Rabarbertærte

En rigtig dejlig kage bagt uden mel

En sprød bund bagt af mandelmel med mørk chokolade, jordbær-rabarberskum og så toppet med rabarberkompot – det er bare smagen af sommer!

Den er samtidig sundere end de traditionelle tærtedeje, idet den ikke indeholder mel og sukker.

Sidste års tørre sommer tog livet af min vinrabarber og selvom der blev indkøbt en ny, går der lige et års tid endnu inden den er lige så stor og fin som den gamle. Derfor sluttede min rabarbersæson næsten inden den fik begyndt, men det skal ikke afholde mig fra at lave lækre desserter med friske rabarber – det hører bare sommeren til!

Har du stadig rabarber i haven, er du heldig, men ellers er de stadig at få friske i butikkerne. De frosne kan også bruges, men så kan du ikke få de fine lange stængler som på fotoet, men smagen vil være den samme og det er vel det vigtigste.

Piskefløde eller kokosfedt…?

Hører du til dem, der gerne vil begrænse indtaget af animalsk fedtstof kan du erstatte piskefløden med kokosfedt (det øverste lag af kokosmælken). Du kan i så fald ikke bruge light-versionen, men en god fed en af slagsen. Læg kokosmælken på køl nogle timer forinden, så fedtet stivner. Åben dåsen og skrab det øverste hvide kokosfedt ud og pisk det luftigt og cremet med en håndmixer. Du kan også her tilsætte f.eks. Sukrin Gold eller kokossukker, vanillepulver og bær efter hvad du lige synes om.

Jeg anvender i opskriften herunder piskefløde simpelthen af den grund at vi i min familie ikke er så vilde med smagen af kokosfedtet, men det er jo som med alt andet end smagssag.

Sødemidler…

Jeg anvender ikke traditionel sukker i mine opskrifter, men har erstattet det af Sukrin Gold samt lidt kokosblomstsukker. Sukrin Gold indeholder stort set ingen kalorier og det er ikke et kunstigt sødemiddel. Desværre har alle sukrinprodukter en noget kold eftersmag, hvilket ikke harmonerer godt i desserter og kager. Derfor tilsætter jeg gerne en smule kokosblomstsukker eller i daglig tale kokossukker. Kokossukker indeholder kalorier som traditionelt sukker, men sammensætningen gør, at det søder meget kraftigere end sukker, så der skal bruges meget mindre og samtidig påvirker det ikke blodsukkeret nær så meget.

Du kan naturligvis altid erstatte mine sødemidler med f.eks. økologisk rå rørsukker.

Mandelmel

Jeg undgår så vidt det er muligt at spise mel og det udfordrer fantasien, når der skal bages. Ingen tvivl om, at det bedste og luftigste bagværk opnåes ved at bruge en god økologisk hvedemel. Så har du ikke problemer med at spise melprodukter, kan du altid bruge min opskrift på en klassisk tærtedej.

Du får derfor to opskrifter på bunden – en klassisk tærtebund og en low carb. Så kan du frit vælge…

Rigtig god fornøjelse!

Rabarbertærte med jordbær-rabarberskum

En dejlig rabarbertærte med mørk chokolade, fyldt med jordbær-rabarberskum og toppet med marinerede rabarber.
Du får to opskrifter på bunden, så du selv kan vælge imellem en low carb version eller en helt klassisk tærtedej.
Ret Brød og kager, småt og godt, Dessert, lchf/keto
Keyword low carb tærte, rabarber, rabarbertærte, tærte
Antal 6
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Ingredienser til LOW CARB TÆRTEBUND:

  • 200 gram mandelmel Jeg laver den selv ved at blende mandler til fint mel i min foodprocessor. De skal ikke smuttes forinden.
  • 1 spsk kokosfibermel Købes i helsebutikker eller velassorterede supermarkeder
  • 50 gram blødt kokosolie
  • 1 stk æg str. M/L
  • 2 spsk Sukrin Gold
  • 4 firkanter mørk chokolade min 72%

INGREDIENSER TIL TRADITIONEL TÆRTEBUND:

  • 150 gram smør Skal have stuetemperatur
  • 500 gram økologisk hvedemel
  • 100 gram mandelmel Kør mandler til fint mel i en foodprocessor - de skal ikke smuttes forinden.
  • 4 spsk økologisk rå rørsukker
  • 3-4 spsk koldt vand
  • 4 firkanter mørk chokolade min 72%

Ingredienser til de marinerede rabarber

  • 250 gram rabarber -gerne i hele stængler
  • 2 dl vand
  • 1 tsk vanillepulver eller korn fra 1 stang vanille
  • 3 spsk Sukrin Gold
  • 1 spsk kokossukker

Ingredienser til jordbær-rabarberskum

  • 1 håndfuld jordbær uden stilk
  • 2 spsk af de færdiglavede rabarber
  • 3-4 dl piskefløde eller fedtet fra 2 dåser kokosmælk, pisket cremet med håndmixer
  • 3 spsk Sukrin Gold
  • 1 spsk kokossukker

Sådan gør du

Sådan laver du low carb bunden

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft
  • Blend mandlerne til mel i en foodprocessor - de skal ikke smuttes først
  • Bland alle ingredienserne til tærtebunden godt sammen. Dejen virker meget løs og du kan ikke rulle den som en almindelig tærtedej.
  • Fordel den i en smurt form, der gerne må have en løs bund. Tryk den godt ud i siderne og op ad kanterne. Pas på at dejen ikke bliver for tyk, da den i så fald vil virke meget kompakt.
  • Jeg har brugt en aflang tærteform, men en rund form på ca 22-23 cm kan også bruges
  • Bag tærtebunden i 20-25 minutter eller til den er gylden og sprød
  • Tag bunden ud og fordel chokoladen på den meget varme bund og lad den smelte, hvorefter du nemt kan pensle den op ad kanterne og i bunden.
  • Lad bunden køle helt af imens du laver rabarberne

Sådan laver du den klassiske tærtebund:

  • Alle ingredienserne kører sammen til en ensartet masse i en foodprocessor, hvorefter den stilles på køl en times tid.
  • Rul dejen ud og læg den over i en smurt tærteform hvorefter den bages ved 200 grader i ca 20-25 minutter. Sænk eventuelt varmen hvis tærtebunden tager for meget farve.
  • Når bunden er sprød og gylden tages den ud og som ovenfor lægges stykker af mørk chokolade ud på den varme bund. Lad dem smelte og pensel derefter kanterne og bunden med chokoladen
  • Stil bunden til afkøling hvorefter den er klar til fyldet.

Sådan laver du jordbær-rabarberskum:

  • Rens rabarberne og skær dem i lang stykker, der passer til den form du har valgt at bage bunden i.
  • Læg dem i en gryde sammen med vand, Sukrin Gold og vanillepulver og kog dem et par minutter. Lad dem stå i lagen og køle helt af
  • Når rabarberne er kølet helt af, tager du et par skefulde fra til jordbær-rabarberskummet
  • Læg dem i en skål sammen med jordbærrene, sukring gold og lidt kokossukker hvis der er behov for ekstra sødning (rabarber er meget forskelllige, så prøv dig frem). Blend dem og pisk derefter fløden stiv. Vend jordbær-rabarbermassen forsigtigt i flødeskummet uden at slå luften ud af det.
  • Fordel jordbærrabarberskummet over den afkølede bund og top med resten af de marinerede rabarber.
  • Velbekomme!