Quinoa salat med grønkål og blomme

Pludselig er det blevet efterår og selvom vi i skrivende stund stadig har sommerligt vejr, melder lysten til mad med lidt mere substans sig hurtigt.

Dagens salat gir lang og god mæthed, samtidig med at den er pakket med smag fra de saftige blommer og mynten.

Lige netop blommerne er et ømt punkt hos mig, for i år var jeg overbevist om, at vore to blommetræer endelig ville bære frugt. Det gjorde de så ikke, som i SLET ikke. Så alle mine planer om syltede blommer, blommetærter osv blev parkeret til…..ja næste år, måske.

Så indrømmet. Mine fine blommer er ikke fra egen avl, men købt hos min lokale grønthandler. For blommer hører bare sensommeren til og derfor kom der også blommer i dagens salat.

Har du ikke lige friske blommer, kan du sagtens bruge anden frugt blot den er lidt syrlig og frisk i smagen og har en fast konsistens. Jeg bruger ofte syrlige æbler eller godt faste pærer, når jeg laver salater med grønkål, så det kan du måske også prøve.

Forslag til andre salater med kål

Quinoa salat med blomme og mynte

Ret Salat, Tilbehør
Keyword blommer, mynte, quinoa, salat
Antal 4 personer som tilbehør

Ingredienser

  • 4 dl økologisk hvid quinoa der koges efter anvisning på posen og afkøles.
  • 2 håndfulde frisk grønkål - fintsnittet
  • 1 stk mellemstor agurk
  • 2-3 stk faste blommer eller anden frugt som æble, pære, fersken eller lign. Skæres i mundrette skiver eller både.
  • 1 håndfuld friske mynteskud - fintsnittede, men hold nogle hele skud tilbage som pynt
  • 1 håndfuld mandler
  • 1/2 håndfuld sorte sesamfrø
  • Evt 1 blok feta (kan udelades)

Dressing:

  • 1 stk moden økologisk citron - saft og lidt fintrevet skal
  • 3-4 spsk god og frugtig olivenolie
  • Evt 1 fed hvidløg - knust
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
  • 1 håndfuld friske krydderurter som f.eks. mynte, timian, oregano eller rosmarin - fintsnittede

Sådan gør du

  • Start med at koge quinoaen, da den skal afkøles inden du samler salaten. Kog efter anvisning på pakken og bred den efterfølgende ud på et stykke bagepapir for hurtig afkøling.
  • Overhæld grønkålen med kogende vand. Dryp den af og dup den tør.
    TIP: Grønkålen har en lidt kedelig farve og konsistens hvis den ikke overhældes med kogende vand inden brugen. Efterfølgende er det vigtigt at duppe den godt tør, ellers kan den dejlige dressing ikke hænge fast i den våde blade.
  • Skær agurken igennem på langs og med en teske skrabes kernerne ud. Skær herefter agurken i skiver.
  • Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen. Smag den til og juster med salt og friskkværnet peber.
    Ønsker du den ekstra stærk, kan du fint tilsætte ekstra hvidløg og måske også lidt balsamico, hvis du ønsker det.
  • Jeg bruger gerne et stort fad, når en salat skal samles. Hæld den afkølede quiona og grønkålen over i et fad og vend det godt rundt (jeg bruger rene hænder) med dressingen.
  • Tilføj agurker, de fintsnittede mynteskud, blommer og mandler. Vend det hele godt rundt.
    TIP: Vil du tilføje ekstra smag og fedme, kan du tilføje fetaost.
  • Anret på et serveringsfad og pynt med ekstra mynteskud, blommer og mandler. Drys med sorte sesamfrø og måske lidt tynde strimler citronskal.
    TIP: Eventuelle rester smager skønt i madpakken dagen derpå.