.
  • Start med at presse drejen ud i en rund form med fingrene og brug herefter en rullepind (kagerulle) ved at du starter på midten og arbejder opad, fra midten og nedad.
  • Drej pizzaen en halv omgang og gentag.
  • Sådan bliver du ved indtil pizzaen har den ønskede størrelse. Oplever du at rullepinden klistrer fast eller dejen klistrer fast til underlaget, må der ekstra durummel til. Når jeg skriver durummel er det fordi durummel efter min mening gør dejen lettere at arbejde med. Du kan naturligvis også bruge helt alm pizzamel.

Ovn eller grill…..

Jeg bager pizza enten på gasgrill eller i ovnen, men altid på enten pizzaplade af glas eller pizzasten.

Gasgrillen med en pizzaplade i glas, er efterhånden blevet min foretrukne måde. En pizzaplade i glas varmer lynhurtig op – og det gør gasgrillen også. Det smarte ved en pizzaplade i glas er, udover den lynhurtige opvarmning, at det tåler meget høje temperaturer, den vejer næsten ingenting og så går den i opvaskemaskinen. Det sidste er jeg virkelig glad for. Jeg hader at rengøre de der tunge pizzasten, når f.eks. osten har brændt sig godt og grundigt fast.

Når jeg laver pizza på gasgrillen, varmer jeg grill på glasplade op til ca 260 grader med begge brændere tændt. Når jeg lægger pizzaen på, slukker jeg den inderste ring og lukker låget. På den måde undgår jeg, at pizzabunden bliver for mørk inden fyldet er bagt. Min pizza får ca 9 minutter, men det afhænger altid af fyldet – og din gasgrill. Så hold øje, men lad være med at åbne låget alt for ofte, så mister grillen hurtigt varmen.

Men altså, ellers bager jeg pizza i ovnen (over- og undervarme). Min ovn kan gå helt op til 300 grader, så det stiller jeg den til – og sætter min pizzasten med ind. Bruger du en sten, skal du være obs på, at den er meget længe om at opnå samme temperatur som ovnen. Lad den derfor stå i minimum 15 minutter efter at ovnen har opnået den ønskede temperatur inden du begynder at bage.

Har du ikke en pizzasten eller pizzaplade i glas, kan du stadig få en god og sprød bund. Du lader simpelthen en af dine bageplader varme op sammen med ovnen. Det er ikke helt så godt som en pizzasten, men meget bedre end at sætte dejen over på en kold plade.

Er du også vild med pizza…?

Så er du måske interesseret i at prøve nogle af mine andre opskrifter på pizza. De ligger inde under fanen “PIZZA” og her finder du også flere low carb og keto-opskrifter på pizza, hvor der ikke er anvendt mel.

Prøv f.eks.:

Kartoffelpizza

Pizza med grønne asparges

Pizza med kartofler og svampe

Pizza med tomater, karamelliserede rødløg og Burrata

Pizza med artiskok og masser af grønt

Pizza med ostecreme, små krydrede tomater og mozzarella

Pizza med krydret pølse og chili

Rigtig god fornøjelse!

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments